0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ναι βρε Μάρκο, στάθηκε τυχερός και ευνοήθηκε, το ξέρω. Απλά προσπαθώ να καταλάβω για να ξέρω κι εγώ πώς να κάνω το μάθημά μου. Ποιοί είναι δηλαδή οι υποκειμενικοί παράγοντες που να δικαιολογούν τέτοια απόκλιση; Να σημειώσω πως ο συγκεκριμένος μαθητής γράφει συνήθως γύρω στο 11-12.
Συζήτησαμε σήμερα ξανά τους δύο συλλογισμούς και μου είπαν...Για το : ''Σε κάποιους νομούς της χώρας χιόνισε.Ο νομός Κοζάνης είναι ένας από τους νομούς της χώρας. Συνεπώς στην Κοζάνη είναι πιθανόν να χιόνισε.''Ότι από τη στιγμή που λέει ''σε κάποιους νομούς'' είναι κάτι γενικό και στην πορεία μεταβαίνει στο ειδικό και ότι γιἀυτό είναι παραγωγή... Είπα ξανά την άποψη μου για την αναλογία αλλά δεν τη δέχονται....Τέλος πάντων...Κατα τη γνώμη μου αυτό είναι καθαρή αναλογία...Για το δεύτερο συλλογισμό ''''Η Μαρία είναι δίκαιη.Σε καμία από τις συναλλαγές της δε φάνηκε κάτι διαφορετικό.''Υπενθυμίζω ότι υποστήριξα ότι είναι επαγωγή καθώς από μία μερικότερη κρίση ''σε καμία από τις συναλλαγές της δε φάνηκε κάτι διαφορετικό'' εξάγουμε ένα γενικό συμπέρασμα ότι είναι δίκαιη....Επίσης θα έλεγα ότι πρόκειται για μία επισφαλή γενίκευση και δείγμα βραχυλογικού επαγωγικού όπου το συμπέρασμα μπορεί να προηγείται.........Μου είπαν όμως σήμερα ότι ο συλλογισμός ξεκινάει με ένα γενικό συμπέρασμα ''Η Μαρία ειναι δίκαιη'' και καταλήγει σε κάτι ειδικό.Άρα πρόκειται για πορεία γενικο->ειδικό,επομένως παραγωγή......Επίσης μου είπαν ότι κοιτάζω από που ξεκινάει και που τελειώνει αναξαρτητως αν αυτό που προτάσσεται είναι συμπέρασμα.Στο βιβλίο μου είπαν , σελ. 13 αναφέρει ''στον παραγωγικό συλλογισμό, ξεκινούμε από κάτι γενικό και αφηρημένο και καταλήγουμε σε κάτι ειδικό ή διευκρίνιση της πρότασης. Άρα στο παράδειγμα με τη Μαρία είναι παραγωγή.....Με μπέρδεψαν πολύ σήμερα! Παρακαλώ βοηθείστε!!!!!!!!!
http://dide-anatol.att.sch.gr/tte/nea/sumbouloi/sillogistiki_poreia.pptΑντιμετωπίζω την ίδια σύγχυση με αυτούς τους συλλογισμούς εδώ και χρόνια που διδάσκω το μάθημα. Δες το παραπάνω ppt. Νομίζω πως εξηγεί αρκετά. Θα επανέλθω κι εγώ με κάτι απορίες μου...
Παράθεση από: Iris_ στις Ιουλίου 07, 2010, 04:52:56 pmέχεις αγχωθει...σου τα έχουν εξηγήσει αρκετά αναλυτικά..αν ηρεμήσεις κ διαβάσεις κ μόνη σου τις εξηγήσεις που γράφεις κ που σου έδωσαν οι συνάδελφοι θα καταλάβεις ακριβώς τι συμβαινει...αρκει να αφήσεις το μυαλό σου να ξεκολλήσει απο τη δική σου θέση...το η Μαρια ειναι δίκαιη αν κ προτάσσεται δεν ειναι προκειμενη, αλλα συμπερασμα..επομένως καταλήγει σε ειδικο κ σωστά σου ειπαν ότι είναι παραγωγή..
Λίγο η ζέστη, λίγο η κούραση,λίγο το άγχος τα μπέρδεψα!!!!Λοιπόν! Τα κατάλαβα όλα!!!! Max τις ασκήσεις αυτές τις έκανα για να δω και αν όντως κατάλαβα και τα απάντησα όλα σωστά!!!! Και αυτές και άλλες!!!!!! Το επιχείρημα με τη Μαρία μπορεί να είναι και παραγωγή και επαγωγή.....Δεν είναι λάθος κάτι από τα δύο....Αναλόγως με το πως βλέπεις το συμπέρασμα.Το επιχείρημα με την Κοζάνη είναι παραγωγή , γιατί όντως ξεκινάει από κάτι γενικό ''κάποια χωριά'' και στη συνέχεια πάει σε πιο ειδικό και καταλήγει τελικά στην Κοζάνη.... Το ''πιθανόν'' που έχει δεν έχει σημασία.....Αν έλεγε Σε κάποιο χωριό χιόνισε θα ήταν αναλογικός.....ΟΥΦ!!! Καθάρισε το μυαλό μου!!! Πάω για περπάτημα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΣΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Παράθεση από: Iris_ στις Ιουλίου 07, 2010, 10:19:47 pmiris επιμένω όχι για κανέναν αλλο λόγο αλλα γιατι όντως είναι δυσκολο το κεφάλαιο αυτο κ είναι κριμα να το καταλάβεις λάθος...δεν θεωρω ότι το παράδειγμα με τη Μαρία μπορεις να το παρεις ειτε επαγωγή ειτε παραγωγη...θεωρώ ότι αυτο που σου ειπαν οι συνάδελφοι είναι το σωστο..θα κάνω αλλη μια αποπειρα να στο εξηγήσω: η Μαρία είναι δικαιη.σε καμμια απο τις συναλλαγές της δε φανηκε κάτι διαφορετικό... στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχουμε: ένα συμπερασμα: η Μαρια ειναι δικαιη και μια προκειμενη: σε καμμια απο τις....διαφορετικό//για να ολοκληρωθει ο συλλογ απουσιάζει μια προκειμενη την οποια ουσιαστικά την εννοούμε κ προφανώς συνδεει την έννοια της δικαιοσύνης με τον τροπο συναλλαγής...και η οποια προκειμενη θα είναι γενικότερη κ απο την προκειμενη που έχουμε και απο το συμπέρασμα που είναι: η Μαρια είναι δικαιη //αρα παραγωγικός συλλογισμός ( γενικο- ειδικό) ομολογουμένως ειναι δυσκολο παραδειγμα.γενικά πάντως βοηθάει να τα βάζεις σε μια σειρά προκειμ κ συμπέρασμα γτ έτσι είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσεις την πορεια..
στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχουμε: ένα συμπερασμα: η Μαρια ειναι δικαιη και μια προκειμενη: σε καμμια απο τις....διαφορετικό//για να ολοκληρωθει ο συλλογ απουσιάζει μια προκειμενη την οποια ουσιαστικά την εννοούμε κ προφανώς συνδεει την έννοια της δικαιοσύνης με τον τροπο συναλλαγής...και η οποια προκειμενη θα είναι γενικότερη κ απο την προκειμενη που έχουμε και απο το συμπέρασμα που είναι: η Μαρια είναι δικαιη //αρα παραγωγικός συλλογισμός ( γενικο- ειδικό)