0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: killbill στις Ιανουαρίου 03, 2011, 11:36:30 pmΔηλαδή θεωρείς έναν μαθηματικό που έχει κάνει και μεταπτυχιακό στην πληροφορική και έχει δουλέψει και χρόνια σε εταιρίες, ακατάλληλο να διδάξει word και excel, ενώ ένας που μόλις τελείωσε ένα τμήμα πληροφορικής είναι πιο κατάλληλος; Στην καημενη την Ελλάδα ότι δηλώσεις εισαι! Και επειδη αυτο μας πηγε εκει που μας πηγε να το συνεχισουμε μερικά χρονακια ακομα...Και συ killbill ξερεις αναγνωση και γραφή, χωρις να τα διδαχθεις στη σχολή σου, αλλά δε θα πάρεις ποτε τη θεση δασκαλου. Και γω στο Πολυτεχνειο εκανα 20-30 μαθηματα που ειχαν μαθηματικά σε προχωρημενο επιπεδο αλλά ποτε δε θα με πάρουν ουτε στην Α γυμνασιου να διδαξω εξισωσεις Α βαθμου. Και ενας κολλητος μου τρεχει καθε μερα 10km και ειναι σε αριστη φυσική κατασταση αλλά δε θα τον κάνουμε γυμναστή.Πιστεύω να καταλαβες τι θελω να πω.
Δηλαδή θεωρείς έναν μαθηματικό που έχει κάνει και μεταπτυχιακό στην πληροφορική και έχει δουλέψει και χρόνια σε εταιρίες, ακατάλληλο να διδάξει word και excel, ενώ ένας που μόλις τελείωσε ένα τμήμα πληροφορικής είναι πιο κατάλληλος;
Παράθεση από: giak στις Ιανουαρίου 03, 2011, 11:03:44 pmΗ άποψή σου είναι αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική. Συγκρίνεις τυπικά προσόντα καθηγητών σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και μάλιστα με μεγάλο χάσχμα αυτών των βαθμίδων. Στο Πανεπιστήμιο ένας καθηγητής διδάσκει το αντικείμενο στο οποίο έχει πάρει διδακτορικό. Επίσης εκτός από διδακτικό έργο κάνουν και έρευνα. Στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δε διδάσκει κάποιος ειδίκευση αλλά βασικές γνώσεις. Κατά συνέπεια ένας μαθηματικός που μπορεί να έχει μεταπτυχιακό στην πληροφορική ή ακόμα χειρότερο για τα παιδιά μας, διδακτορικό θα μπορούσε να διδάξει μόνο την ειδίκευση στο υποτομέα της πληροφορικής που έχει. Μη μπερδεύουμε τα πράγματα για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Αλίμονο αν γινόταν αυτό το μπάχαλο και στους άλλους κλάδους (φυσικοι, χημικοί, μαθηματικοί κτλ). Πρέπει να διορθωθεί το λάθος στον κλάδο της πληροφορικής γιατί είναι απαράδεκτο μία χώρα σα την Ινδία να είναι πολύ πιο μπροστά στην πληροφορική και εμείς να είμαστε σαν την Ουγκάντα με αυτά που γίνονται στο ΥΠΕΠΘ (τροπολογίες Λυκουρέντζου, μεταλαγμένοι, άθλια μαθήματα πληροφορικής κτλ)Δηλαδή, αυτός που διδάσκει (λόγω διδακτορικού) ένα εξειδικευμένο μάθημα πληροφορικής σε ΑΕΙ Πληροφορικής, δεν μπορεί να διδάξει Πληροφορική Γυμνασίου!Με την ίδια λογική, ο καθηγητής που διδάσκει διαφορικό λογισμό στο Α' έτος Μαθηματικού δεν μπορεί να διδάξει Γεωμετρία σε παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου και ο καθηγητής που διδάσκει Κβαντική Φυσική στο Φυσικό δεν μπορεί να διδάξει Μηχανική ή Ηλεκτρισμό στη Δευτεροβάθμια.Αν το 'ξεραν αυτό το πράγμα, ενδεχομένως, δεν θα είχαν κάνει τα διδακτορικά τους που τους "υποβάθμισαν" τελικά σε καθηγητές Πανεπιστημίου συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου!
