0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα με την έκθεση είναι ότι δεν αφήνουν τους μαθητές να εκφράσουν τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ιδέες. Αν ξεφύγεις από τα.. αποδεκτά πλαίσια, βαθμολογείσαι αρνητικά. Και τι εννοώ.. π.χ. θυμάμαι όντας μαθητής να γράφω ένα θέμα για την θανατική ποινή κλπ.. και έχοντας γράψει μια πολύ καλή έκθεση, με σοβαρά επιχειρήματα (να είναι καλά τα δοκίμια που διάβαζα τότε ), η καθηγήτρια μου εξήγησε ότι ναι μεν είναι πολύ καλή έκθεση κλπ, αλλά δεν θα γινόταν αποδεκτή σε πανελλήνιες, οπότε να απέφευγα να γράψω κάτι τέτοιο (ξέχασα να αναφέρω ότι υποστήριζα τη θανατική ποινή στην έκθεσή μου ). Φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε τώρα.. Κάνω λάθος;
γιατί;; τι έχει ο τρόπος διδασκαλίας;
desperino αυτό με το "κάθε τεκμηριωμένη απάντηση είναι αποδεκτή" συνήθως δεν ισχύει στη δευτεροβάθμια, και ειδικά στην έκθεση. Το παράδειγμα με την θανατική ποινή ήταν ένα από τα πολλά που υπάρχουν, όπου "σωστή" θεωρείται (και βαθμολογείται θετικά) μόνο η μία άποψη και όχι η αντίθετή της. Κακά τα ψέματα... αλλά κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.Αυτό το κλασικό που αναφέρθηκε με το "τι εννοεί ο ποιητής εδώ" κλπ, είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Το τι εννοούσε ο ποιητής, το ήξερε μόνο αυτός και κανένας άλλος. Οπότε, αν δεν έχει γράψει κάπου ο ίδιος τι ακριβώς εννοούσε σε κάποιον στίχο, η ανάλυση που πιθανόν έκαναν άλλοι μετά, δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται ως οι μοναδικές σωστές απαντήσεις (θα έλεγα να μην λαμβάνονται καν υπόψη). Ας μας πει κάτι σχετικό επί του θέματος κάποιος.. ανοιχτόμυαλος φιλόλογος.
Εκεί είναι η ελευθερία του πνεύματος τελικά..
Παράθεση από: Landau στις Ιουλίου 27, 2011, 03:36:33 pmΕκεί είναι η ελευθερία του πνεύματος τελικά.. Και η ομορφιά της ποίησης!