0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
....Υπάρχει περίπτωση να έχω την τύχη να αποκτήσω ''μέντορα'' του χρόνου;
Λογικά θα αρχίσει να ισχύει για αυτούς που θα διορίζονται από τώρα και στο εξής, οπότε μάλλον δεν το επωμίζεσαι κι αυτό.Αλλά, θα μου πεις, η λογική έπαψε να λειτουργεί σε τούτο το οικοπεδάκι του Θεού, στην Ελλαδίτσα μας, οπότε μη σε παίρνω και στο λαιμό μου, όλα είναι πιθανά.
Γενικά η αξιολόγηση σαν έννοια είναι θετική. Στην Ελλάδα όμως, με τη νοοτροπία που επικρατεί, θα καταντήσει προβληματική. Αν για παράδειγμα ο μέντορας έχει έναν δικό του εκπαιδευτικό που έχει κάνει αίτηση για μετάθεση στο Σχολείο που υπηρετώ, ποιος μου λέει ότι δεν θα μου βάλει χαμηλό βαθμό για να φύγω από τη θέση μου και να αδειάσει θέση για τον δικό του; Επίσης, κάποιος νέος εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στα παιδαγωγικά, τη διδακτική ή τις επιστήμες της αγωγής θα κάτσει να τον κρίνει ποιος μέντορας; Με τι προσόντα; Μόνο με βάση το χρόνο υπηρεσίας του; Κατά τη γνώμη μου αυτός που θα σε κρίνει θα πρέπει να είναι αυθεντία στην παιδαγωγική και όχι απλά κάποιος συνάδελφος με προϋπηρεσία. Άρα λοιπόν μόνο μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων με ειδικότητα στην παιδαγωγική και τη διδακτική θα είναι οι καταλληλότεροι, για τον επιπλέον λόγο ότι είναι και εκτός της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατά συνέπεια δεν έχουν ίδιον όφελος από το αποτέλεσμα της κρίσης σου. Επίσης οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα μπορούσαν, με βάση τα τυπικά τους προσόντα, να αναλάβουν το ρόλο αυτό, αλλά πρώτον ο ρόλος των Συμβούλων είναι συμβουλευτικός και δεύτερον είναι μέσα στο σύστημα και μπορεί να έχουν συμφέροντα κατά την κρίση των συναδέλφων.
Και ποιός μου λέει εμένα ότι και ο πανεπιστημιακός δε θα έχει κάποιον δικό του γνωστό που θέλει να βολέψει στη δική μου θέση, και έτσι με αξιολογήσει αρνητικά; Έχει δίκιο ο Μάρκος - όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει....και να σας πω και κάτι; Τα μεταπτυχιακά δεν είναι αυτά που κάνουν κάποιον ικανό...θεωρώντας ότι όλοι έχουμε φοιτησει στο πανεπιστήμιο ρωτώ - θεωρείτε ότι ΟΛΟΙ οι καθηγητές μας στο πανεπιστήμιο ήταν ικανοί και ενημερωμένοι; Κι όμως ΌΛΟΙ είχαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Και επισης, να πω και τούτο - το ότι καποιος μπορει να έχει μεταπτυχιακό δε σημαίνει ότι τα ξερει όλα. Ο μέντορας ( θεωρητικά τουλάχιστον ) θα είναι εκεί για να του μάθει όχι τα του γνωστικου του αντικειμένου αλλά τους νόμους, τις πρακτικές του σχολείου, το πώς να διαχειριστεί την τάξη, πώς να προγραμματισει το εκπαιδευτικό του έργο, πώς να απλουστεύσει τις διαδικασίες, πώς να ακολουθήσει τα αναλυτικά προγράμματα...θα του μάθει τι προβλέπεται, γιατί προβλέπεται έτσι και όχι αλλιώς και εν τέλει,θα βαθμολογησει την προθυμία του, το πόσο ανοιχτό μυαλό ειναι, το πόσες δράσεις αναλαμβάνει, πόσα προγράμματα εκπονεί, πόσο και τι υλικό δικό του προσφέρει στους μαθητές του, τη σχέση με τους μαθητές κτλ.