Η άποψή σου είναι αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική. Συγκρίνεις τυπικά προσόντα καθηγητών σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και μάλιστα με μεγάλο χάσχμα αυτών των βαθμίδων. Στο Πανεπιστήμιο ένας καθηγητής διδάσκει το αντικείμενο στο οποίο έχει πάρει διδακτορικό. Επίσης εκτός από διδακτικό έργο κάνουν και έρευνα. Στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δε διδάσκει κάποιος ειδίκευση αλλά βασικές γνώσεις. Κατά συνέπεια ένας μαθηματικός που μπορεί να έχει μεταπτυχιακό στην πληροφορική ή ακόμα χειρότερο για τα παιδιά μας, διδακτορικό θα μπορούσε να διδάξει μόνο την ειδίκευση στο υποτομέα της πληροφορικής που έχει. Μη μπερδεύουμε τα πράγματα για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Αλίμονο αν γινόταν αυτό το μπάχαλο και στους άλλους κλάδους (φυσικοι, χημικοί, μαθηματικοί κτλ). Πρέπει να διορθωθεί το λάθος στον κλάδο της πληροφορικής γιατί είναι απαράδεκτο μία χώρα σα την Ινδία να είναι πολύ πιο μπροστά στην πληροφορική και εμείς να είμαστε σαν την Ουγκάντα με αυτά που γίνονται στο ΥΠΕΠΘ (τροπολογίες Λυκουρέντζου, μεταλαγμένοι, άθλια μαθήματα πληροφορικής κτλ)
Σύμφωνα με τον συλλογισμό σου , ένας καθηγητής πανεπιστημιίου σε τμήμα πληροφορικής (που δεν έχει βασικό τίτλο πληροφορικής αλλά κάποιο άλλο πτυχίο θετικών επιστημών) θεωρείται ακατάλληλος να διδάξει πληροφορική στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αν θελήσει για παράδειγμα να παρατήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να διοριστεί στην δευτεροβάθμια!! (έχω μάλιστα γνωρίσει τέτοιον που για προσωπικούς λόγους άφησε το πανεπιστήμιο και γύρισε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση γιατί δεν άντεχε τα..κυκλώματα).
Γιαυτό και το δημόσιο πάει κατά διαόλου γιατί έχουν μπει όλοι οι άχρηστοι. Δεν κοιτάνε γνώσεις και δεξιότητες αλλά τι χαρτί έχεις.
Τέλος πάντως, για να το δούμε και πρακτικά δεν θα είχα αντίρρηση να δίδασκαν και οι μαθηματικοί και όποιοι άλλοι πληροφορική και ό,τι άλλο είχαν κάνει στο πανεπιστήμιο αρκεί να είχαν και οι πληροφορικοί δυνατότητα να διδάσκουν μαθηματικά ή ότι άλλο προέκυπτε από τα μαθήματα του πτυχίου τους. Δεν μπορεί να έχουμε δεκάδες μαθήματα μαθηματικών στο πτυχίο μας (εγώ έχω 14) και να μην μας επιτρέπουν να διδάσκουμε μαθηματικά και ο άλλος να διδάσκει πληροφορική με 30 ώρες σεμινάριο...
Τέλος προσωπικά δηλώνω ότι αν θελήσει ο Bill Gates που δεν έχει πτυχίο να διδάξει πληροφορική στο ελληνικό σχολείο θα του παραχωρήσω την θέση μου.
Δηλαδή, αυτός που διδάσκει (λόγω διδακτορικού) ένα εξειδικευμένο μάθημα πληροφορικής σε ΑΕΙ Πληροφορικής, δεν μπορεί να διδάξει Πληροφορική Γυμνασίου!
Με την ίδια λογική, ο καθηγητής που διδάσκει διαφορικό λογισμό στο Α' έτος Μαθηματικού δεν μπορεί να διδάξει Γεωμετρία σε παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου και ο καθηγητής που διδάσκει Κβαντική Φυσική στο Φυσικό δεν μπορεί να διδάξει Μηχανική ή Ηλεκτρισμό στη Δευτεροβάθμια.Αν το 'ξεραν αυτό το πράγμα, ενδεχομένως, δεν θα είχαν κάνει τα διδακτορικά τους που τους "υποβάθμισαν" τελικά σε καθηγητές Πανεπιστημίου συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου!
