Dwrina και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλημέρα.Tragoedia sua.
Στο κείμενο 14 μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τι είναι συντακτικά το similem στη φράση similem effigiei mortuiΟ Κανελλόπουλος και το ψηφιακό το δίνουν παράθεση αλλά η καθηγήτρια στο σχολείο τους είπε επιρρηματικό κατηγορούμενο του τρόπου που μου φάνηκε περίεργο.
Απεναντίας, πρέπει να δηλωθεί αυτοπάθεια (ευθεία), έστω κι αν η αντωνυμία δεν αναφέρεται ευθέως στο υποκείμενο tragoedia. Αν γινόταν χρήση του eius, το νόημα θα ήταν εσφαλμένο, γιατί η αντωνυμία θα αναφερόταν στον Πακούβιο.Η αντωνυμία suus, -a, -um χρησιμοποιείται, ως ευθέως αυτοπαθής, με αρκετά μεγάλη ελαστικότητα, αναφερόμενη συχνά όχι στο γραμματικό αλλά στο "λογικό" υποκείμενο, δηλαδή στο πρόσωπο που είναι σημαντικό στη σκέψη του συγγραφέα.
Μήπως το έδωσε ως κατηγορηματικό προσδιορισμό στο hominem?
Αν δεν με εμπόδιζε η στίξη του κειμένου (κόμμα στο squalida), θα θεωρούσα το similem επιθετικό προσδιορισμό στο hominem, καθώς εκφράζει μαζί μ' αυτό μια αναγκαία έννοια. Η στίξη όμως του κειμένου με αναγκάζει να το δεχτώ ως παράθεση, αν και δεν πιστεύω ότι εκφράζει δευτερεύουσα έννοια. Παρόμοια δομή σε κλασικό λατινικό κείμενο δεν γνωρίζω. Φαίνεται πως οι συγγραφείς του βιβλίου παρασύρονται από το γλωσσικό αισθητήριο της νεοελληνικής ή άλλων σύγχρονων γλωσσών.Τον χαρακτηρισμό του, πάντως, ως επιρρηματικού κατηγορουμένου τον θεωρώ προδήλως εσφαλμένο, αφού δεν έχει καμία λογική σχέση με το ρήμα apparuit, το οποίο υποτίθεται ότι θα προσδιόριζε επιρρηματκώς.