Dwrina και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
1.Δεν θα το κάνουμε.2.Όχι.3.Λόγω σύγχρονου.4.Δεν θα δηλωθεί.Είμαι στο δρόμο και έχω δουλειά.Αν έχω κάνει λάθος να το πουν οι συνάδελφοι.
Sali βοήθα λίγο.Δεν έχω διαύγεια.
Στο κειμενο 20 αν ζητηθει απαρεμφατικη συνταξη στην πρωτη προταση με εξαρτηση scriptor narrat θα γινει claudium...aetatis eius imperium cepisse?
Επισης αν ζητηθει το ιδιο με εξαρτηση dicitur θα γινει claudius...aetatis eius...cepisse?
Θεωρείται σωστές τις παρακάτω μετατροπές;;;Γιατί παραμένει το se ενώ δεν παρατηρείται λατινισμός; belua ad Andromedam se movet. (Scriptor dicit, belua dicitur)Η πρόταση είναι κύρια κρίσεως με ρήμα σε χρόνο ενεστώτα (movet), οπότε τρέπεται σε ειδικό απαρέμφατο ενεστώτα. Το υποκείμενο του ρήματος belua γίνεται υποκείμενο του απαρεμφάτου σε πτώση αιτιατική1 ενώ στην περίπτωση της εξάρτησης από παθητικό λεκτικό ρήμα(dicitur) σε πτώση ονομαστική2.Scriptor dicit beluam ad Andromedam se movere.Belua dicitur ad Andromedam se movere.
(Silius Italicus) Ultimis annis νitae suae in Campania se tenebat. (Scriptor dicit, Silius Italicus dicitur)Η πρόταση είναι κύρια κρίσεως με ρήμα σε χρόνο παρατατικό (erat), οπότε τρέπεται σε ειδικό απαρέμφατο ενεστώτα (ή παρακειμένου). Το υποκείμενο του ρήματος Silius Italicus γίνεται υποκείμενο του απαρεμφάτου σε πτώση αιτιατική1ή παραμένει σε πτώση ονομαστική με εξάρτηση από παθητικό λεκτικό ρήμα (dicitur)2.Scriptor dicit Silium Italicum ultimis annis νitae suae in Campania se tenere (tenuisse)1.Silius Italicus dicitur ultimis annis vitae suae in Campania se tenere.(tenuisse)2
καλησπέρα , παραθέτω κάποιες ερωτήσεις που έχω ...1) Αν μας ζητηθεί να μετατρέψουμε από ενεργητική σε παθητική φωνή ένα ρήμα που δεν έχει σουπίνο , τότε θα το βάλουμε σε παρατατικό; 2) το mos - moris έχει διαφορετική σημασία στον ενικό και διαφορετική στον πληθυντικό;(38 κείμενο)3) Συμπύκνωση πρότασης Nam mortua est Caecilia , quam Metellus , dum vixit , multum amavit. -> ... quam Metellus videntem ... για ποιο λόγο συμπυκνώνεται σε ενεστώτα? 4) spectandum se : Μπορεί να δηλωθεί με άλλους τρόπους ο σκοπός; θα ήμουν ευγνώμων σε όποιον μπορούσε να με βοηθήσει! Καληνύχτα!