Παράθεση από: jimpan στις Ιανουαρίου 04, 2011, 12:52:59 amΜε την ίδια λογική, ο καθηγητής που διδάσκει διαφορικό λογισμό στο Α' έτος Μαθηματικού δεν μπορεί να διδάξει Γεωμετρία σε παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου και ο καθηγητής που διδάσκει Κβαντική Φυσική στο Φυσικό δεν μπορεί να διδάξει Μηχανική ή Ηλεκτρισμό στη Δευτεροβάθμια.Αν το 'ξεραν αυτό το πράγμα, ενδεχομένως, δεν θα είχαν κάνει τα διδακτορικά τους που τους "υποβάθμισαν" τελικά σε καθηγητές Πανεπιστημίου συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου!Με τι βασικό πτυχίο? Θεολόγου?
Θα συμφωνήσω όμως με το μέλος remain παραπάνω που είπε ότι ένας θεολόγος με 200 ώρες σεμινάρια δεν θα έπρεπε να διδάσκει πληροφορική. Θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος , και κάποιοι να γυρίσουν στις βασικές τους ειδικότητες, αλλά όχι και να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι!
Στον Killbill δεν απαντάω γιατί δεν ξέρει τι είναι πληροφορική.
Πάντως killbill δεν έχεις το δικαίωμα να λες ότι κάποιος έγραψε ΑΣΕΠ και του έκατσε, γενικεύοντας. Και στο κάτω κάτω, αν απαξιώνεις τον διαγωνισμό (όσο λογικός και αν είναι), απαξιώνεις και το πτυχίο (αφού είναι συμβολικό), πρέπει να προτείνεις ένα καλύτερο σύστημα αξιολόγησης τυπικών προσόντων το οποίο θα παίρνει σαν είσοδο υποψηφίους και θα έχει για έξοδο εργαζομένους. Α καλύτερα να είναι και αξιοκρατικό, αν γίνεται και συμβατό με το σύστημα απονομής τυπικών προσόντων! Μάλλον πρέπει να τα αλλάξεις και τα δύο...
Και το "το κάνουν στην Αμερική" δε μου λέει τίποτα απολύτως!
Είναι θέμα χρόνου το Υπουργείο να προχωρήσει σε αυτές διότι με τον τρόπο αυτό από τη μία καλύπτει κενά άλλων ειδκοτήτων και από την άλλη αποσυμφορεί τον κλάδο των καθηγητών Πληροφορικής.
Α και πληροφορική δεν είναι word, excel.
Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, οι πιο προφανείς μετατάξεις (από κλάδο σε κλάδο) στην εκπαίδευσηαφορούν τους μεταλλαγμένους Πληροφορικούς. Είναι θέμα χρόνου το Υπουργείο να προχωρήσει σεαυτές διότι με τον τρόπο αυτό από τη μία καλύπτει κενά άλλων ειδκοτήτων και από την άλλη αποσυμφορείτον κλάδο των καθηγητών Πληροφορικής.
Παράθεση από: jimpan στις Ιανουαρίου 04, 2011, 12:52:59 amΔηλαδή, αυτός που διδάσκει (λόγω διδακτορικού) ένα εξειδικευμένο μάθημα πληροφορικής σε ΑΕΙ Πληροφορικής, δεν μπορεί να διδάξει Πληροφορική Γυμνασίου! Κάποιος που ΔΕΝ έχει πτυχίο πληροφορικής. Οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι ειδίκευση και προσφορά στην επιστήμη. Δεν παρέχουν τις βασικές γνώσεις του γνωστικού αντικειμένου. Πως θα μπορούσε ένας φυσικός με μάστερ σε ασύρματες επικοινωνίες να διδάξει δομές δεδομένων?Παράθεση από: jimpan στις Ιανουαρίου 04, 2011, 12:52:59 amΜε την ίδια λογική, ο καθηγητής που διδάσκει διαφορικό λογισμό στο Α' έτος Μαθηματικού δεν μπορεί να διδάξει Γεωμετρία σε παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου και ο καθηγητής που διδάσκει Κβαντική Φυσική στο Φυσικό δεν μπορεί να διδάξει Μηχανική ή Ηλεκτρισμό στη Δευτεροβάθμια.Αν το 'ξεραν αυτό το πράγμα, ενδεχομένως, δεν θα είχαν κάνει τα διδακτορικά τους που τους "υποβάθμισαν" τελικά σε καθηγητές Πανεπιστημίου συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου!