0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Επίσης θεωρώ ότι ο χριστιανισμός υπήρξε εχθρός του έρωτα ή προσπάθησε να υποτάξει την σεξουαλική επιθυμία και αυτό με κάνει να τον απεχθάνομαι.
Και στην μια και στην άλλη περίπτωση δεν θα ήθελα να υποχρεωθώ να ακούσω τις απόψεις των θρησκειών, για πράγματα που έχουν αποδειχθεί, να κάνουν λογοπαίγνια με τα «δόγματα» και ταχυδακτυλουργικά κόλπα με την «αλήθεια»
Και το σημαντικότερο, οι γνώσεις αυτές να αποτελούν κοινό τόπο για όλους τους ανθρώπους. Η επιστήμη, η αντικειμενική πραγματικότητα που αναφέρεται, η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η παγκόσμια λογοτεχνία κλπ είναι πάρα πολύ χρήσιμες για να αποκτήσω ένα υπόβαθρο.
Όταν ήμουν εγώ μαθητής δεν διδάχθηκα ποτέ, κάτι εντελώς στοιχειώδες, την σχέση αιτίου- αιτιατού. Τέλειωσα το σχολείο και στο πανεπιστήμιο, έκπληκτος ανακάλυψα την αιτιοκρατία… Δεν είχα καταλάβει ως μαθητής το νόημα της επιστημονικής προσπάθειας. Γιατί; πολύ απλά στο μάθημα των θρησκευτικών ή στην έκθεση ιδεών γινόταν συνεχώς λόγος για την ελευθερία επιλογής του ατόμου... Μετά ανακάλυψα ότι το ζήτημα δεν είναι να κάνει ο άνθρωπος ότι θέλει αλλά να θέλει όπως θέλει…
Όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος (πρώτον) και δημοκράτης (δεύτερον) δεν μπορεί να επιτίθεται σε κανέναν για τα πιστεύω του παρά μόνο αν παραβιάζει τους νόμους και το σύνταγμα.
Αντιπαθώ ιδιαιτέρως τους ανθρώπους που προσπαθούν να με πείσουν ότι αυτό που πιστεύω (γιατί έχω την ταπεινή άποψη ότι όλοι πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη-θεό) είναι λάθος και ότι είμαι "ηλίθιος" που το πιστεύω. Είτε λέγεται Νίτσε είτε έχει νόμπελ είτε έχει το μεγαλύτερο IQ στο σύμπαν.Αντιπαθώ ιδιαίτερα τους ανθρώπους που βρίζουν τα θεία του άλλου όποιο όνομα και αν έχουν αυτά.Όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος (πρώτον) και δημοκράτης (δεύτερον) δεν μπορεί να επιτίθεται σε κανέναν για τα πιστεύω του παρά μόνο αν παραβιάζει τους νόμους και το σύνταγμα.ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΟΙ ΚΥ
Σκέφτηκες ποτέ πως η όποια "επίθεση" όπως την αποκαλείς μπορεί να είναι αντίδραση στην επιβεβλημένης διδασκαλία μιας και μόνο θρησκείας...;Και όχι μόνο διδασκαλίας της...αλλά επιβολής της στον κοινό βίο....;;; Λέω εγώ τώρα...... Άντε...γιατί κι εγώ και πολλοί άλλοι βαρεθήκαμε της χουντικού τύπου επιβολές!!!
Rublev, ευχαριστώ για την απάντηση, είχα να αρχίσει να πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας ψύχραιμος σε αυτή τη συζήτηση. Οπότε θα θέσω άλλη μια απορία. Ως ιστορικός, αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τον κοινωνικό ρόλο που έχει επιτελέσει η εκάστοτε θρησκεία σε μια δεδομένη κοινωνία, είτε ως επικρατούσα θρησκεία είτε με τη μορφή της αντίστασης. Το ερώτημα μου είναι το εξής: το αντικείμενο αυτό αφορά την θεολογία ή τις ανθρωπιστικές επιστήμες, δηλαδή ιστορία και κοινωνιολογία; Και δεύτερο ερώτημα. Οι ιστορικοί για παράδειγμα, μπορούμε να διδάξουμε τις επιπτώσεις της γαλλικής επανάστασης, αν και δεν έχουμε σπουδάσει αμιγώς γαλλική ιστορία, καθώς η ιστορία είναι ένα ενιαίο επιστημονικό πεδίο. Γιατί δεν μπορεί να διδάξει την επίδραση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης στην ελληνική κοινωνία κάποιος που έχει σπουδάσει θεολογία, αλλά όχι απαραίτητα την ορθόδοξη; Δεν αποτελεί η θεολογία ένα ενιαίο επιστημονικό πεδίο, με ειδικεύσεις; Συγγώμη για τις απορίες, μπορεί να φαίνονται απλοϊκές, αλλά έχω ένα κόλλημα με την επιστημολογία. Δεν είναι ο στόχος μου να προκαλέσω, απλώς προσπαθώ να ξεκαθαρίσω τα όρια της θεολογίας ως επιστήμης.
