0 μέλη και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Όχι. Πουθενά δεν μαρτυρείται κάτι τέτοιο για τον ιστορικό-διηγηματικό cum.
Αν το locuples το θεωρήσουμε επίθετο, ποια θα είναι τα παραθετικά του επιρρήματος;
Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Απορώ πού στηρίζουν αυτές τις απόψεις οι συγγραφείς των "βοηθημάτων". Κανένα σοβαρό Συντακτικό ή Λεξικό δεν αναφέρει αυτή τη σύνταξη για τον ιστορικό-διηγηματικό cum. Άλλωστε, το σχολικό βιβλίο σε καλύπτει απόλυτα (μάθημα 24, παρατήρηση 6).Πολύ θα ήθελα να ξέρω αν στο "βοήθημα" της ελληνοεκδοτικής υπάρχει κάποια εξήγηση γι' αυτό το cum + υποτ. παρατατικού της Ε.Π.Σ. Κάτι μου λέει πως δεν υπάρχει καμία εξήγηση...
Καλησπερα, σε ποιες περιπτωσεις η αντωνυμια hic στον πλαγιο λογο μετατρεπεται σε ille και σε ποιες σε is?
Δεν διευκρινίζεται αυτό στα Συντακτικά, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια θέλεις. Πάντως, στατιστικά, η ille είναι συχνότερη.
Είναι ο πλάγιοσ λόγος στην ύλη;;
Κατ' αρχάς, το locuples είναι επίθετο, ενώ στο αρσενικό γένος μπορεί να ουσιαστικοποιηθεί. Ἐτσι, στο κείμενο 36 χρησιμοποιείται και ως ουσιαστικό (locupletibus) και ως επίθετο (locupletem). Ως επίθετο, έχει παραθετικά (τα έγραψε ήδη η theodora7), ενώ το επίρρημα, σύμφωνα με το λεξικό Lewis-Short, είναι μετακλασικό και οι τρεις βαθμοί του είναι: locuplete, locupletius, locupletissime. Για τον θετικό βαθμό το λεξικό δεν αναφέρει παραπομπή, ενώ για τα παραθετικά αναφέρει.