0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
20 το περιεχόμενοεκφραση μορφή 12δομή -διάρθρωση 8
Πολλές απορίες έχω..Καλησπέρα. 1. Είναι φανερό πως, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας κοινωνίας της γνώσης, τα Πανεπιστήμια πρέπει να αναλάβουν στρατηγικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Αυτές θα σχετίζονται με την ανάπτυξη νέων κλάδων της επιστήμης, την επέκταση του θεσμού των μεταπτυχιακών σπουδών, τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την προώθηση του θεσμού της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, τη συμμετοχή τους στην ίδρυση ανοιχτών Πανεπιστημίων, την ανάπτυξη σχέσεων με τον κόσμο της οικονομίας κ.ά.Έχουμε να κάνουμε με παραγωγική συλλογιστική πορεία στο παραπάνω παράδειγμα. Μήπως θα μπορούσε κάποιος να αποκωδικοποιήσει το επιχείρημα σε προκείμενες και συμπέρασμα;Καλημέρα!Έχω δει σε έγκριτο βοήθημα ανάλογο ερώτημα κι εύστοχη (κατά τη γνώμη μου) απάντηση. Θα θεωρούσα την ακόλουθη απάντηση ολοκληρωμένη:Ο παραπάνω συλλογισμός είναι παραγωγικός γιατί η θεματική πρόταση μιλά γενικά για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν τα Πανεπιστήμια προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας κοινωνίας της γνώσης και στα σχόλια - λεπτομέρειες αναφέρονται παραδείγματα συγκεκριμένων τέτοιων πρωτοβουλιών. Η πορεία σκέψης επομένως του συγγραφέα ξεκινά από το γενικό και καταλήγει στο ειδικό κι επομένως το επιχείρημα είναι παραγωγικό.
Η περίληψη που ζητείται στο σχολείο δεν πρέπει να είναι μία ενιαία παράγραφος; Η καθηγήτρια στο σχολείο τους είπε ότι μπορούν αν θέλουν να χωρίσουν την περιληψη σε παραγράφους.Δεν είναι ότι τους ανέφερε απλά ότι υπάρχει και αυτός ο τρόπος αλλά δεν ενδείκνυται για τις πανελληνίες....Δεν ισχύει κάτι τέτοιο έτσι; Ενιαία παράγραφος πρέπει να είναι η περίληψη στα σχολικά πλαίσια ε;;;;;;;;;;;;;;
Παράθεση από: moagniko στις Οκτωβρίου 05, 2010, 12:50:59 pmΠολλές απορίες έχω..Καλησπέρα. 1. Είναι φανερό πως, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας κοινωνίας της γνώσης, τα Πανεπιστήμια πρέπει να αναλάβουν στρατηγικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Αυτές θα σχετίζονται με την ανάπτυξη νέων κλάδων της επιστήμης, την επέκταση του θεσμού των μεταπτυχιακών σπουδών, τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την προώθηση του θεσμού της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, τη συμμετοχή τους στην ίδρυση ανοιχτών Πανεπιστημίων, την ανάπτυξη σχέσεων με τον κόσμο της οικονομίας κ.ά.Έχουμε να κάνουμε με παραγωγική συλλογιστική πορεία στο παραπάνω παράδειγμα. Μήπως θα μπορούσε κάποιος να αποκωδικοποιήσει το επιχείρημα σε προκείμενες και συμπέρασμα;Καλημέρα!Έχω δει σε έγκριτο βοήθημα ανάλογο ερώτημα κι εύστοχη (κατά τη γνώμη μου) απάντηση. Θα θεωρούσα την ακόλουθη απάντηση ολοκληρωμένη:Ο παραπάνω συλλογισμός είναι παραγωγικός γιατί η θεματική πρόταση μιλά γενικά για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν τα Πανεπιστήμια προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας κοινωνίας της γνώσης και στα σχόλια - λεπτομέρειες αναφέρονται παραδείγματα συγκεκριμένων τέτοιων πρωτοβουλιών. Η πορεία σκέψης επομένως του συγγραφέα ξεκινά από το γενικό και καταλήγει στο ειδικό κι επομένως το επιχείρημα είναι παραγωγικό.Dora, εννοούσαν να το αποκωδικοποιήσουμε σε προκείμενες και συμπέρασμα, δηλ. α΄ προκείμενη, β΄ προκείμενη και συμπέρασμα. Εφόσον ο συλλογισμός είναι παραγωγικός, δεν θα έπρεπε το γενικό να είναι στην α΄ προκείμενη;
1. Εάν ο μαθητής απαντήσει σωστά για έναν συλλογισμό ότι είναι παραγωγικός, αλλά δεν το εξηγήσει, χάνει μονάδες;;;;;;2. Στην αρχή της περίληψης τα παιδιά να ξεκινούν με αναφορά στην κεντρική ιδέα ολόκληρου του κειμένου, ακόμα κι αν αυτή δεν διατυπώνεται στην αρχή του;3. Στο άρθρο χρειάζεται στο τέλος κάποια υπογραφή;;4. Αν είναι Σουηδός, τότε ανήκει στις Σκανδιναβικές χώρες. Αυτός ζει στις Σκανδιναβικές χώρες. Άρα, είναι Σουηδός. Ο ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟΣ, είναι όμως ΚΑΙ ΨΕΥΔΗΣ, ακόμη κιν αν μπορεί όντως να είναι Σουηδός; Τον θεωρούμε ψευδή επειδή δεν ξέρουμε σίγουρα ότι είναι Σουηδός;5. Πώς θα καταλάβουμε εάν η αυθεντία σε ένα απόσπασμα είναι τρόπος ή μέσο πειθούς;