*

Αποστολέας Θέμα: Αλλαγές στο Λύκειο  (Αναγνώστηκε 236286 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος tsixlas

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Αλλαγές στο Λύκειο
« Απάντηση #98 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 08:32:38 pm »
Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, η πληροφορική βγαίνει από το λύκειο;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:34:41 »

Αποσυνδεδεμένος nefeli999

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #99 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 08:50:23 pm »
ετσι φαινεται.

με τη λογικη πως θα κανουν τα παιδια στο δημοτικο και στο γυμνασιο οποτε ειναι οκ.

αλλα οπως και να εχει θα επρεπε να υπαρχει σαν επιλογη

ελπιζω οτι αυτο ειναι ενα προσχεδιο και θα υπαρχουν αλλαγες....

Αποσυνδεδεμένος Georgia s

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • η παιδεία είναι θέμα εσωτερικού πολιτισμού
    • Προφίλ
« Απάντηση #100 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 08:58:30 pm »
διάβασα με προσοχή... ως τι κρινουμε τελικά;; ως γονεις που θα χουν παιδιά στο σχολειο ή ως εκπαιδευτικοι που θέλουμε να διοριστουμε;;; συγγνώμη αλλα αυτο το ερώτημα μου γεννηθηκε διαβάζοντας κ ας μην έχω παιδια...

Αποσυνδεδεμένος tsixlas

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #101 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 09:03:37 pm »
Να βγει η πληροφορική!!!! Γουστάρω!!!!!

Να δω μετά ποιοι θα ασχολούνται με e-school, Νέστωρα, και τα τόσα που ζητάει το Υπουργείο να σταλούν ηλεκτρονικά!!!!!

Τόσοι διορισμένοι πληροφορικοί στα Λύκεια, θα πρέπει να σταλούν σε δημοτικά και Γυμνάσια.....

Τα εργαστήρια πληροφορικής που υπάρχουν στα Λύκεια θα διαλυθούν και θα πωληθούν για παλιοσίδερα.......................

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:34:41 »

Αποσυνδεδεμένος billimember

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #102 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 09:03:48 pm »
διάβασα με προσοχή... ως τι κρινουμε τελικά;; ως γονεις που θα χουν παιδιά στο σχολειο ή ως εκπαιδευτικοι που θέλουμε να διοριστουμε;;; συγγνώμη αλλα αυτο το ερώτημα μου γεννηθηκε διαβάζοντας κ ας μην έχω παιδια...

Αυτη ειναι μια πολυ καλη ερωτηση.Εγω αν ειχα παιδια θα ηθελα να κανουν μαθηματικα ή ιστορία υποχρεωτικα και μετα να επιλέξουν ο,τι άλλο θέλουν, διοτι  εγω προσωπικα  ημουν παιδι που διαβαζα στο λυκειο και μου εμειναν αρκετες γνωσεις ( τουλαχιστον Α κ

Αποσυνδεδεμένος Georgia s

• Ιστορικό μέλος
  • η παιδεία είναι θέμα εσωτερικού πολιτισμού
    • Προφίλ
« Απάντηση #103 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 09:09:24 pm »

Αυτη ειναι μια πολυ καλη ερωτηση.Εγω αν ειχα παιδια θα ηθελα να κανουν μαθηματικα ή ιστορία υποχρεωτικα και μετα να επιλέξουν ο,τι άλλο θέλουν, διοτι  εγω προσωπικα  ημουν παιδι που διαβαζα στο λυκειο και μου εμειναν αρκετες γνωσεις ( τουλαχιστον Α κ

Αποσυνδεδεμένος Dadi

• Πλήρες μέλος
  • Ήταν ένας και δεν έμεινε κανένας.
    • Προφίλ
« Απάντηση #104 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 09:15:35 pm »
... αν και η λογική της "διαρροής" ειναι πλέον γνωστή στην χώρα μας ( θα θεωρήσω ότι σε αυτή την περίπτωση αυτό ου εισπράτουν πίσω ειναι γέλια ) ΔΕΝ κρατιέμαι - ως Χημικός - να ρωτήσω ποια είδικότητα θα έχει 1η ανάθεση το περιβαντολογικό μάθημα ?
Ο κουφός και ο κλανιάρης στέκουν δίπλα στα νταούλια.
MyLastFM : https://www.last.fm/user/Devote

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #105 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 09:24:14 pm »
και τελικά .............γιατί είπαμε τους πείραξαν οι δέσμες και άλλαξεν το συστημα;;;μια χαρά δεν ήταν τότε ;Γενικής παιδείας Α +

