0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το scratch το έχω συμπεριλάβει και εγώ σε Ε' και ΣΤ' σε ένα προγραμματισμό που έχω φτιάξει για τα μαθήματα μετά το Πάσχα. Όχι οτι θα μάθουν αλγοριθμική, αλλά έστω να πάρουν μια μυρωδιά. Είμαι περίεργος να δω πώς θα λειτουργήσει. Το τετράδιο δεν μου είχε περάσει από το μυαλό. Τί θεωρία σκοπεύεις να τους μάθεις; Δεν είναι πιο εύκολο να τους δώσεις κάποιες φωτοτυπίες προσαρμοσμένες στις ηλικίες των παιδιών; Φοβάμαι οτι με 25 παιδιά στιμγωγμένα μέσα στην τάξη, μπροστά σε έναν υπολογιστή, πολλές φορές πλάτη στον εκπαιδευτικό, δεν θα ενθουσιαστούν να γράφουν κάτι που υπαγορεύεις... Είμαι περίεργος πάντως να μάθω πώς το δουλεύεις στην τάξη. Από κει και πέρα πιστεύω οτι καλή ιδέα είναι να οργανώνουμε δραστηριότητες ώστε να τους δίνουμε κίνητρα να θέλουν να μάθουν. Για παράδειγμα στις μεγάλες τάξεις Δ-Ε-ΣΤ τους έχω ήδη ενημερώσει οτι θα φτιάξουμε κάποιες σχολικές εφημερίδες είτε ως τάξη ή σε ομάδες. Θα αναθέσω ρόλους όπως πχ αθλητικοί συντάκτες, υπεύθυνοι παιχνιδιών, σκιτσογράφοι, εκδότες, συντάκτες μόδας κτλ. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν και άρχισαν από μόνα τους ήδη να μοιράζουν τους ρόλους. Μάλιστα άρχισαν να αναρωτιούνται πώς θα τη γράψουν, πού θα βρουν πληροφορίες... Όλα αυτά θα προσπαθήσω να τα συνδυάσω με το μάθημα (αναζήτηση στο Internet, Word). Στη συνέχεια τους έχω πει οτι θα φτάξουμε πινακάκια που θα μετράμε τα έσοδα από τις πωλήσεις(βλ. Excel). Έπειτα μπορεί να μετατρέψουμε την εφημερίδα σε "ηλεκτρονική" ανεβάζοντας τα κείμενα σε κάποιο site που θα μάθουν να φτιάχνουν (από το google) ή σε κάποιο Blog. Εκεί θα προσθέσουμε και κάποια πολυμέσα που θα έχουμε φτιάξει εμείς (ήχο με τραγούδια που θα ηχογραφήσουμε στην τάξη) και κάποιο video που θα φτιάξουμε με το movie maker. Στις μικρότερες τάξεις έχω προσθέσει δραστηριότητες όπως πχ να φτιάχνουν τον υπολογιστή από χαρτόνι, να κάνουμε κάποια έκθεση ζωγραφικής μέσω του Η/Υ και άλλα σχετικά.
Παράθεση από: gpapage στις Σεπτεμβρίου 27, 2010, 09:11:12 amΤο scratch το έχω συμπεριλάβει και εγώ σε Ε' και ΣΤ' σε ένα προγραμματισμό που έχω φτιάξει για τα μαθήματα μετά το Πάσχα. Όχι οτι θα μάθουν αλγοριθμική, αλλά έστω να πάρουν μια μυρωδιά. Είμαι περίεργος να δω πώς θα λειτουργήσει. Το τετράδιο δεν μου είχε περάσει από το μυαλό. Τί θεωρία σκοπεύεις να τους μάθεις; Δεν είναι πιο εύκολο να τους δώσεις κάποιες φωτοτυπίες προσαρμοσμένες στις ηλικίες των παιδιών; Φοβάμαι οτι με 25 παιδιά στιμγωγμένα μέσα στην τάξη, μπροστά σε έναν υπολογιστή, πολλές φορές πλάτη στον εκπαιδευτικό, δεν θα ενθουσιαστούν να γράφουν κάτι που υπαγορεύεις... Είμαι περίεργος πάντως να μάθω πώς το δουλεύεις στην τάξη. Από κει και πέρα πιστεύω οτι καλή ιδέα είναι να οργανώνουμε δραστηριότητες ώστε να τους δίνουμε κίνητρα να θέλουν να μάθουν. Για παράδειγμα στις μεγάλες τάξεις Δ-Ε-ΣΤ τους έχω ήδη ενημερώσει οτι θα φτιάξουμε κάποιες σχολικές εφημερίδες είτε ως τάξη ή σε ομάδες. Θα αναθέσω ρόλους όπως πχ αθλητικοί συντάκτες, υπεύθυνοι παιχνιδιών, σκιτσογράφοι, εκδότες, συντάκτες μόδας κτλ. