0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ήρθε η ώρα και για μια δική μου απορία ;DΈχω ακούσει πως αν ζητηθεί δραστηριότητα μαθηματικών, καλό θα ήταν να την αναπτύξουμε βάση Bruner. Επειδή δεν έχω καταφέρει να συγκρατήσω και πολλά από τη θεωρία του μιας και δεν την είχα προσέξει ιδιαίτερα στη σχολή θέλω να ρωτήσω το εξής σχετικά με τις αναπαραστάσεις σε πρακτικό επίπεδο. Πραξιακή αναπαράσταση --> το παιδί μετράει γλειφιτζούρια(χειροπιαστό, κίνηση του σώματός του), Εικονιστική αναπαράσταση --> ζητάμε από ένα παιδί να μας πει πόσα γλειφιτζούρια θα έχει αν αρχικά έχει 2 και του δώσουμε ακόμα ένα(εικόνα στο μυαλό του), Συμβολική αναπαράσταση --> ρωτάμε ένα παιδί πόσο κάνει 2+3(αφαιρετικό στοιχείο). Σωστά??
Μ' αρέσετε. Σαν αφορμή μπορεί να είναι κάποια πουλιά θα δουν στο διάλειμμα στην αυλή (για παράδειγμα πέρσι ερχόντουσαν συνέχεια κάτι γλάροι στα κάγκελα του σχολείου όταν πήγαινε για βροχή).Αλλά ρε LAaleXXXάκι, με όλο το θάρρος πώς θα μετρήσετε τα πόδια των πουλιών οποιαδήποτε μονάδα μέτρησης και γιατί; Μετρήστε το αποτύπωμά τους στην άμμο (να και μια ωραία ιστορία που μπορείς να φτιάξεις με τα πατούσια των πουλιών στην άμμο για να ξεκινήσεις στη δραστηριότητα). Ή μετρήστε το μήκος του ανοίγματος των φτερών τους (που και αυτό δύσκολο το βλέπω) Γιατί πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι το να μετρήσετε το μήκος των ποδιών των πουλιών στην πραγματικότητα; Θέλω να πω βρες μια δραστηριότητα που να μπορεί να πραγματοποιηθεί και να μην κινείται σε φαντασιακό επίπεδο (πώς θα το τσακώσουν το ρημαδόπουλο για να μετρήσουν το πατούσι του ή την ποδάρα του;)
νομίζω ότι στην συμβολική αναπαράσταση πρέπει ναι μεν να ρωτήσουμε τα παιδιά πόσο κάνει 2+3 αλλά να τους ζητήσουμε μετά να μας το γράψουν κιόλας γιατί αυτό είναι και η ερμηνεία της φράσης "συμβολική αναπαράσταση" γιατί θα μας αναπαραστήσουν στο χαρτί τα αριθμητικά σύμβολα...
Εχμ!!!! LAalleXX Δεν υπήρχε καμιά πρόθεση να σε περιγελάσω! Συγγνώμη αν βγήκε έτσι
Καλησπέρα to everybody στη σελιδα 144 του οδηγου η νηπιαγωγος ρωτα το γιαννη γιατι εγραψε 2 φορες τον αριθμο 2 στη λεξη δικιλο?ο γιαννακης απαντα το ενα 2 ειναι για το ενα κιλο και το αλλο για το αλλοκαι ο οδηγος γραφει σχολιολεει ο γιαννης αποκαλυπτοντας την εικονιστικη αντιληψη που διατηρει για τη γραφη των αριθμητικών συμβολωναλλο ενα τετοιο παραδειγμα εικονιστικης αντιληψης μπορει να παραθεσει καποια -ος παρακαλω???Περισσοτερα παραδειγματα σε σχεση με αυτο εχει στο κομματι της γλωσσας. Τα παιδια σχηματιζουν εικονιστικες αναπαραστασεις ανθρωπων, φαινομενων, πραγματων και αντιστοιχα τις αποτυπωνουν στο χαρτι. πχ γραφουν τη λεξη λυκος με περισσοτερα γραμματα απ'ο,τι τη λεξη πχ μυρμηγκι, επειδη ο λυκος ειναι μεγαλυτερου μεγεθους, στηριζονται στην εικονα δηλ των δυο ζωων.Αντιστοιχα ,με τους αριθμους, εχει ενα πιο "πετυχημενο" παραδειγμα στον οδηγο, οπου ενα παιδι στα πλαισια μιας μετακινησης με ταξι, αριθμει 1,2,3 ευρω τα ναυλα ΠΡΟΣ τον προορισμο και αναποδα 3,2,1για την επιστροφη(δηλ απο δεξια προς αριστερα), επειδη οπως λεει επιστρεφουν! Μεταφερει στο γραπτο του την εικονα που εχει στο μυαλο του δηλαδη. Τα εγραψα οσο πιο απλα μπορουσα.