*

Αποστολέας Θέμα: Συμβουλές-Προτάσεις για τον επόμενο ΑΣΕΠ - ΠΕ 02  (Αναγνώστηκε 694345 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος maryk

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Συμβουλές-Προτάσεις για τον επόμενο ΑΣΕΠ - ΠΕ 02
« Απάντηση #1960 στις: Ιουλίου 08, 2009, 02:26:26 pm »
Καλησπέρα!εδωσα κι εγω στον προηγούμενο ΑΣΕΠ και δεν ημουν στους επιτυχόντες λόγω της Ιστορίας. Αν μπορεί κάποιος να μου πει αν θελω να ξεκινήσω διαβασμα τώρα με τι μπορω να ξεκινήσω?υπαρχουν κάποιες χρονικές περίοδοι που είναι πάντα στην ύλη?π.χ η νεότερη ιστορια ή κατι άλλο?ευχαριστώ
Σίγουρα στην ύλη θα είναι η ιστορια της αρχαίας και της νεοελληνικής γραμματολογίας.Αυτά είναι κατά τη γνώμη μου μια καλή αρχή όπως και τα παιδαγωγικά.
Επίσης μέχρι στιγμής σίγουρα είναι τα εξής:
  Όμηρος(μέχρι πέρσι Οδύσσεια από φέτος και Ιλιάδα),Αντιγόνη,Πλάτωνας(μύθος σπηλαίου),Αριστοτέλης(ηθικά νικομάχεια),Θουκυδίδης(επιτάφειος περικλή).

Στην Ιστορία παρ'όλο που δεν τη θεωρώ στη "στάνταρ" ύλη στους τελευταίους διαγωνισμούς πρωταγωνιστούν οι εξής περιοδοι:
   αρχαία:κλασική εποχή
   βυζαντινή:1204-1453
   νεότερη:1830-σήμερα
ΠΕ02

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 21:50:11 »

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #1961 στις: Ιουλίου 09, 2009, 06:58:11 pm »
Χρυσουλα, αστους να κανουν τα μπανια τους και μετα κατα τον οκτωβριο πανε πιασε τους παλι μπας και δωσουν την υλη.

αυτη τη φορα φοβαμαι δεν θα βγουμε τυχεροι οπως την προηγουμενη που την ελαττωσαν. θα μας γονατησουν !!!!
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος maryvas

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1962 στις: Ιουλίου 09, 2009, 07:33:23 pm »
Χρυσουλα, αστους να κανουν τα μπανια τους και μετα κατα τον οκτωβριο πανε πιασε τους παλι μπας και δωσουν την υλη.

αυτη τη φορα φοβαμαι δεν θα βγουμε τυχεροι οπως την προηγουμενη που την ελαττωσαν. θα μας γονατησουν !!!!

περα απο την ιστορια που μειωθηκε στα υπολοιπα θεωρω οτι η μειωση ηταν φαινομενικη. στα νεα πχ ναι μεν ειχαμε λιγοτερα ποιηματα αλλα ειχαμε περισσοτερους συγγραφεις κ θεωρω οτι αυτο θελει περισσοτερο διαβασμα.
η υλη μπορει να μειωθει κ αλλο αλλα αυτο δεν εχει καμια σημασια. θα βρουν παλι να βαλουν τα δικα τους στην ιστορια που κ υπουργος εξωτερικων να εισαι παλι δεν θα ξερεις να τα απαντησεις...