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #106 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 09:27:34 pm »
εγω παλι δεν θελω τιποτα απ αυτα, δηλ. ουτε το νεο λυκειο με καλυπτει. Ειμαι οπαδός των ιδεων του Πιαδαγωγου 'Ιλλιτζ, ο οποιος υποστηριξε οτι το "σχολειο ειναι ξεπερασμέμος θεσμός" και οπαδος του επισης Παιδαγωγου Freinet ο οποιος υποστηριξε την "αυτοαγωγη" (θυμαστε βεβαια ολοι το φετινο θεμα της εκθεσης-αυτομορφωση!) και απορριπτει τα ανουσια εγχειριδια και την διδασκαλια. Αυτα υποστηριξε πως πρεπει να "εξοβελιστουν" απο το σχολειο."Θελουμε το σχολειο να γινει σπιτι".
(και οι καθηγητες να πανε σπιτια τους απο το να τρωγονται για μορια, 3ετιες, ΑΜΩ κλπ κλπ
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 02, 2010, 09:29:44 pm από MARKOS »
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #107 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 09:29:01 pm »
**ολοι**
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος Green

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #108 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 09:45:39 pm »
... αν και η λογική της "διαρροής" ειναι πλέον γνωστή στην χώρα μας ( θα θεωρήσω ότι σε αυτή την περίπτωση αυτό ου εισπράτουν πίσω ειναι γέλια ) ΔΕΝ κρατιέμαι - ως Χημικός - να ρωτήσω ποια είδικότητα θα έχει 1η ανάθεση το περιβαντολογικό μάθημα ?
Αυτές που έχουν και τώρα τη Διαχείριση Φυσικών Πόρων και τις Αρχές Περιβαλλοντικών Επιστημών,
ΠΕ14.04, ΠΕ14.05.

Αποσυνδεδεμένος daniel

• Έμπειρο μέλος
  • ..θέλω ανοιχτά παράθυρα να με χτυπάει αέρας...
    • Προφίλ
« Απάντηση #109 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 10:51:35 pm »

Δεν κρύβεται, ΑΡΧΑΓΓΕΛΕ, καμιά "ανθελληνική συνωμοσία" πίσω από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές... Το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου απλώς ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις και έρχεται να ενσαρκώσει στο χώρο της παιδείας τη μεταμοντέρνα αντίληψη που διέπει τους εδώ κυβερνώντες: επιδερμική γνώση-καθόλου εμβάθυνση, αποσπασματικότητα, χρησιμοθηρία, αχταρμάς... Π.χ, για το υποχρεωτικό 3ωρο της φυσικής αγωγής, βλ. ΓΑΠ-γυμναστήριο-ποδήλατο, κλπ.

Αρχαία ελληνικά: από την υπερβολή (το λιγότερο) του υποχρεωτικού 6ώρου στην Α΄Λυκείου και του Επιταφίου από το πρωτότυπο στη Γ΄Λυκείου, πάμε στο άλλο άκρο (ενώ, προφανώς, παραμένει το μάθημα στο Γυμνάσιο από το πρωτότυπο,παρότι μάλλον εκεί θα έπρεπε να διδάσκεται λιγότερο ή να μη διδάσκεται καθόλου, τουλάχιστον στις δύο πρώτες τάξεις).
Ιστορία: υποβαθμίζεται σε μάθημα επιλογής.
Πληροφορική: εξοβελίζεται από το Γενικό Λύκειο (μάλλον θα υπάρχει μόνο στα "Τεχνολογικά Λύκεια" που θα αντικαταστήσουν τα ΕΠΑΛ), ενώ θα διδάσκεται στο Δημοτικό και μάλιστα από την α΄τάξη. Υποτίθεται ότι τα παιδιά θα τα έχουν μάθει όλα μέχρι τη Γ΄Γυμνασίου.
Αγγλικά: αναβαθμίζονται, αν κι αυτά υποτίθεται ότι θα τα έχουν μάθει σε ικανοποιητικό επίπεδο μέχρι τη Γ΄Γυμνασίου...

