0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
διάβασα με προσοχή... ως τι κρινουμε τελικά;; ως γονεις που θα χουν παιδιά στο σχολειο ή ως εκπαιδευτικοι που θέλουμε να διοριστουμε;;; συγγνώμη αλλα αυτο το ερώτημα μου γεννηθηκε διαβάζοντας κ ας μην έχω παιδια...
Παράθεση από: Georgia s στις Οκτωβρίου 02, 2010, 08:58:30 pmδιάβασα με προσοχή... ως τι κρινουμε τελικά;; ως γονεις που θα χουν παιδιά στο σχολειο ή ως εκπαιδευτικοι που θέλουμε να διοριστουμε;;; συγγνώμη αλλα αυτο το ερώτημα μου γεννηθηκε διαβάζοντας κ ας μην έχω παιδια...Αυτη ειναι μια πολυ καλη ερωτηση.Εγω αν ειχα παιδια θα ηθελα να κανουν μαθηματικα ή ιστορία υποχρεωτικα και μετα να επιλέξουν ο,τι άλλο θέλουν, διοτι εγω προσωπικα ημουν παιδι που διαβαζα στο λυκειο και μου εμειναν αρκετες γνωσεις ( τουλαχιστον Α κ
... αν και η λογική της "διαρροής" ειναι πλέον γνωστή στην χώρα μας ( θα θεωρήσω ότι σε αυτή την περίπτωση αυτό ου εισπράτουν πίσω ειναι γέλια ) ΔΕΝ κρατιέμαι - ως Χημικός - να ρωτήσω ποια είδικότητα θα έχει 1η ανάθεση το περιβαντολογικό μάθημα ?
Δεν κρύβεται, ΑΡΧΑΓΓΕΛΕ, καμιά "ανθελληνική συνωμοσία" πίσω από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές... Το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου απλώς ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις και έρχεται να ενσαρκώσει στο χώρο της παιδείας τη μεταμοντέρνα αντίληψη που διέπει τους εδώ κυβερνώντες: επιδερμική γνώση-καθόλου εμβάθυνση, αποσπασματικότητα, χρησιμοθηρία, αχταρμάς... Π.χ, για το υποχρεωτικό 3ωρο της φυσικής αγωγής, βλ. ΓΑΠ-γυμναστήριο-ποδήλατο, κλπ. Αρχαία ελληνικά: από την υπερβολή (το λιγότερο) του υποχρεωτικού 6ώρου στην Α΄Λυκείου και του Επιταφίου από το πρωτότυπο στη Γ΄Λυκείου, πάμε στο άλλο άκρο (ενώ, προφανώς, παραμένει το μάθημα στο Γυμνάσιο από το πρωτότυπο,παρότι μάλλον εκεί θα έπρεπε να διδάσκεται λιγότερο ή να μη διδάσκεται καθόλου, τουλάχιστον στις δύο πρώτες τάξεις).Ιστορία: υποβαθμίζεται σε μάθημα επιλογής.Πληροφορική: εξοβελίζεται από το Γενικό Λύκειο (μάλλον θα υπάρχει μόνο στα "Τεχνολογικά Λύκεια" που θα αντικαταστήσουν τα ΕΠΑΛ), ενώ θα διδάσκεται στο Δημοτικό και μάλιστα από την α΄τάξη. Υποτίθεται ότι τα παιδιά θα τα έχουν μάθει όλα μέχρι τη Γ΄Γυμνασίου.Αγγλικά: αναβαθμίζονται, αν κι αυτά υποτίθεται ότι θα τα έχουν μάθει σε ικανοποιητικό επίπεδο μέχρι τη Γ΄Γυμνασίου...Επιπλέον, αν ισχύσει το παρακάτωΠαράθεσηΥπάρχουν έξι ομάδες μαθημάτων οι οποίες περιέχουν τρίωρα μαθήματα (βασικό επίπεδο) και εξάωρα μαθήματα (υψηλό επίπεδο). Ο μαθητής υποχρεούται να επιλέξει: - ένα εξάωρο μάθημα (υψηλό επίπεδο) από όποια ομάδα μαθημάτων επιθυμεί (εφόσον η ομάδα διαθέτει εξάωρο μάθημα) και- ένα τρίωρο μάθημα (βασικό επίπεδο) από κάθε μία από τις υπόλοιπες ομάδες με την προτεινόμενη ομαδοποίηση των μαθημάτων (ποιοι "φωστήρες" τη σκέφτηκαν, άραγε;), όποιος επιλέγει αρχαία ελληνικά σε υψηλό επίπεδο (6ωρο), δε θα μπορεί να επιλέξει λατινικά ούτε αρχαία ιστορία. Από την άλλη, όποιος επιλέγει λατινικά ως βασικό μάθημα (δηλ. πρακτικά κανένας), δε θα μπορεί να επιλέξει αρχαία σε υψηλό επίπεδο, αλλά ούτε και δεύτερη ξένη γλώσσα (η αποσπασματικότητα, που λέγαμε).Αντίστοιχα ισχύουν και για τα θετικά μαθήματα.Θεωρώ, πάντως, θετική την εισαγωγή μαθημάτων αισθητικής αγωγής (μουσική, εικαστικά, θέατρο), και γιατί το σχολείο πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύσσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, αλλά και γιατί είναι πιο σημαντικό να μάθουν να εκτιμούν έναν ζωγραφικό πίνακα ή ένα μουσικό έργο από το να παπαγαλίσουν π.χ. τους τύπους του "ίστημι"...
Υπάρχουν έξι ομάδες μαθημάτων οι οποίες περιέχουν τρίωρα μαθήματα (βασικό επίπεδο) και εξάωρα μαθήματα (υψηλό επίπεδο). Ο μαθητής υποχρεούται να επιλέξει: - ένα εξάωρο μάθημα (υψηλό επίπεδο) από όποια ομάδα μαθημάτων επιθυμεί (εφόσον η ομάδα διαθέτει εξάωρο μάθημα) και- ένα τρίωρο μάθημα (βασικό επίπεδο) από κάθε μία από τις υπόλοιπες ομάδες