0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σημείωση: Είναι ο Sun
Και κάτι ακόμη : στόχος δεν είναι η αποστήθιση στείρων ,τετριμμένων και συχνά παρωχημένων απόψεων και ιδεών ,αλλά ο συνδυασμός των "προσωπικών" απόψεων με την κατάλληλη μορφή. Σκοπός είναι να ανασύρουμε από το μαθητή τις προσωπικές του ιδέες -επηρεασμένες βέβαια,όπως όλων μηδενός εξαιρουμένου -από τις απόψεις άλλων και να του μάθουμε να τις συντάσσει και να τις βάζει στη σωστή σειρά ,ώστε να προκύψει ένα ενιαίο, συμπαγές και κυρίως πρωτότυπο κείμενο. Θεωρώ εγκληματικό σφάλμα συναδέλφων που βάζουν τα παιδιά να μαθαίνουν ολόκληρες εκθέσεις απ'έξω σαν να είναι ...ιστορία. Το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό κάτι τέτοιο. Δηλώνει αδυναμία από μέρους του καθηγητή και εν πολλοίς ανικανότητα. Ο μαθητής πρέπει να μάθει να γράφει δικές του εκθέσεις και όχι να αποστηθίζει κείμενα άλλων. Αυτό βέβαια ,είναι δύσκολο ,γιατί χρειάζεται υπομονή και επιμονή -χώρια που τ'αποτελέσματά του φαίνονται σε βάθος χρόνου. Γι'αυτό όμως αποφεύγεται από πολλούς συναδέλφους (. Είναι αυτοί που στις πανελληνίες εξετάσεις διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το θέμα που έπεσε ,λες και έχει σημασία. Για μένα δεν υπάρχει : έυκολο ή δύσκολο θέμα έκθεσης. Για μένα υπάρχει : ξέρω ή δεν ξέρω να γράφω εκθέσεις.
Από αυτό που ζητάει το θέμα (πχ αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης ενός φαινομένου) θα βάζεις τους μαθητές σου να επιλέξουν από 2 -3 για την κάθε περίπτωση, τα πιο σημαντικά, και αυτά να αναπτύσσουν. Στις Πανελλήνιες φαντάσου ότι περιμένουμε να δούμε από 3 παράγοντες για κάθε ένα από τα -συνήθως 2 -ζητούμενα του θέματος (πχ 3 αίτια + 3 τρόπους αντιμετώπισης). Δεν χρειάζεται δηλ. μια έκθεση να περιέχει ΟΛΑ τα αίτια ενός φαινομένου ή ΟΛΟΥΣ τους τρόπους αντιμετώπισης, κάτι που άλλωστε θα ήταν αδύνατον πρακτικά χωρίς το κείμενο να γίνει χαοτικό!
Πολύ κατατοπιστικά όλα όσα αναφέρετε. Αλλά θα ήθελα να δώσω και συνέχεια στο αρχικό ερώτημα του petros005. Διδάσκω και εγώ έκθεση Γ'Λυκείου και έχω δει σε βοηθήματα ότι στη δομή της έκθεσης θεωρείται απαραίτητη, αμέσως μετά τον πρόλογο (στον οποίο απλά θίγουμε με δικά μας λόγια το θέμα της έκθεσης ανάλογα και με το επικοινωνικό πλαίσιο), μια παράγραφος, ως αρχή του κυρίου μέρους, όπου παρουσιάζουμε διαπιστώσεις απο την επικαιρότητα, ιστορική αναδρομή ή ακόμη και τα αίτια του προβλήματος - αν βέβαια δε ζητούνται ξεκάθαρα ως ζητούμενα στη έκθεση -, προκειμένου να φανεί μια σφαιρική επεξεργασία του όλου θέματος που μας δίνουν. Στο τέλος της ίδιας παραγράφου μπαίνει και μεταβατική πρόταση για να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το πρώτο από τα δύο ζητούμενα. Ισχύει κάτι τέτοιο στις πανελλήνιες; Το θεωρούν απαραίτητο οι διορθωτές;