Επιπλέον, αν ισχύσει το παρακάτω

Παράθεση
Υπάρχουν έξι ομάδες μαθημάτων οι οποίες περιέχουν τρίωρα μαθήματα (βασικό επίπεδο) και εξάωρα μαθήματα (υψηλό επίπεδο). Ο μαθητής υποχρεούται να επιλέξει:
-         ένα εξάωρο μάθημα (υψηλό επίπεδο) από όποια ομάδα μαθημάτων επιθυμεί (εφόσον η ομάδα διαθέτει εξάωρο μάθημα) και
-         ένα τρίωρο μάθημα (βασικό επίπεδο) από κάθε μία από τις υπόλοιπες ομάδες

με την προτεινόμενη ομαδοποίηση των μαθημάτων (ποιοι "φωστήρες" τη σκέφτηκαν, άραγε;), όποιος επιλέγει αρχαία ελληνικά σε υψηλό επίπεδο (6ωρο), δε θα μπορεί να επιλέξει λατινικά ούτε αρχαία ιστορία. Από την άλλη, όποιος επιλέγει λατινικά ως βασικό μάθημα (δηλ. πρακτικά κανένας), δε θα μπορεί να επιλέξει αρχαία σε υψηλό επίπεδο, αλλά ούτε και δεύτερη ξένη γλώσσα (η αποσπασματικότητα, που λέγαμε).
Αντίστοιχα ισχύουν και για τα θετικά μαθήματα.

Θεωρώ, πάντως, θετική την εισαγωγή μαθημάτων αισθητικής αγωγής (μουσική, εικαστικά, θέατρο), και γιατί το σχολείο πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύσσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, αλλά και γιατί είναι πιο σημαντικό να μάθουν να εκτιμούν έναν ζωγραφικό πίνακα ή ένα μουσικό έργο από το να παπαγαλίσουν π.χ. τους τύπους του "ίστημι"...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

(Έχω βαρεθεί να συμφωνώ με την ioanna....  ???  ;D )

Παράθεση

Όσο γι' αυτό από τη Georgia s, παρακαλω πολύ να το έχουμε όλοι υπόψη μας πριν πούμε τη γνώμη μας για τα της παιδείας στη χώρα μας.. Μπας και μπορεσουμε να δουμε τα πραγματα λίγο πιο σφαιρικά και λιγότερο συντεχνιακά...
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 02, 2010, 10:55:47 pm από daniel »
Γιατί να λένε βίαια τα νερά του ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν;...

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #110 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 11:04:52 pm »
Με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι συνεχίζεται η εκχέρσωση της ιστορικής γνώσης από τα κεφάλια των μαθητών, του Χρήστου Κάτσικα

02/10/2010 - 22:16

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι συνεχίζεται η εκχέρσωση της ιστορικής γνώσης από τα κεφάλια των μαθητών

Η σχέση που τα παιδιά διαμορφώνουν με την ιστορία εντάσσεται στην ευρύτερη στάση που η σχολική εκπαίδευση επιφυλάσσει στην ιστορική γνώση. Στα πλαίσια αυτά αν δεχτούμε ότι η άγνοια του παρελθόντος δεν προκαλεί μόνο συγχύσεις στη γνώση του παρόντος αλλά και υπονομεύει κάθε δυνατότητα δράσης στο παρόν, τότε ίσως κατανοήσουμε την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να εξαφανίσει  ουσιαστικά το μάθημα της  νεότερης Ελληνικής Ιστορίας από το Λύκειο αντικαθιστώντας το με ένα μάθημα επιλογής με τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ιστορία» που πιθανόν να έχει και μερικές σελίδες για την Ελλάδα.

Αυτό προβλέπει το Σχέδιο για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #111 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 11:29:20 pm »
Η νεοτερη ιστορια τους ανοιγει λιγο τα ματια , κανω για 4 χρονια στη γ λυκειου ιστορια γενικης παιδειας και ενω τα παιδια δεν προλαβαινουν να διαβασουν , ωστοσο με τη συζητηση κατι πιανουν μεσα στην ταξη και το συνδεουν γενικοτερα με οτι γινεται στον πλανητη σημερα.Εγω παντα εκανα επιλογη και ας ελεγε το υπουργειο να διδαχθει ολο το ηλιθιο βιβλιο , εβγαζα τους ρωσους , τους γερμανους κλπ και εκανα περισσοτερο τον Καραμανλη , την ευρωπαικη ενωση , τον β παγκοσμιο κλπ , πραγματα που δεν διδαχθηκαν ποτε στο γυμνασιο.Οποτε επιμενω   3 χρονια τωρα μπορω να πω οτι αρκετα παιδια μεσα στη δικη μου ταξη κατι μαθαν με το διαλογο , ποτε δεν εβαλα παπαγαλια αυτο το τεραστιο βιβλιο.Ειναι σιγουρο οτι η πλειοψηφια των φιλολογων εκανε το ιδιο πραγμα με εμενα με οσους τουλαχιστον εχω μιλησει.Ας μη κοψουν τη νεοτερη ιστορια , θα ειναι τεραστιο εγκλημα , ας αλλαξουν το βιβλιο.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182627
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 644
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)