Αποσυνδεδεμένος yotar

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1963 στις: Ιουλίου 10, 2009, 12:04:26 am »
Μια μικρή συμβουλή που μου ήρθε τώρα, κυρίως για όσους θα δώσουν για πρώτη φορά:
Επειδή η ύλη είναι τεράστια, ένας καλός τρόπος να την "περιορίσεις" είναι να ξεκαθαρίσεις από νωρίς ποιά διδακτική θα επιλέξεις και να μην χαραμίσεις χρόνο (αλλά και χώρο στο σκληρό δίσκο!) με ανούσιες λεπτομέρειες και στα 3 αντικείμενα.
 Π.χ. αν δε σκοπεύεις να γράψεις ειδ. διδακτική Νέων δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να διαβάσεις ανλύσεις όλων των κειμένων/ποιημάτων που είναι στην υλη, εφόσον στο γνωστικό Νέων οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και δε θα σου ζητηθεί πουθενά ανάλυση...
Το ίδιο λίγο - πολύ ισχύει και για τα άλλα 2 αντικείμενα: εγώ π.χ. που ήμουν αποφασισμένη φέτος να γράψω διδακτική Ιστορίας έριξα το βάρος ακριβώς εκεί, πράγμα που απέδωσε καρπούς και στο γνωστικό - στο οποίο τα τελευταία χρόνια γίνεται σφαγή (έγραψα 80) - και στη διδακτική (επίσης 80!), ενώ Αρχαία και Νέα διάβασα τα πολύ βασικά (κυρίως γραμματολογίες).
 Στα Αρχαία μάλιστα δεν έχασα αυτή τη φορά καθόλου χρόνο στις μεταφράσεις των γνωστών, μιας και κατάλαβα ότι ποτέ δε θα σου ζητήσουν να μεταφράσεις π.χ. Αντιγόνη ώστε να χρειάζεται να ξέρεις λέξη προς λέξη τη μετάφραση κάθε στίχου (!) Για το γνωστικό Αρχαίων αρκεί δηλ. να είσαι σε θέση να κατανοήσεις το κείμενο που σου δίνουν, πράγμα που φαντάζομαι ισχύει για τους περισσότερους έτσι κι αλλιώς σε ό,τι αφορά τα κείμενα που είναι στην ύλη!

Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να είναι προετομασμένοι και για τις 3 διδακτικές ώστε να μπορούν να επιλέξουν εκείνη την ώρα, αλλά προσωπικά με βοήθησε πολύ η...περικοπή της ύλης που περιγράφω. Ελπίζω σε κάποιους να φανεί χρήσιμη η συμβουλή μου, γιατί πραγματικά γλιτώνεις πολύ χρόνο κι έχεις και πιο καθαρό μυαλό  ;)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 21:50:11 »

Αποσυνδεδεμένος nikolas_77

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1964 στις: Ιουλίου 10, 2009, 12:21:23 am »
Μια μικρή συμβουλή που μου ήρθε τώρα, κυρίως για όσους θα δώσουν για πρώτη φορά:
Επειδή η ύλη είναι τεράστια, ένας καλός τρόπος να την "περιορίσεις" είναι να ξεκαθαρίσεις από νωρίς ποιά διδακτική θα επιλέξεις και να μην χαραμίσεις χρόνο (αλλά και χώρο στο σκληρό δίσκο!) με ανούσιες λεπτομέρειες και στα 3 αντικείμενα.
 Π.χ. αν δε σκοπεύεις να γράψεις ειδ. διδακτική Νέων δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να διαβάσεις ανλύσεις όλων των κειμένων/ποιημάτων που είναι στην υλη, εφόσον στο γνωστικό Νέων οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και δε θα σου ζητηθεί πουθενά ανάλυση...
Το ίδιο λίγο - πολύ ισχύει και για τα άλλα 2 αντικείμενα: εγώ π.χ. που ήμουν αποφασισμένη φέτος να γράψω διδακτική Ιστορίας έριξα το βάρος ακριβώς εκεί, πράγμα που απέδωσε καρπούς και στο γνωστικό - στο οποίο τα τελευταία χρόνια γίνεται σφαγή (έγραψα 80) - και στη διδακτική (επίσης 80!), ενώ Αρχαία και Νέα διάβασα τα πολύ βασικά (κυρίως γραμματολογίες).
 Στα Αρχαία μάλιστα δεν έχασα αυτή τη φορά καθόλου χρόνο στις μεταφράσεις των γνωστών, μιας και κατάλαβα ότι ποτέ δε θα σου ζητήσουν να μεταφράσεις π.χ. Αντιγόνη ώστε να χρειάζεται να ξέρεις λέξη προς λέξη τη μετάφραση κάθε στίχου (!) Για το γνωστικό Αρχαίων αρκεί δηλ. να είσαι σε θέση να κατανοήσεις το κείμενο που σου δίνουν, πράγμα που φαντάζομαι ισχύει για τους περισσότερους έτσι κι αλλιώς σε ό,τι αφορά τα κείμενα που είναι στην ύλη!

Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να είναι προετομασμένοι και για τις 3 διδακτικές ώστε να μπορούν να επιλέξουν εκείνη την ώρα, αλλά προσωπικά με βοήθησε πολύ η...περικοπή της ύλης που περιγράφω. Ελπίζω σε κάποιους να φανεί χρήσιμη η συμβουλή μου, γιατί πραγματικά γλιτώνεις πολύ χρόνο κι έχεις και πιο καθαρό μυαλό  ;)

Yotar, αν θυμάμαι καλά, δεν ζητούσαν κάποια χρονιά μετάφραση στο γνωστικό αρχαίων ή ξεχνάω; Για να πω την αλήθεια και εγώ δεν επέμεινα πολύ στην μετάφραση (μόνο στον Αριστοτέλη που με πονοκεφάλιασε) αλλά το είχα άγχος μέχρι να δώσω...

όσο για τις αναλύσεις των νέων έχεις δίκιο. Αν δεν σκοπεύει κάποιος να δώσει διδακτική νέων  ας μη σπαταλήσει χρόνιο και ενέργεια. Εγώ πάντως κοίταγα και κάποια επιπλέον στοιχεία αναφορικά με τη θεματική των ποιημάτων, επιδράσεις (νομίζω είχε πέσει σχετική ερώτηση στον ασεπ του 2007) επιρροές κτλ...

Αποσυνδεδεμένος yotar

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1965 στις: Ιουλίου 10, 2009, 12:38:45 am »
Στους 3 τελευταίους διαγωνισμούς που έχω συμμετάσχει δε ζητούσαν μετάφραση σε γνωστό κείμενο! Μπορεί να σου έδιναν ένα απόσπασμα στο πρωτότυπο και να σε ρωτούσαν κάποια πράγματα πάνω σ΄αυτό - οπότε έπρεπε να ξέρεις πάνω κάτω τη μετάφραση προκειμένου να απαντήσεις - αλλά δε σου ζητούσαν να το μεταφράσεις όπως π.χ. ζητάνε μετάφραση στο άγνωστο.

Αποσυνδεδεμένος nikolas_77

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1966 στις: Ιουλίου 10, 2009, 12:55:49 am »
Χμμ, μάλλον έχεις δίκιο...είχα την εντύπωση ότι είχε πέσει μετάφραση στον Πλάτωνα αλλά έκανα λάθος.. :-[

Αποσυνδεδεμένος semeli ΠΕ02

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1967 στις: Ιουλίου 10, 2009, 01:26:14 am »
yotar, ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές !! Σκέφτομαι να δώσω στον επόμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ για πρώτη φορά και ειδικά αυτό για τις μεταφράσεις του γνωστού με βοήθησε πολύ-με ανακούφισε μπορώ να πω γιατί θα ήταν πολύ χρονοβόρο να μάθουμε πιστή μετάφραση τόσων κειμένων. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, ευπρόσδεκτη !!

Αποσυνδεδεμένος stroumfita

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1968 στις: Ιουλίου 10, 2009, 09:49:08 am »
yotar εχεις απόλυτο δίκιο. και γω κάπως έτσι κινούμαι πάντα και δεν αναλώνομαι σε πολλές πληροφορίες. το πιο καλό είναι πάντως να ασχοληθείς με τις αναλύσεις των αρχαίων που χρειάζονται και για το γνωσικό και για τη διδακτική. εξάλλου τα έχουμε διδάξει και πιο πολύ. είναι αρκετά χρονοβόρο να διαβάσει κανείς αναλύσεις νέων...

