0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
bullying οταν πηγα στο δημοτικο (πριν 50χρονια,επαρχια) υπηρχε μπουλιγκ α) απο μαθητη/ες προς μαθητη β) απο δασκαλο προς μαθητη. τα ιδια και στο γυμνασιο-λυκειο. εννοειται πως οσο περνουσαν τα χρονια μειωνοταν το β.τωρα που διδασκω (μεγαλουπολη) υπαρχει μπουλιγκ α) απο μαθητη/ες προς μαθητη β) απο μαθητη προς δασκαλο (κυριως καθηγητες επαλ) εννοειται πως οσο περνουν τα χρονια αυξανεται το β.οποιος δεν το βλεπει ή δεν του εχει τυχει μπορει να παρει αποσπαση σε καποιο αλλο σχολειο για να αποκτησει τις αναλογες εμπειριες....
Να σου πω την αλήθεια, έχω δει μαθητή να αυτοϊκανοποιείται σε ώρα μαθήματος (σε άλλη συναδελφο, συστηματικά), μαθητή να θυμώνει με καθηγήτρια και να φωνάζει «αει γ…….. π……..»
Να σου πω την αλήθεια, έχω δει μαθητή να αυτοϊκανοποιείται σε ώρα μαθήματος (σε άλλη συναδελφο, συστηματικά), μαθητή να θυμώνει με καθηγήτρια και να φωνάζει «αει γ…….. π……..», συστηματικά κακοποιητικη συμπεριφορά μαθητών σε καθηγητές με δικές τους δυσκολίες, γενικα στο σχολείο μου έχω δει πολλουσ καθηγητές να υποφέρουν, όπως ξέρω και από παρα πολλούς συναδέλφους για το πόσο υποφέρουν στα σχολεία τους. Οπότε δεν θεωρώ ότι έχω παρωπίδες, ούτε είμαι σε κάποιο ειδυλλιακό περιβάλλον. Απλώς έχω κριτική σκέψη και δεν πιστεύω τι μιυ λενε τα ΜΜΕ και οι εκάστοτε μόδες.
... Οπότε δεν θεωρώ ότι έχω παρωπίδες, ούτε είμαι σε κάποιο ειδυλλιακό περιβάλλον. Απλώς έχω κριτική σκέψη και δεν πιστεύω τι μιυ λενε τα ΜΜΕ και οι εκάστοτε μόδες.
μην πιστευεις τα μμε, αλλωστε αναφερουν ελαχιστες περιπτωσεις ( αυτες που εχει ακρες σε καποιο καναλι ο δικηγορος του καταγγελλοντος και θελει "εξωθεν" βοηθεια γιατι τα δικαστηρια συνηθως απαλλασσουν λογω αμφιβολιων)ρωτα τους συναδελφους την πρωτοβαθμιας για το μπουλιγκ απο γονεις προς δασκαλους (ξεχωριστη κατηγορια που ξεχασα να αναφερω προηγουμενως και αυξανεται γεωμετρικα)
. Εμείς είμαστε αναλώσιμοι και υποκατάστατα οικογενειών που ξυπνάνε καποοα στιγμή και τα βάζουν μαζί μας.
topsy, αυτό είναι το πρόβλημα, η δυσλειτουργική οικογένεια. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν σύλλογοι και διευθυντές πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν ανεπαρκείς γονείς πηγαίνοντας στον εισαγγελέα για παραμέληση ανηλίκου. Η δική μου πικρή εμπειρία λέει ότι δεν τους έχω βρει ακόμη.
Υπάρχουν, αλλά είναι ελάχιστοι. Όταν, όμως, επεμβαίνουν συντονισμένα όπου χρειάζεται και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα παιδαγωγικά μέτρα, κάνουν τη διαφορά.Ένας εκπαιδευτικός, μόνος του, δεν μπορεί και δεν πρέπει να το διαχειριστεί.
Δυσάρεστο είναι εκείνο που συμβαίνει στο σχολείο σου σχετικά με τη μητέρα του παιδιού που έχει επιληψία, αλλά στο χέρι σας είναι να το σταματήσετε.Το θέμα μας είναι άλλο και αφορά στις παραβατικές συμπεριφορές μαθητών.
Οι παραβατικές συμπεριφορές πάντως, δεν είναι όλες bullying. Έχω κι ένα προκλητικό ερώτημα. Ένα παιδί που για κάποιον λόγο στο σχολείο το κοροϊδευουν. Όχι παιδί ευάλωτης ομάδας, ένα παιδί που θα μπορούσε να είναι το δικό μου και το δικό σου. Στο σχολείο που τα πράγματα είναι ελεγχόμενα, είναι η κορυφή του παγόβουνου προφανώς, και τα βαριά γίνονται στον δρόμο για το σχολείο ή σε εξόδους ή στο διαδίκτυο. Ο γονιός κάποια στιγμή το καταλαβαίνει. Για την μετακίνηση του παιδιού του και τις παρέες του και τις εξόδους του και το αν έχει μέσα κοινωνικής δικτύωσης (παράνομα μέχρι μια ηλικία), είναι αποκλειστικα εκείνος υπεύθυνος. Άρα οτιδήποτε έχει συμβεί στο παιδί του εκείνες τις ώρες, είναι δίκη του ευθύνη με την έννοια ότι εκείνος αποφάσισε πού θα πάει, αν θα πάει, αν θα είναι μόνο του στη διαδρομή, αν θα έχει πρόσβαση στο δίκτυο κλπ. Τι είναι εύκολο για να θολώσει τα νερα και να ρίξει αλλού την ευθύνη; Να πει ότι φταίει το σχολείο, ότι ο εκφοβισμός ήταν σχολικός, οι καθηγητές δεν το πρόλαβαν κλπ. Αναρωτήθηκε κανεις πού ήταν ο γονιός αυτός όταν άρχισε ο «εφιάλτης» του παιδιού του; Όχι βέβαια. Πάντα φταίει το σχολείο.
Κι αυτό να συμβαίνει εσύ που είσαι εκπαιδευτικός οφείλεις να το βοηθήσεις !