0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
γενικα ειμαι ευχαριστημενος με τα θεματα των λατινικων φετος (περσυ ηταν τα πιο γελοια). μου θυμησαν καπως το επιπεδο την εποχη των "Δεσμων".λογος πολυς εγινε για το αγνωστο,και ακουστηκαν πολλες και ενδιαφερουσες αποψεις,ολες σεβαστες.το οτι ειμαι υπερ ενος αγνωστου κειμενου 5 σειρων με λεξιλογιο που κατεχουν τα παιδια το εχω ηδη πει.απευθυνομαι στους υπερμαχους που υποστηριζουν πως "καλως εχουν" οπως ειναι και ρωτω:αν εβαζαν 2 προτασεις στα ελληνικα να τις κανουν στα λατινικα, με βαρυτητα 5 μοναδων στις 100 θα ηταν προβλημα; αραγε στο σχολικο δεν υπαρχει παντα και σε καθε κειμενο μια ασκηση τετοιας λογης? θα θεωρηθει και αυτο υπερβολικο; ή εξω απο τις δυνατοτητες των παιδιων; ξερω οτι δεν υποτιμουμε ουτε το μαθημα ουτε τα παιδια.
οτι θελουμε τη βολη μας, αυτο ειναι σιγουρο.ευτυχως οχι ολοι.... υπαρχουν και ατομα,ετσι πιστευω,οπως και συ που ζητουν καποια "αλλαγη",ανανεωση θα την ελεγα,ως προς το μαθημα των λατινικων ωστε να παψει να ειναι μια στεγνη,στειρα γνωση, και βασανο παπαγαλιας.γιατι ολοι μας ειμαστε υπερ της μη απομνημονευσης,της μη παπαγαλιας,υπερ της κριτικης σκεψης της γονιμης κλπ κλπαλλα στα λατινικα, σηκωνουμε τα χερια ψηλα.'μη πυροβολειτε το μαθημα, ειναι απο τα πιο αγαπημενα μας,τα πιο χαλαρα οπως εχουν και μη κουρασουμε τα παιδια, και εμας τους ιδιους.σαν να βλεπω τωρα δα μια φιλολογο να λεει:".....γιατι εχουμε το απογευμα καλεσμενους στο σπιτι, ενα φονταν,ενα καφε, μια πορτοκαλαδα αντε μια μπυρα στο τσακιρ κεφι θα τη βγαλουμε, και πρεπει να παω σουπερ μαρκετ,ασε το σιδερωμα που με περιμενει, ασε τα παιδια με τα μαθηματα, εχω και το συζηγο που ο νους του ειναι μονο στο...γλυκο. και εχω να παω να παρω και τα φαρμακα της πεθερας μου πριν κλεισει το φαρμακειο, αντε να μαζεψω το σπιτι ετσι που θα μου τα εχουν κανει οι γυφτοιλοιπον, για προετοιμασια στα λατινικα ειμαστε τωρα. καλα εχει το μαθημα ως εχει. Μια χαρα τα λεει ο πατακης !!! αντε τωρα απο κει Μαρκο με τις νεωτεριστικες ιδεες σου....
Καλησπερα.Στο φιλολογικο ειναι υποχρεωτικο μαθημα τα λατινικα. Αν μαλιστα καποιος ακουλουθησει την κλασικη κατευθυνση και οχι την γλωσσολογικη, εχει ακομη περισσοτερα. Το θεμα ειναι οτι δεν εχουν καμια σχεση με του σχολειου και δεν μαθαινεις τιποτα περισσοτερο. Κικερωνα καναμε, Ορατιο, αγνωστο και αντιστροφο.. Καμια ουσια ομως. Αλλα και κανενα μαθημα στην σχολη δεν σου προσφερει τιποτα σε επιπεδο σχολειου.
....γιατι ολοι μας ειμαστε υπερ της μη απομνημονευσης,της μη παπαγαλιας,υπερ της κριτικης σκεψης της γονιμης κλπ κλπαλλα στα λατινικα, σηκωνουμε τα χερια ψηλα.....
Δεν ξέρω αν θα έπρεπε τα λατινικά να παραμείνουν στο σχολείο ή όχι... Συμφωνώ από τη μία πλευρά ότι, ως ένα κλασικό μάθημα, έρχεται κουτί (ας το πούμε έτσι...) για όσους θέλουν να σπουδάσουν φιλολογία. Η φιλολογία όμως δεν είναι η μοναδική σχολή που υπάρχει στη θεωρητική κατεύθυνση... υπάρχει η ψυχολογία, οι κοινωνικές επιστήμες κ.λπ. Είναι αναγκαίο να μαθαίνουν τα παιδιά μία νεκρή γλώσσα, που το όποιο γνωστικό της ατού δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί παρά μόνο από φοιτητές φιλοσοφικών σχολών; Συμφωνώ επίσης ότι τα μαθήματα των λατινικών στο πανεπιστήμιο πρέπει να αναβαθμιστούν. Προσωπικά, όσα λατινικά ήξερα (και τα οποία έμαθα σε μία χρονιά - πρβ δέσμες) τα ξέχασα. Να μου πει κάποιος "τί λατινικά έκανες στη σχολή", θα του απαντήσω "ανάθεμα κι αν θυμάμαι"... Θυμάμαι μόνο τον Τουρλίδη να λέει κάτι μισογύνικα τσιτάτα και να περιγράφει πώς οι Ρωμαίες έβαφαν τα μαλλιά τους (και υποτίθεται μας έκανε και αντίστροφο)... Με ένα τέτοιο επίπεδο, ποιος φιλόλογος (κλασικός) θα μπορούσε γενικότερα να ενδιαφερθεί για τη λατινική φιλολογία; Δεν θα μου φαινόταν ασχημα να γίνεται εκμάθηση της λατινικής στο α' έτος φιλολογίας. Με το ίδιο σκεπτικό και οι φοιτητές της θεολογίας διδάσκονται εβραϊκά, που είναι και αυτή μία νεκρή γλώσσα και είναι άλλη η χρησιμότητα εκμάθησής της, όπως και της λατινικής.
συναδελφε, και στα τμηματα που ειναι υποχρεωτικα τα λατινικα,οι φοιτητες συναντουν τεραστιες δυσκολιες (οχι ολοι). αρα, αυτο που ωφειλεται κατα τη γνωμη σου? στη μηχανιστικη διαδικασια της εξετασης του μαθηματος (πιστευω εγω)Ισως και καπου αλλου,δεν το αποκλειω...