0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Λες και το αρχικό σχέδιο (όποιο κι αν ήταν αυτό) θα εξυπηρετούσε την πραγματική βελτίωση και το καλό της παιδείας. Μην έχουμε τέτοιες αυταπάτες και μην συγκρίνουμε μεταξύ 2 κακών σχεδίων του ίδιου εμπνευστή, ποιο είναι λιγότερο κακό.
Παράθεση από: Landau στις Μαρτίου 30, 2011, 12:34:25 pmΛες και το αρχικό σχέδιο (όποιο κι αν ήταν αυτό) θα εξυπηρετούσε την πραγματική βελτίωση και το καλό της παιδείας. Μην έχουμε τέτοιες αυταπάτες και μην συγκρίνουμε μεταξύ 2 κακών σχεδίων του ίδιου εμπνευστή, ποιο είναι λιγότερο κακό.Προσωπικά, το αρχικό σχέδιο που παρείχε μεγαλύτερη εξειδίκευση ανάλογα με τις σπουδές που θα ήθελε να ακολουθήσει ο καθένας και καλύτερη προετοιμασία για αυτές, το έβρισκα πιο εύστοχο και πιο συγχρονης αντίληψης. Το τελικό σχέδιο μου θυμίζει το Λύκειο της δεκαετίας του '80 και του '90.
Και το σημερινό σχέδιο παρέχει υπερβολικά μεγάλη εξειδίκευση. Και αυτό ακριβώς, μεταξύ άλλων, είναι καταστροφικό. Το Λύκειο, και το σχολείο εν γένει, πρέπει να έχει ως στόχο την πολύπλευρη μόρφωση, και αυτό επιτυγχάνεται με ενιαίο πρόγραμμα, ίδιο για όλους, χωρίς διαχωρισμούς σε κατευθύνσεις, επιλογές κλπ.Τώρα, απλά συνεχίζεται, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, η μετατροπή του λυκείου σε προθάλαμο των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρώτα το φροντιστήριο!
Παράθεση από: Green στις Μαρτίου 30, 2011, 12:44:48 pmΠαράθεση από: Landau στις Μαρτίου 30, 2011, 12:34:25 pmΛες και το αρχικό σχέδιο (όποιο κι αν ήταν αυτό) θα εξυπηρετούσε την πραγματική βελτίωση και το καλό της παιδείας. Μην έχουμε τέτοιες αυταπάτες και μην συγκρίνουμε μεταξύ 2 κακών σχεδίων του ίδιου εμπνευστή, ποιο είναι λιγότερο κακό.Προσωπικά, το αρχικό σχέδιο που παρείχε μεγαλύτερη εξειδίκευση ανάλογα με τις σπουδές που θα ήθελε να ακολουθήσει ο καθένας και καλύτερη προετοιμασία για αυτές, το έβρισκα πιο εύστοχο και πιο συγχρονης αντίληψης. Το τελικό σχέδιο μου θυμίζει το Λύκειο της δεκαετίας του '80 και του '90.Και το σημερινό σχέδιο παρέχει υπερβολικά μεγάλη εξειδίκευση. Και αυτό ακριβώς, μεταξύ άλλων, είναι καταστροφικό. Το Λύκειο, και το σχολείο εν γένει, πρέπει να έχει ως στόχο την πολύπλευρη μόρφωση, και αυτό επιτυγχάνεται με ενιαίο πρόγραμμα, ίδιο για όλους, χωρίς διαχωρισμούς σε κατευθύνσεις, επιλογές κλπ.Τώρα, απλά συνεχίζεται, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, η μετατροπή του λυκείου σε προθάλαμο των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρώτα το φροντιστήριο!
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι τελευταίες τάξεις του σχολείου αποτελούν προθάλαμο του Πανεπιστημίου και, εν τέλει, μία πρώτη εξοικείωση των μαθητών με το αντικείμενο που θέλουν να ακολουθήσουν επαγγελματικά για το υπόλοιπο της ζωής τους και να βγάζουν το ψωμί τους μέσα από αυτό. Σε πόσες περιπτώσεις δεν πέρασαν μαθητές σε σχολές που επέλεξαν μόνο από τον τίτλο τους ή που είχαν μία συγκεκριμένη ιδέα γι'αυτές, και στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι δεν ήταν καθόλου όπως νόμιζαν; Αν από κάτι πάσχει αυτή η χώρα είναι από σωστό επαγγλματικό προσανατολισμό των νέων ανθρώπων. Η εξειδίκευση δεν αναιρεί εξάλλου την παροχή γενικότερων γνώσεων και κουλτούρας. Σας νοοτροπία σχολείου επομένως δεν είναι κακή, εξαρτάται πως την υλοποιείς στην πράξη. Θεωρούμε ότι το γαλλικό ή το ολλανδικό σχολείο, που γνωρίζω ότι έχουν αυτή τη φιλοσοφία, είναι χειρότερα από τα δικά μας; Όσο για το μεγάλο θέμα της παραπαιδείας, είμαστε σίγουροι ότι οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να αντιμετωπιστεί; Γιατί γνωρίζουμε καλά ότι τρώει πολύς κόσμος ψωμάκι από αυτή της ιστορία, διορισμένοι και αδιόριστοι.