Παράθεση από: ΛΩΡΑ στις Οκτωβρίου 30, 2010, 07:18:50 pmΣκέφτηκες ποτέ πως η όποια "επίθεση" όπως την αποκαλείς μπορεί να είναι αντίδραση στην επιβεβλημένης διδασκαλία μιας και μόνο θρησκείας...;Και όχι μόνο διδασκαλίας της...αλλά επιβολής της στον κοινό βίο....;;; Λέω εγώ τώρα...... Άντε...γιατί κι εγώ και πολλοί άλλοι βαρεθήκαμε της χουντικού τύπου επιβολές!!! Γιατί γράφεις το επίθεση σε εισαγωγικά;Ξαναρωτάω και περιμένω απ' όλους απάντηση χωρίς φανφάρες: αν εσύ (γενικά όχι απαραίτητα εσύ Λώρα) δεν είσαι χριστιανός ορθόδοξος τι σε νοιάζει να αποδείξεις σε εμένα ότι είμαι χουντικός ή βλάκας που είμαι χ.ο.;Επιβεβλημένη διδασκαλία; Νομίζω ότι έχει κατα κόρον αναφερθεί ότι μπορεί ο μαθητής να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών...Επιβολής στον κοινό βίο; Ποιός σου επέβαλε κάτι; Τι;Περιμένω παραδείγματα, γιατί το να λέμε "χουντικού τύπου επιβολές" . . . είναι λίγο βαρύ
Κρατήστε λοιπόν τα χρηστά σας ήθη και τις χριστιανικές σας πεποιθήσεις,αλλά αφήστε και τους υπόλοιπους να κάνουν αστιγμάτιστα Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ!!
Παράθεση από: ΛΩΡΑ στις Οκτωβρίου 30, 2010, 07:38:32 pmΚρατήστε λοιπόν τα χρηστά σας ήθη και τις χριστιανικές σας πεποιθήσεις,αλλά αφήστε και τους υπόλοιπους να κάνουν αστιγμάτιστα Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ!! Αμ δε!!! Τον είδες τον έρμο τον Μπουτάρη τι έπαθε; Όταν οι ίδιοι οι πολιτικοί μας είναι έρμαια των ρασοφόρων μη περιμένεις και πολλά. Αμφιβάλλει κανείς ότι είμαστε κάτι παρόμοιο με το Ιράν; Διάβασε εδώ στο
Συμφωνώ ότι το μάθημα επιδέχεται πολλές αλλαγές...
Παράθεση από: loukritios στις Οκτωβρίου 30, 2010, 07:57:45 pmΕκπαιδευτικός που πιστεύει σε θαύματα, φαντάσματα, διαβολάκια, αγγελάκια και κάθε είδους ιουδαιοχριασστιανική εφεύρεση είναι επικίνδυνος για τη δημόσια παιδεία. Λένε ότι για τον ίδιο λόγο απέπεμψαν αστυνομικό που δήλωσε ότι πιστεύει στα παραπάνω. Αυτό όντως και αν είναι πρόοδος. Αλλά αναρωτιέμαι, ποιος είπε ότι μόνον ο ένστολος δεισιδαίμων μπορεί να φέρει τη καταστροφή στους συνανθρώπους του και όχι αυτός που καταστρέφει παιδικές ψυχές μέσα από το δημόσιο σχολείο;
Εκπαιδευτικός που πιστεύει σε θαύματα, φαντάσματα, διαβολάκια, αγγελάκια και κάθε είδους ιουδαιοχριασστιανική εφεύρεση είναι επικίνδυνος για τη δημόσια παιδεία. Λένε ότι για τον ίδιο λόγο απέπεμψαν αστυνομικό που δήλωσε ότι πιστεύει στα παραπάνω. Αυτό όντως και αν είναι πρόοδος. Αλλά αναρωτιέμαι, ποιος είπε ότι μόνον ο ένστολος δεισιδαίμων μπορεί να φέρει τη καταστροφή στους συνανθρώπους του και όχι αυτός που καταστρέφει παιδικές ψυχές μέσα από το δημόσιο σχολείο;