0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Truth η γυναίκα μου, φιλόλογος, αφού ταλαιπωρήθηκε χρόνια, άνοιξε μικρό κατάστημα στο κέντρο της πόλης που μένουμε. Είναι δύσκολα και για τα μαγαζιά, αλλά τουλάχιστον στην αρχή φαίνονται ακόμη ευοίωνα τα πράγματα γι' αυτήν Παραλληλα κάνει κάποια ιδιαίτερα για να μη χάσει το αντικείμενο που σπούδασε.
Φυσικά και δεν θα πας στην Επιθεώρηση Εργασίας επειδή σε προσέλαβαν για γραμματέα και σου ζήτησαν να φτιάχνεις καφέδες... Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι δεν πάνε ούτε για σοβαρούς λόγους, όπως είναι η μη καταβολή μισθού ή ενσήμων, το οποίο δεν χρειάζεται να στο πει η σύμβαση πως αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη.Πάντως εγώ δεν καταλαβαίνω... στα φροντιστήρια που εργάζεστε εσείς, ποιος φτιάχνει τους καφέδες αν δεν τους φτιάχνει η γραμματέας; Έχετε καφετζή;Περιμένω να με παραπέμψετε στις συλλογικές συμβάσεις για υπαλλήλους γραφείου γιατί μου έχει δημιουργηθεί απορία για το τι περιέχουν.
Εγώ πάλι, αν είχα κεφάλαιο, θα άνοιγα όχι φροντιστήριο αλλά μαγαζάκι σε κεντρικό σημείο να ζω το κέντρο της πόλης μου φτιάχνοντας καφέ-σάντουιτς. Με κούρασε όλη η ιστορία με το καθηγητηλίκι από πολλές απόψεις.
Από την αρχή της συζήτησης εγώ αναφερόμουν σε συμβάσεις γενικά που αφορούν όλα τα επαγγέλματα και όλες τις επιχειρήσεις. Δεν ξέρω από πού σχημάτισες την εντύπωση ότι εργάζομαι σε φροντιστήριο.
Για τις συλλογικές συμβάσεις (που παρεμπιπτόντως δεν είναι στερεότυπες διότι καθορίζουν και τον κατώτατο μισθό για κάθε κλάδο) θα μπορούσες να απευθυνθείς στο λογιστή σου που πιθανόν να τις έχει και σε έντυπη μορφή. Αν πάλι είναι απασχολημένος με άλλες ασχολείες, αν και αμφιβάλλω διότι θα ξέρει τα δικαιώματά του, μπορείς με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ να βρεις ό,τι θέλεις.
Δεν ρώτησα εσένα συγκεκριμένα. Ρώτησα στον πληθυντικό και απευθύνθηκα γενικά σε όλους. Δεδομένου ότι ο τίτλος του θέματος είναι "Φροντιστήρια: όροι αμοιβής και εργασίας" δε νομίζω ότι είναι τελείως παράλογη η υπόθεση ότι μιλάμε για εργασία σε φροντιστήρια και όχι σε φάμπρικα. Όμως πες μου, για ποιους άλλους λόγους έχουν πάει εργαζόμενοι σε φροντιστήρια στην επιθεώρηση εργασίας εκτός από το οικονομικό και τα ένσημα; Δεν με ενδιαφέρει για ποιον λόγο έχουν πάει άλλες ειδικότητες, μόνο όσοι εργάζονται σε φροντιστήρια (που είναι και το θέμα μας).Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει τέτοια σύμβαση...
Επειδή δε μ`αρέσει να επαναλαμβάνομαι και επειδή και ο χρόνος είναι πολύτιμος νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί. Αν κρίνω μάλιστα και από την επιμονή σου ότι δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις τότε δεν υπάρχει λόγος να χάνω άλλο το χρόνο μου.
Κι εγώ χάνω το χρόνο μου γιατί προφανώς μιλάμε για συμβάσεις-φαντάσματα και για πράγματα που δεν ισχύουν για όσους εργάζονται σε φροντιστήρια π.χ. τώρα πιάσαμε τις δυσμενείς μεταθέσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω αφού λες πως οι συμβάσεις αυτές υπάρχουν, γιατί δεν μπορείς να μας πεις πού είναι. Στο υπερπέραν ίσως?Πραγματικά θα ήθελα να δω τι μπορεί να λέει μια συλλογική σύμβαση για υπαλλήλους γραφείου που να καλύπτει όλους τους υπαλλήλους γραφείου στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα αυτούς που εργάζονται σε φροντιστήρια. Αλλά αν δεν μπορούμε να τη βρούμε για να τη διαβάσουμε, τι νόημα έχει να τη συζητάμε; Κατανοώ την πρόθεσή σου να ενημερώσεις αλλά αυτά που λες είναι πολύ γενικά και απροσδιόριστα.
Μερικά περί ύπαρξης φαντασμάτων!
Δεν υπάρχει σύμβαση για υπάλληλους γραφείου στη λίστα που μου έστειλες. Αλλά και σε αυτές που υπάρχουν για εργαζόμενους σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, δεν βλέπω να υπάρχει καμία περιγραφή καθηκόντων.