Καταλαβαίνω το σκεπτικό αυτό, απλά διαφωνώ Θεωρώ ότι το σχολείο δεν πρέπει να είναι προθάλαμος τριτοβάθμιας, αλλά με το κατάλληλο πρόγραμμα να οδηγεί τον κάθε μαθητή στις κλίσεις του, και αυτά μπορούν (και πρέπει κατά τη γνώμη μου) να γίνουν χωρίς εξειδικεύσεις και διαχωρισμούς σε κατευθύνσεις, μαθήματα επιλογής κλπ. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, που έχουν εφαρμοστεί παλιότερα σε άλλες χώρες, όπου π.χ. μπορούν να δημιουργουθούν εθελοντικά απογευματικά τμήματα για συγκεκριμένα μαθήματα, όπου θα πηγαίνουν μαθητές με ενδιαφέρον και κλίση σε συγκεκριμένο μάθημα (π.χ. μαθηματικά), όπου θα αναπτύσσουν, με τη βοήθεια του καθηγητή, την κλίση τους. Αυτά μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει βούληση και θέληση.Όσον αφορά την παραπαιδεία, φυσικά και ένα ποσοστό εκπαιδευτικών δεν θέλει την έμμεση ή άμμεση κατάργησή της. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, που κατά καιρούς έχουμε αναλύσει, και στην τελική δεν με απασχολεί το μικροσυμφέρον του καθενός, αλλά το τι πιστεύω προσωπικά ως καλύτερο για την εκπαίδευση και παιδεία.
Παράθεση από: Landau στις Μαρτίου 30, 2011, 02:51:50 pmΚαταλαβαίνω το σκεπτικό αυτό, απλά διαφωνώ Θεωρώ ότι το σχολείο δεν πρέπει να είναι προθάλαμος τριτοβάθμιας, αλλά με το κατάλληλο πρόγραμμα να οδηγεί τον κάθε μαθητή στις κλίσεις του, και αυτά μπορούν (και πρέπει κατά τη γνώμη μου) να γίνουν χωρίς εξειδικεύσεις και διαχωρισμούς σε κατευθύνσεις, μαθήματα επιλογής κλπ. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, που έχουν εφαρμοστεί παλιότερα σε άλλες χώρες, όπου π.χ. μπορούν να δημιουργουθούν εθελοντικά απογευματικά τμήματα για συγκεκριμένα μαθήματα, όπου θα πηγαίνουν μαθητές με ενδιαφέρον και κλίση σε συγκεκριμένο μάθημα (π.χ. μαθηματικά), όπου θα αναπτύσσουν, με τη βοήθεια του καθηγητή, την κλίση τους. Αυτά μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει βούληση και θέληση.Όσον αφορά την παραπαιδεία, φυσικά και ένα ποσοστό εκπαιδευτικών δεν θέλει την έμμεση ή άμμεση κατάργησή της. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, που κατά καιρούς έχουμε αναλύσει, και στην τελική δεν με απασχολεί το μικροσυμφέρον του καθενός, αλλά το τι πιστεύω προσωπικά ως καλύτερο για την εκπαίδευση και παιδεία.Επιμένεις πολύ καιρό με την θέση σου περί "γενικής παιδείας" και καλά κάνεις... Με την πρόταση για απογευματινά "τμήματα εμβάθυνσης" σε ορισμένα μαθήματα τείνω και εγώ στο να αποδεχτώ την άποψή σου, αφού διασφαλίζεται η ενίσχυση ορισμένων κλίσεων και ικανοτήτων των μαθητών. Έχω κουραστεί να ακούω από μαθητές ήδη από την
Και με προπαρασκευαστικό έτος μπορεί να γίνει σωστά κάτι και με άλλους τρόπους. Επιλογές υπάρχουν πολλές, απλά χρειάζεται βούληση (που δεν υπάρχει από το υπουργείο) και λεφτά (που δεν σκοπεύουν να ξοδέψουν).Εμείς εδώ μέσα γράφουμε πολλά, εκφράζουμε τις απόψεις μας, αλλά για εμάς τους ίδιους τελικά (δεν είναι κακό βέβαια). Γραμμένους μας έχουν στα υπουργεία, κι εμάς και τις απόψεις μας.