Αποσυνδεδεμένος pariel

• Έμπειρο μέλος
  • Για να πετύχεις, μην παίρνεις τίποτε προσωπικά
    • Προφίλ
« Απάντηση #1969 στις: Ιουλίου 10, 2009, 11:37:15 am »
Εγώ δε συμφωνώ με την τακτική να διαβάσετε μία διδακτική για ναμ ην πελαγώσετε.  Πολλές φορές η διατύπωση ειναι τέτοια που τελικά αναγκαζεται καποιος να γραψει άλλη διδακτική από αυτή που είχε υπολογίσει. Γνώμη μου είναι πως όποιος διαβάσει καλά το γνωστικό και το βιβλίο του καθηγητή για τις διδακτικές μπορεί να αναποκριθεί

Αποσυνδεδεμένος maryk

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1970 στις: Ιουλίου 10, 2009, 01:42:31 pm »
Ως προς την επιλογή διδακτικής θα συμφωνήσω με την pariel.Εγώ αν και έχω μια κλίση προς τα αρχαία,πάντα είμαι προετοιμασμένη για τουλάχιστον δύο σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.
ΠΕ02

Αποσυνδεδεμένος Sun

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • αιτία ελομένου ' θεός αναίτιος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1971 στις: Ιουλίου 10, 2009, 02:17:39 pm »
Εγώ πότέ δε δίδαξα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σε σχολείο ή σε φροντιστήριο, αλλά παρόλα αυτά στους δυο τελευταίους διαγωνισμούς επέλεξα τη Διδακτική των Νέων. Η τελευταία αποδείχτηκε σοφή επιλογή, γιατί μπορεί να μη διέπρεψα, αλλά πήρα το βαθμό που μου αρκούσε ,για να είμαι στους διοριστέους. Γενικά, τα πάντα είναι σχετικά...

Αποσυνδεδεμένος yotar

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1972 στις: Ιουλίου 10, 2009, 03:00:48 pm »
Σίγουρα ο καθένας έχει το δικό του τρόπο διαβάσματος και εννοείται πως δεν υπάρχει η μαγική συνταγή της επιτυχίας που να ταιριάζει σε όλους!
Εγώ απλά καταθέτω τη δική μου εμπειρία: είμαι φέτος στους διοριστέους με την τρίτη προσπάθεια, κατά την οποία αφιέρωσα σε προετοιμασία το λιγότερο χρόνο και κόπο από όλες τις προηγούμενες!

Ειδικά την πρώτη φορά θυμάμαι ότι είχα πελαγώσει με τον όγκο της ύλης και έχασα - όπως κατάλαβα αργότερα - πολύτιμο χρόνο στο να μάθω σχεδόν τέλεια τις μεταφράσεις (ως και τα χορικά της Αντιγόνης είχα μάθει για πρώτη φορά στη ζωή μου  ;D) και να διαβάσω αναλύσεις όλων των κειμένων/ποιημάτων στα Νέα που τελικά δε μου χρησίμευσαν πουθενά. Τη δεύτερη φορά πάλι ασχολήθηκα αρκετά, αλλά όχι τόσο πολύ όσο την πρώτη, ε, και την τρίτη ούτε που μπήκα στον κόπο! (Εννοείται βέβαια πως το έκανα αυτό γιατί στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα κείμενα και βασίστηκα στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις.)

Ξαναλέω ότι η μέθοδος που προτείνω δεν ταιριάζει σε όλους και μπορεί πολλοί να νιώθουν "ανασφαλείς" αν δεν έχουν προετοιμαστεί τέλεια σε όλα τα αντικείμενα, ελπίζω όμως να βοηθήσει έστω και λίγους να πάνε να δώσουν πιο χαλαρά την επόμενη φορά - και ποτέ δεν ξέρεις  :)

Αποσυνδεδεμένος maryk

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1973 στις: Ιουλίου 10, 2009, 03:03:36 pm »
ελπίζω όμως να βοηθήσει έστω και λίγους να πάνε να δώσουν πιο χαλαρά την επόμενη φορά - και ποτέ δεν ξέρεις  :)
Οποιον όμως επενδύει σ'αυτόν τον διαγωνισμό δε μπορείς να τον συμβουλεύεις "να πάει να δώσει χαλαρά και ότι γίνει..".
ΠΕ02

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182543
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 684
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144