0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Μια μικρή παρατήρηση για το adligo ad scopulum. Η σύνταξη με την πρόθεση λειτουργεί παράλληλα με την ισοδύναμη σύνταξη με δοτική. Το φαινόμενο αναλύει πολύ καλά ο Woodcock στην παρ. 62 (The dative with compound verbs) του συντακτικού του.Παράθεση από: Sali στις Ιουνίου 19, 2018, 11:05:34 pmΠολύ σωστά, stam. Η δοτική επιβεβαιώνεται από παραδείγματα τόσο για το adligo όσο και για το deligo.
Πολύ σωστά, stam. Η δοτική επιβεβαιώνεται από παραδείγματα τόσο για το adligo όσο και για το deligo.
Συνάδελφοι, δεν έχω πρόσβαση στο study4exams... Γνωρίζετε πότε θα ανοίξει;
Όσο για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει στη Λατινική ή στην αρχαία Ελληνική επιρρηματικός προσδιορισμός της παραβολής/σύγκρισης, δεν ξέρω αν αναφέρεσαι σε γνήσιο επίρρημα, αλλά εμπρόθετος προσδιορισμός υπάρχει (όχι συχνός, όμως). Κυρίως πρόκειται για την α.ε. πρόθεση πρὸ + γεν. και την αντίστοιχη λατινική pro + αφαιρ. Αυτά αποτελούν τον β΄όρο συγκρίσεως υπό την προϋπόθεση να υπάρχει λέξη με συγκριτική σημασία (όχι κατ' ανάγκη συγκριτικό επιθέτου ή επιρρήματος)
*Το ίδιο γίνεται και με τις εκφράσεις (in) loco/in numero + γεν., nomine + γενική και με μερικές άλλες.
Για το pro temlo θα μπορούσε να δοθεί κάποια ανάλογη εξήγηση, δηλαδή αν κατέληξε να σημαίνει «σαν» εκκινώντας από κάποια άλλη επιρρηματική λειτουργία, ίσως αυτή του β όρου σύγκρισης (με τη λογική που ανέφερες στην τρίτη παράγραφο της ανάρτησής σου) ή ίσως καλύτερα από αυτήν της αντικατάστασης (όπως στο ἀντì κυνὸς εἶ φύλαξ καì επιμελητής, όπου ο εμπρόθετος δηλώνει αντικατάσταση-ισοτιμία, στη θέση κάποιου, αλλά μπορεί να μεταφραστεί και με «σαν») ;
Τι εννοείς το ίδιο; Μήπως σου βρίσκεται κάποιο παράδειγμα;