Σύνολο ψηφοφόρων: 13
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
ψάχνω να βρω ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή που θα τους "συνεπάρει" (πιατεύω όταν έρθει η ώρα θα το καταφέρω). Αν έχει έτοιμο κάτι τέτοιο ένας από σας, ας το μοιραστεί μαζί μου
....l έρχονται στην επιφάνεια τα δύο μεγάλα στρατόπεδα.Το ένα στρατόπεδο προσεγγίζει την Πληροφορική σαν αυτόνομη επιστήμη και έχει τη γνώμη ότι έτσι πρέπει να προσεγγιστεί και στο σχολείο.Το άλλο στρατόπεδο εκτιμά ότι οι μαθητές πρέπει να αποκτήσουν μερικές πρακτικές δεξιότητες στους υπολογιστές, και όλα τα άλλα είναι ή πολυτέλεια ή άχρηστα πράγματα......
...... Μια επιστήμη που έχει σχέση με την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας του παιδιού.
Άλλαξα τον τίτλο σε «Πληροφορική Γυμνασίου» αφού είχαμε βγει ουσιαστικά εκτός θέματος.
Γιατί νομίζω αυτή είναι η θέση που αρμόζει και αξίζει σε όλες τις επιστήμες είτε είναι η Ιστορία, Μαθηματικά, ή Νομική κτλ και με αυτή την έννοια, κανένα μάθημα δεν είναι «κατώτερο» ή «ανώτερο» έναντι κάποιου άλλου.
Παράθεση από: Dr_Michael στις Ιανουαρίου 31, 2007, 05:22:48 pmΆλλαξα τον τίτλο σε «Πληροφορική Γυμνασίου» αφού είχαμε βγει ουσιαστικά εκτός θέματος. Αυτό μου θυμίζει λίγο την «τακτική» στα εκάστοτε ιεκ-τει: «αφού δε μπορούμε να τους κάνουμε να πειθαρχήσουν και να πάρουν ΑΠΟΦΑΣΗ ότι αυτό είναι το μάθημα ΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ»ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΛΑΔΗ [/b]
.... Ότι στην πληροφορική υπάρχει ο ηλεκτρονικός υπολογοστής. Στην περίπτωση της επίλυσης ενός προβλήματος ο μαθητής μπορεί να προγραμματίσει τον αλγόριθμο επιλυσης κατευθείαν στον υπολογιστή και να δει αν αυτό που σκέφτηκε είναι σωστό. Αν είναι λάθος τότε προσπαθεί να βρει το λάθος μέσα από μια διαδικασία ανατροφοδότησης πληροφορίας μεταξύ του μαθητή και του υπολογιστή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε κανένα άλλο μάθημα. Δηλαδή να μαθαίνει ο μαθητής μόνος του και ο καθηγητής απλά να δίνει κάποιες κατευθύνσεις. Για αυτό λέω ότι η επίλυση προβλημάτων ταιριάζει περισσότερο στην πληροφορική από οποιοδήποτε άλλο μάθημα.
Θα το κρίνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του pde._
Πήγαινε στη σελίδα:http://dide.eyv.sch.gr/break.htmκαι κατέβασε τα τρία τεστ ευφυίας (πάνω δεξιά στη σελίδα)
Θα μπεις μέσα στην αίθουσα και θα πεις ότι θα παίξουμε ένα παιχνίδι. Παίξτε το παιχνίδι με το λύκο, το πρόβατο, το σανό και το βοσκό που θέλουν να περάσουν το ποτάμι με τη βάρκα (δες και το καινούριο βιβλίο Πληροφορικής που το έχει το παράδειγμα). Γράψτε στον πίνακα τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Μετά πες τους ότι αυτό καλείται αλγόριθμος, δηλαδή...
Σχετικά με το 1ο μάθημα για την αλγοριθμική μπορείς να δείξεις το πρόβλημα με τον λύκο την κατσίκα και το λάχανο και αυτό με τους κανίβαλλους και τους ιεραπόστολους και ύστερα να σχεδιάσεις τον αλγόριθμο ώστε να καταλάβουν ότι πρόκειται για εντολές που εκτελέουνται σειριακά
Λέμε, ΕΚΤΟΣ από κατσικάκια, προβατάκια, λυκάκια, λαχανάκια και κανίβαλους υπάρχει κάτι άλλο; Μα όλοι έτσι ξεκινάτε τους αλγόριθμους; Είναι σύμπτωση, ή υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;
Εγώ ξεκίνησα τους αλγόριθμους σηκώνοντας μαθητές να γράψουν συνταγή για ομελέτα στον πίνακα. Το είδαν σαν πλάκα και δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Αλλά τράβηξε την προσοχή τους. 'Μα τι σχέση έχει η μαγειρική με την Πληροφορική κύριε;'. Δεν τους απάντησα μέχρις ότου κατάλαβαν οι ίδιοι από μόνοι τους.Και φυσικά κάθε φορά που νόμιζαν ότι είχαν γράψει τη συνταγή σωστά βρίσκαμε λαθάκια που είχαν να κάνουν με την σαφήνεια κι άλλα χαρακτηριστικά των αλγορίθμων.
Παράθεση από: spaceoddity στις Ιανουαρίου 31, 2007, 11:16:00 pmΛέμε, ΕΚΤΟΣ από κατσικάκια, προβατάκια, λυκάκια, λαχανάκια και κανίβαλους υπάρχει κάτι άλλο; Μα όλοι έτσι ξεκινάτε τους αλγόριθμους; Είναι σύμπτωση, ή υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;Ναι μάλλον σου διαφεύγει μεγάλη βιβλιογραφία. Όποιο βιβλίο και αν ανοίξεις, θα δεις αρκετά τέτοια παραδείγματα. Και πίστεψέ με τα έχω σχεδόν όλα τα βιβλία Πληροφορικής Γυμνασίου. Αν δεν σου κάνουν αυτές οι προσεγγίσεις, μπορείς κάλλιστα να εφεύρεις δικά σου και να τα μοιραστείς μαζί μας.