Σύνολο ψηφοφόρων: 470
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Τα ίδια λέμε, filologe. Άλλο είμαι επιστήμονας, άλλο έχω ειδίκευση, άλλο είμαι καθηγητής Μ.Ε. Εγώ θα σχολιάσω μόνο το τελευταίο, γιατί αυτό νομίζω ότι είμαι.Όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στους κόλπους των ΠΕ02 δεν έχουν ιδέα από εκπαίδευση. Νομίζουν μερικοί ανίδεοι ότι κάνοντας αναλυτικά συντακτική και γραμματική αναγνώριση των λέξεων τελείωσαν και αυτάρεσκα θεωρούν ότι έχουν κάνει τέλειο μάθημα. Για να διδάξεις Θουκυδίδη ή Ξενοφώντα (τα Ελληνικά εννοώ) πρέπει να έχεις ιστορικές γνώσεις. Για να διδάξω την Πολιτεία του Πλάτωνα, έκατσα και διάβασα για όλα τα φιλοσοφικά ρεύματα που τον επηρέασαν. Ας πάμε και στην ιστορία που είναι και το αντικείμενό μου. Αυτό και αν είναι ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο. Τα σχολικά εγχειρίδια διαφέρουν άρδην από τα επιστημονικά συγγράμματα. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ το δεύτερο πτυχίο μου, που σχετίζεται με τα Οικονομικά στο να διδάξω αυτό το αντικείμενο. Επίσης, το 1/3 της ύλης των σχολικών εγχειριδίων αναφέρεται στην ιστορία του πολιτισμού (τέχνη, γράμματα, φιλοσοφικά ρεύματα). Εκεί και αν πρέπει να έχεις γνώσεις, για να διδάξεις τη συγκεκριμένη ύλη. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται ο διαχωρισμός. Αν αυτό βολεύει κάποιους, γιατί θεωρούν ότι οι ώρες των αρχαίων είναι περισσότερες και έτσι θα ξεμπλοκάρει το δικό τους τμήμα, αυτό είναι διαφορετικό.
Όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στους κόλπους των ΠΕ02 δεν έχουν ιδέα από εκπαίδευση.
Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται ο διαχωρισμός. Αν αυτό βολεύει κάποιους, γιατί θεωρούν ότι οι ώρες των αρχαίων είναι περισσότερες και έτσι θα ξεμπλοκάρει το δικό τους τμήμα, αυτό είναι διαφορετικό.
LK, συμφωνώ απόλυτα!!! Και καλά όλα αυτά με τα προγράμματα σπουδών και τα μαθήματα των σχολών, αν όμως μετά το πτυχίο δεν μελετήσεις μόνος σου, δεν επιμορφώνεσαι, δεν καταρτίζεσαι, δεν ενημερώνεσαι , δεν ξενυχτήσεις πάνω από βιβλία, δεν μπορείς να σταθείς σε κανένα μάθημα. Είτε λέγεται σχολείο, είτε φροντιστήριο, είτε ιδιαίτερο. Από όποιο τμήμα και αν έχεις αποφοιτήσει.
Κατάρχάς αναφέρω ότι ψήφισα όλοι οι διορισμοί να΄ναι μέσω ΑΣΕΠ κατά δεύτερον να συμφωνήσω ότι ο ένας κλάδος συμπληρώνει τον άλλον,σχετικά με τη διαφοροποίηση των τμημάτων της φιλοσοφικής καταθέτω απλά ότι το κλασικό είναι από τα δυσκολότερα σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα διότι κάλυπταν ευρυ φάσμα επιστημών(γλωσσολογια,νέα ελληνικα,τραγωδία,Ομηρο,βυζαντινη γραμματεία κ.α)και σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών μας τα περισσότερα ήταν υποχρεωτικα.Δεν απαξίωνω τα υπόλοιπα τμήματα διότι πιστεύω ότι η πανεπιστημιακή μόρφωση δεν ανταποκρίνεται στα σχολικά μαθήμτα πρακτικά τουλάχιστον.Το παραπονο ,δικό μου και πολλων συμφοιτητών,ήταν γιατί το δικό μας τμήμα να χει τόσες απαιτήσεις ενώ στα υπόλοιπα δύο υπήρχε μια σχετικη χαλαρότητα .Διακρίνω μία επίθεση προς τον τομέα μας δίχως να έχω διαβάσει όλες τις σελιδες του θέματος ,το συμπερασμα μου είναι ότι η σχολική ύλη χρειάζεται ξεχωριστο διάβασμα και όλα τα μαθήματα έχουν την ομορφιά τους ,έγκειται βέβαια και στον καθηγητή ,δεν είναι δυνατον καθηγητής σχολείου να κάνει Αντιγόνη ,να σταματάει το έργο στη μέση δίχως καν να λέει στους μαθητες ότι η ηρωίδα στο τελος πεθαίνει!!!!
Έρση η δυσκολία ή ευκολία ενός τμήματος εξαρτάται από τις κλίσεις και τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός μας. Π.χ. εμένα μου άρεσε πολύ η αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία μας και τη θεωρούσα εύκολη, γι'αυτό και ειδικεύτηκα εκεί, αλλά σιχαινόμουν τη νεκρή λατινική. Με δυσκόλευαν όμως πάντα κάποια θέματα της Φιλοσοφίας και θαύμαζα τα παιδιά του ΦΠΨ που έκαναν τόσα μαθήματα και την κατανοούσαν. Υποχρεωτικά μαθήματα δεν είχαμε μόνο εμείς. Υποχρεωτικά έχουν και των τμημάτων ΦΠΨ και Ιστορίας - Αρχαιολογίας Αθηνών, στα οποία τμήματα Eleni υπάρχουν και υποχρεωτικά μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας με γνωστό & άγνωστο καθ'υπαγόρευση, όπως και σε εμάς. Έγραψες για απαιτήσεις και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σου πω ότι δεν μας έφταιγαν οι άλλοι συνάδελφοι που εμείς είχαμε "κολλημένους" καθηγητές, ενώ αρκετοί των άλλων τμημάτων ήταν παιδαγωγοί. Επίσης, δύσκολοι καθηγητές υπάρχουν και στα άλλα τμήματα. Έχω ακούσει πάρα πολλά π.χ. για τις καθηγήτριες της
Eleni μου η απάντησή μου αναφερόταν εξ ολοκλήρου στην Έρση, απόψεις της οποίας σχολίασα σε άλλη συζήτηση, όπου το ύφος της ήταν εριστικό. Σε εσένα αναφέρθηκα μόνο για το θέμα της υπαγόρευσης των αρχαίων. Είδα, καθώς έγραφα, την απάντησή σου και σε πρόσθεσα στο αρχικό κείμενο τελευταία στιγμή. Όντως υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των τμημάτων Φιλολογίας Αθήνας και επαρχίας. Και εγώ κλασικός είμαι από το ίδιο με εσένα τμήμα και γνωρίζω πολύ καλά την εμπάθεια συναδέλφων και προς τις άλλες δύο κατευθύνσεις. Τη ζούσα τη θλιβερή πραγματικότητα που αναφέρεις και πολλές φορές συγκρούστηκα με αλαζόνες και εριστικούς, γιατί, όπως έγραψα και αλλού, σε αυτό το τμήμα λες και μοίραζαν καλάμια... Εισαγωγή τα έκαναν τόσα πολλά;!