0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Άλλοι όχι μόνο δεν το κατανοούν αλλά βγάζουν και κομπλεξισμό απέναντι στους μαθητές.
Ένας μαθητής π.χ. που είναι ένα βήμα πριν τις πανελλήνιες αδιαφορεί για κάποια μαθήματα (π.χ θρησκευτικά, γυμναστική....) που δεν του είναι απαραίτητα και σε κάποιους καθηγητές δεν αρέσει καθόλου.
Δε χρειάζεται να μπώ εγώ στην τάξη για να καταλάβουν οι μαθητές αν κάποια μαθήματα τους είναι εξίσου αναγκαία με κάποια άλλα.
Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορούμε ίσως να την αλλάξουμε προς το παρόν.
....και σε αυτό διαπιστώνω πως το πρόβλημα δεν είναι στους μαθητές αλλά στους εκπαιδευτικούς.
Γιατί χρησιμοποιείς την έννοια "χρήσιμο";Δεν ανέφερα εγώ χρήσιμα και άχρηστα μαθήματα...Αναγκαία ναι, υπο την έννοια ότι κάποια μαθήματα τους δίνουν το κλειδί για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση και κατ'έπέκτασιν αυτά αποτελούν το κέντρο βαρύτητας των μαθητών.Όλο αυτό είναι μεν ένα παιχνίδι του συστήματος αλλά είναι και μια πραγματικότητα...Και ναι κάποιοι καθηγητές βγάζουν κομπλεξισμό και επιθετική συμπεριφορά προς τους μαθητές που δε δίνουν βάση στο μάθημά τους χωρίς ουδεμία προσπάθεια να τους κερδίσουν.Τέτοιους καθηγητές είχα κ εγώ και πιστεύω αρκετοί από εδώ.
γιατί επιμένεις να αντιμετωπίζεις το λύκειο ως προθάλαμο των πανελληνίων;
και γιατί θεωρείς καλό να το αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι καθηγητές με τον ίδιο τρόπο;
και καλά, κομπλεξισμό και επιθετική συμπεριφορά αποκλείεται να βγάζει και ένας καθηγητής "αναγκαίου" μαθήματος επειδή οι μαθητές πάνε στο φροντιστήριο και αυτόν τον "γράφουν" στην τάξη; γιατί πρέπει να είναι μόνο οι καθηγητές των "μη αναγκαίων" μαθημάτων που ρέπουν προς αυτή την συμπεριφορά;
Η γυμναστική στη Γ λυκείου κάνει καλό . Να ξεμπλοκάρει το μυαλό , να ισιώσει το κορμί . Οσο για τα θρησκευτικά , θα είναι παράλογο ο καθηγητής να έχει απαίτηση να διαβάζουνε στο σπίτι θρησκευτικά στη Γ , αλλα δεν είναι παράλογο να απαιτεί μια σχετική ηρεμία στο μάθημα του .Θυμάμαι , οταν ήμουν μαθήτρια στην Γ λυκείου , η φιλόγογος έκανε την ιστορία με πολύ ενδιαφέρον τρόπο (ερωτήσεις - σχεδιαγράμματα - συζητήσεις) . Θα ήθελα πολύ να παρακολουθήσω το μάθημα της , αλλα γινόταν ενας χαμός στην τάξη . Η γυναίκα δεν είχε παράλογες απαιτήσεις και δεν απαιτούσε να διαβάζουμε . Ηταν η πρώτη φορά στην σχολική μου θητεία , που η ιστορία δεν ήταν βαρετή !!! Ομως δεν υπήρχε σεβασμός . Και η πλάκα είναι οτι ολοι αυτοί οι μαθητές που έκαναν φασαρία με την δικαιολογία των εξετάσεων , δεν περάσανε !!!!!!!!!! Κανείς ! (τοτε είχαμε δέσμες και οι περισσότεροι ήταν 4η δεσμη (στα μαθήματα κορμού - δεν θυμάμαι τον όρο), η οποια μαζευε σχεδόν ολους τους μαθητες που θελανε απλά απολυτήριο.)
Μεταφορικά, οι καθηγητές έχουμε ένα σεντόνι και από πίσω κρύβουμε το δάχτυλό μας και το προτάσουμε λέγοντας ότι είναι "όπλο".Αν οι μαθητές καταλάβουν ότι η μορφή που κρύβουμε είναι μόνο ένα δάχτυλο το χάσαμε το παιχνίδι της πειθαρχίας.
Κατά τη γνώμη μου η συγκεκριμένη καθηγήτρια μπορούσε να κάνει σωστό μάθημα αλλά δε μπορούσε να οργανώσει την τάξη και δε θεωρώ οτι κέρδισε τους μαθητές.Δεν είπα οτι μπορεί να κερδίσει τον οποιδήποτε μαθητή.Την πλειοψηφία του τμήματος όμως μπορεί.Όπως έγινε με την καθηγήτρια των θρησκευτικών που αναφέρθηκε σε προηγούμενο μήνυμα. Και δεν πιστεύω ότι μπορεί ένας καθηγητής να κερδίσει με την ελαστικότητά του τον μαθητή.