Dwrina και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Χαίρετε. Η μετοχή exulantem στο κείμενο 44 πώς αναλύεται; Γιατί σε άλλα βοηθήματα έχει ως αποδεκτή λύση το dum exulat (Πατάκη, Παπαθανασίου Μεταίχμιο), ενώ σε άλλα και cum exularet (Μπαχαράκης, Ζήτη, Σαββάλας κ.ά). Στο βοήθημα του Πατάκη στο επίμετρο της θεωρίας εξηγεί ότι τα απαρέμφατα θεωρούνται αρκτικοί χρόνοι αν εξαρτώνται από αρκτικό και ιστορικοί χρόνοι αν εξαρτώνται από ιστορικό. Άρα σύμφωνα με αυτή τη λογική υποθέτω δεδομένου ότι η μετοχή exulantem εξαρτάται άμεσα από το απαρέμφατο dixisse και έμμεσα από τον αρκτικό χρόνο ferunt το αναλύει μόνο με dum. Το υποστηρίζει και ο Γιαγκόπουλος σελ. 270. Έτσι όμως δεν αλλοιώνεται το νόημα της εν λόγω πρότασης; Σας ευχαριστώ
Η σωστή ανάλυση, κατά τη γνώμη μου, είναι μόνο η πρώτη: dum exulat (μια συνεχιζόμενη πράξη...). Η μετοχή πράγματι εξαρτάται μόνο από το dixisse (= dixit στον ευθύ λόγο), δηλαδή από ιστορικό χρόνο, αλλά αυτή η εξάρτηση δεν αρκεί για να αιτιολογήσει την ανάλυση με το dum. Θεωρητικά και το cum historicum είναι δυνατό (cum exularet), αλλά δεν ταιριάζει εδώ για λόγους ουσίας: δηλαδή ανάμεσα στη μετοχή και στον ρηματικό τύπο εξάρτησης δεν υπάρχει ουδεμία βαθύτερη σχέση αιτίου - αιτιατού, ώστε να αναλύσουμε με cum historicum + υποτακτ. παρατατικού· η σχέση τους είναι αμιγώς χρονική.Κατά τα άλλα, ποιας πρότασης το νόημα αλλοιώνεται; Και πώς;
Καλημέρα!Έχω μπερδευτεί με το σχηματισμό του απαρεμφάτου μελλοντα του ρήματος revertor ως αποθετικό και ημιαποθετικό,καθώς έχω βρει διάφορες εκδοχές,αλλού το έχω βρει ως reversurum esse και αλλού ως reversum iri(ημιαποθετικό).Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος ;;
Καλησπέρα, θα ηθελα να ρωτήσω κατι σχετικά με την ιδιομορφία που με εχει προβληματίσει! σε μια πρόταση, πριν δηλώσουμε την ιδιομορφία, κανουμε κανονικά ακολουθία, αλλα γράφουμε και τι δηλώνει; δηλαδή σύγχρονο στο παρόν ή παρελθόν! Ευχαριστω πολυ!