0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Οι απαντήσεις της ειναι:postquam+οριστικη πρκ και cum (χρονικος)+οριστικη υπερσυντελικου!
Κανονικά το cum venerat θα έπρεπε να αποφευχθεί*, το cum temporale με οριστική εκφράζει μόνο τον χρόνο κατά τον οποίο ήδη συμβαίνει ή συνέβη κάτι· Caes. B.G. VI, 12, 1 cum Caesar in Galliam venit, alterius factionis principes erant Haedui, alterius Sequani, όταν ο Καίσαρας έφτασε στη Γαλατία, της μιας πολιτικής παράταξης αρχηγοί ήταν οι Αίδουοι, της άλλης οι Σηκουανοί. Οι δύο πολιτικές παρατάξεις με τους αρχηγούς τους υπήρχαν ήδη, όταν έφτασε ο Καίσαρας στη Γαλατία.
Αυτό ισχύει μόνο για τον cum + οριστική, όχι και για τους άλλους χρονικούς συνδέσμους (postquam, ubi κ.λπ. με οριστική); Όταν στην κύρια πρόταση υπάρχει παρακείμενος, το προτερόχρονο της χρονικής που εκφέρεται με οριστική δηλώνεται με παρακείμενο ή με υπερσυντέλικο;
Πώς είναι όμως δυνατόν να δηλωθεί το προτερόχρονο, όταν έχω παρακείμενο στη χρονική πρόταση και υπερσυντέλικο στην κύρια;
Για το πότε μπορούμε να έχουμε υπερσυντέλικο στη χρονική, βλ. E. C. Woodcock, A New Latin Syntax, 217, (2), (a) - (d).
Και βέβαια δεν είναι δυνατόν, αλλά αυτό δεν είναι, νομίζω, τόσο ζήτημα γνώσης της Λατινικής, όσο κοινής λογικής. Με ποια λογική απάντησαν exclusus est;
H αφαιρετική του μέτρου ή η αφαιρετική του χρόνου φυσικό είναι να εμφανίζονται εκεί που υπάρχει το post· επομένως, αν το εισαγωγικό εμφανίζεται ως δύο χωριστές λέξεις, οι αφαιρετικές θα ανήκουν σ' αυτό, δηλαδή στην κύρια πρόταση (το quam εισάγει την χρονική)· αν το εισαγωγικό εμφανίζεται ενιαίο (postquam), οι αφαιρετικές θα ανήκουν στη χρονική πρόταση. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα.
Καλησπερα.Η μαθήτριά μου στην άσκηση με τα παραθετικά έγραψε pulcheriore αντι pulchriore. Θεωρείται ολος ο τύπος λάθος;
Κανονικά το cum venerat θα έπρεπε να αποφευχθεί*, αλλά δεν ξέρω αν τελικά θα γίνει δεκτό. Αν κάποιος συνάδελφος είναι διορθωτής στα Λατινικά, ας γράψει κάτι.
Για να γίνω λίγο πιο σαφής ως προς αυτό που με προβληματίζει, παίρνω το δικό σου παράδειγμα tribus diebus postquam domum pervenerat, mortuus est : αν η αφαιρετική είναι του μέτρου, εξαρτάται από το post και πρέπει να ανήκει όπου και αυτό, δηλαδή εδώ στην χρονική. Αν όμως είναι του χρόνου, δεν πρέπει να προσδιορίζει ρήμα; Πώς μπορεί όμως νοηματικά να προσδιορίζει το ρήμα της χρονικής και όχι της κύριας, αφού δεν έφτασε σε τρεις ημέρες, αλλά πέθανε σε τρεις ημέρες;
Στο ad scopulum (κείμενο 3) τι ακριβώς δηλώνει το ad με αιτιατική; Το ad με αιτιατική το βρήκα να δηλώνει μόνο κατεύθυνση, αλλά εδώ δεν ταιριάζει, για αυτό και στο ψηφιακό βοήθημα δίνεται απλώς ως εμπρόθετος τόπου.
Το iratus με ποια λογική δίνεται, εναλλακτικά με την αιτιολογική μετοχή, ως επιρρηματικό κατηγορούμενο τρόπου (μου είπαν ότι έτσι το έχει ο Κανελλόπουλος); Το ότι σχηματίζει παραθετικά είναι επαρκής λόγος για αυτό, τη στιγμή που ένας καθαρά αιτιολογικός προσδιορισμός ταιριάζει απόλυτα;
Το repente δηλώνει τρόπο ή χρόνο; Εγώ θα έλεγα μόνο τρόπο, γιατί το επίρρημα απαντά στο πώς και όχι στο πότε (αλλά το βλέπω και αυτό εναλλακτικά με τον επιρρηματικό του χρόνου).