Με τι βασικό πτυχίο? Θεολόγου? Τα μαθηματικά έχουν και μία συνέχεια. Ωστόσο δε θα τον θεωρούσα πιο καλό καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από έναν μαθηματικό με μάστερ στα παιδαγωγικά. Δεν θα τον κάνει το Διδακτορικό στο γνωστικό ανικείμενο καλύτερο εκπαιδευτικό. Δεν χρειάζονται οι γνώσεις του Διδακτορικού για να διδάξεις σε πρωτοβάθμια/ δευτεροβάθμια. Ίσα ίσα που όσο πιο πολλές γνώσεις έχεις τόσο μεγαλύτερη δυσκολία να διδάξεις κάτι γνωστικά κατώτερο, γιατί πολλά σημεία της ύλης τα θεωρείς αυτονόητα στο μυαλό σου σε αντίθεση με τους μαθητές. Από εκεί και περα εξαιρέσεις υπάρχουν και σίγουρα άνθρωποι ακόμα και με διδακτορικό αν έχουν μεράκι για διδασκαλία μπορούν να το κάνουν αλλά δε θα είναι οι γνώσεις του διδακτορικό που θα τους κάνει καλύτερους και μεταδοτικούς εκπαιδευτικούς. Τους προτιμώ αν έχουν επιλογή να κάνουν έρευνα και να αξιοποιούν τις γνώσεις τους.Στον Killbill δεν απαντάω γιατί δεν ξέρει τι είναι πληροφορική.ΥΓ: Υπάρχει κάπου εδώ στο φόρουμ ποστ όπου μεταλαγμένος καθηγητής πληροφορικής έκανε κατακακτήριες στο τμήμα πληροφορικής και ζήτησε από τον περσινό του μαθητή που είχε στην τρίτη Λυκείου και ήταν και αυτός α/ετης φοιτητής πληροφορικής να τον αφήσει να αντιγράψει Java.
Πως μπορεί κάποιος να μην κατέχει τις βασικές γνώσεις ενός γνωστικού αντικειμένου και να εκπονεί, π.χ., διδακτορική διατριβή σε συγκεκριμένο τομέα του γνωστικού αυτού αντικειμένου. Ή το ΑΕΙ που τον δέχεται σαν μεταπτυχιακό φοιτητή κάνει τρομερό λάθος (που δεν το πιστεύω) ή κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών καλύπτει τέτοια κενά στο βασικό γνωστικό αντικείμενο (κάτι που γίνεται συχνά).
Παράθεση από: jimpan στις Ιανουαρίου 05, 2011, 09:22:40 pmΠως μπορεί κάποιος να μην κατέχει τις βασικές γνώσεις ενός γνωστικού αντικειμένου και να εκπονεί, π.χ., διδακτορική διατριβή σε συγκεκριμένο τομέα του γνωστικού αυτού αντικειμένου. Ή το ΑΕΙ που τον δέχεται σαν μεταπτυχιακό φοιτητή κάνει τρομερό λάθος (που δεν το πιστεύω) ή κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών καλύπτει τέτοια κενά στο βασικό γνωστικό αντικείμενο (κάτι που γίνεται συχνά). Η επιστήμη δεν είναι κατι το περιορισμένο αλλά κάτι πολύ ευρύτερο. Δες ένα πρόγραμμα σπουδών οποιουδήποτε τμήματος θετικών επιστημών. Για παράδειγμα δες το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος πληροφορικής του Καποδιστριακού (http://www.di.uoa.gr/gr/lessons.php?GetWhat=5). Στον κορμό των μαθημάτων θα δεις μαθήματα όπως Φυσική, Μαθηματικά, Δομές δεδομένων, Οπτική, Πιθανότητες κλπ ενώ αν πας στο Ελεύθερα Μαθήματα (που είναι υποχρεωτικό οι φοιτητές να επιλέξουν κάποια) θα δεις μέχρι και
Παράθεση από: founes στις Ιανουαρίου 05, 2011, 12:33:33 pmΕίτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, οι πιο προφανείς μετατάξεις (από κλάδο σε κλάδο) στην εκπαίδευσηαφορούν τους μεταλλαγμένους Πληροφορικούς. Είναι θέμα χρόνου το Υπουργείο να προχωρήσει σεαυτές διότι με τον τρόπο αυτό από τη μία καλύπτει κενά άλλων ειδκοτήτων και από την άλλη αποσυμφορείτον κλάδο των καθηγητών Πληροφορικής.Ακούγεται βολικό για κάποιους και για άλλους όχι. Το θέμα είναι τι σκοπό έχει το Υπουργείο.Προς το παρόν δε δείχνει τέτοια διάθεση.