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν και άρχισαν από μόνα τους ήδη να μοιράζουν τους ρόλους. Μάλιστα άρχισαν να αναρωτιούνται πώς θα τη γράψουν, πού θα βρουν πληροφορίες... Όλα αυτά θα προσπαθήσω να τα συνδυάσω με το μάθημα (αναζήτηση στο Internet, Word). Στη συνέχεια τους έχω πει οτι θα φτάξουμε πινακάκια που θα μετράμε τα έσοδα από τις πωλήσεις(βλ. Excel). Έπειτα μπορεί να μετατρέψουμε την εφημερίδα σε "ηλεκτρονική" ανεβάζοντας τα κείμενα σε κάποιο site που θα μάθουν να φτιάχνουν (από το google) ή σε κάποιο Blog. Εκεί θα προσθέσουμε και κάποια πολυμέσα που θα έχουμε φτιάξει εμείς (ήχο με τραγούδια που θα ηχογραφήσουμε στην τάξη) και κάποιο video που θα φτιάξουμε με το movie maker. Στις μικρότερες τάξεις έχω προσθέσει δραστηριότητες όπως πχ να φτιάχνουν τον υπολογιστή από χαρτόνι, να κάνουμε κάποια έκθεση ζωγραφικής μέσω του Η/Υ και άλλα σχετικά.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Παλιότερα που κάναμε κάτι αντίστοιχο είχαμε χρησιμοποιήσει το Publisher του Office. Ωστόσο φέτος λέω να μείνουμε απλά στο Word. Καταρχήν να μάθουν τα παιδιά να μορφοποιούν όπως θέλουν το κείμενο που θα φτιάξουν να βάζουν εικόνες και στη συνέχεια ίσως χρησιμοποιήσουν κάποιο έτοιμο template. Δεν χρειάζεται να κάνουν επαγγελματική δουλειά. Το πιο σημαντικό είναι να κάνουν τη δουλειά τα ίδια τα παιδιά στο σχολείο και όχι οι γονείς τους στο σπίτι όπως γίνεται συνήθως... Ένα κοριτσάκι με εξέπληξε σήμερα ευχάριστα, όταν ενώ ακόμα δεν έχουν ακουμπήσει υπολογιστή στο μάθημα μου έφερε υλικό που θέλει να βάλουμε στην εφημερίδα! Το έχουν πάρει ζεστά κάποια παιδιά...
Παράθεση από: gpapage στις Σεπτεμβρίου 30, 2010, 12:19:28 amΣε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Παλιότερα που κάναμε κάτι αντίστοιχο είχαμε χρησιμοποιήσει το Publisher του Office. Ωστόσο φέτος λέω να μείνουμε απλά στο Word. Καταρχήν να μάθουν τα παιδιά να μορφοποιούν όπως θέλουν το κείμενο που θα φτιάξουν να βάζουν εικόνες και στη συνέχεια ίσως χρησιμοποιήσουν κάποιο έτοιμο template. Δεν χρειάζεται να κάνουν επαγγελματική δουλειά. Το πιο σημαντικό είναι να κάνουν τη δουλειά τα ίδια τα παιδιά στο σχολείο και όχι οι γονείς τους στο σπίτι όπως γίνεται συνήθως... Ένα κοριτσάκι με εξέπληξε σήμερα ευχάριστα, όταν ενώ ακόμα δεν έχουν ακουμπήσει υπολογιστή στο μάθημα μου έφερε υλικό που θέλει να βάλουμε στην εφημερίδα! Το έχουν πάρει ζεστά κάποια παιδιά...Σε μεγαλύτερα παιδιά, πάντως, εργαλεία όπως τα wiki πιάνουν τόπο και χρησιμοποιούνται ευρέως στην εκπαίδευση στο εξωτερικό, και όχι μόνο για την πληροφορική!
Καλησπέρα! Εγώ μία ιδέα που σκέφτηκα είναι να φτιάξουν τα παιδιά ένα παραμύθι ή να βασιστούν σε ένα ήδη υπάρχον. Έτσι θα εξοικειωθούν με το word και θα αναζητήσουν εικόνες από το internet για να συνοδεψουν το κείμενο. Την ιδέα την πήρα από μια εργασία που είχαμε κάνει στο πανεπιστήμιο. Είχαμε φτιάξει ένα εκπαιδευτικό παραμύθι "Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΛΗΣ". Διαβάζοντάς το ένα παιδί αποκτάει γνώσεις πάνω στη χρήση του υπολογιστή. Για αρχή θα ξεξινήσω με το δικό μου, θα μοίράσω ρόλους στα παιδιά και ανάλογα με το τι λέει το παραμύθι θα τους τα εξηγώ και στην πράξη. Επίσης το παραμύθι μπορούμε να το ηχογραφήσουμε κιόλας, όπως είχαμε κάνει και εμείς στο πανεπιστήμιο. Δε ξέρω, αλλά μου φαίνεται ότι θα είναι ευχάριστο για τα παιδιά.
Παιδιά θέλω τα φώτα σαςΞέρετε κάποιο πρόγραμμα για να φιλτράρει τα websites που μπαίνουν τα παιδιά στο σχολείο;;Αν είναι κι ελεύθερο καλύτερα
Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις και το "Οικογένειακή ασφάλεια" του Windows Live, είναι αυτό δωρεάν...http://explore.live.com/windows-live-family-safety?os=other
Ερώτηση, υπάρχει τρόπος να κάνεις τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού να κάθονται ήσυχα κατά την ώρα της πληροφορικής ? Αν το έχει καταφέρει κάποιος ας μας δώσει τα φώτα του ! Μου πήραν το κεφάλι σήμερα ...