*

Αποστολέας Θέμα: Άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου  (Αναγνώστηκε 144564 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος topsy

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Απ: Άδεια άσκησης ιδιωτικού έργ
« Απάντηση #378 στις: Ιουλίου 15, 2025, 01:23:45 pm »
Να αγιάσει το στόμα σου! Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση (ΝΔ να μην ξεχνιόμαστε) είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: Στο νέο πειθαρχικό η εργασία χωρίς άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου είναι πειθαρχικό παράπτωμα που επιφέρει μέχρι και απόλυση.
Πάντα ήταν παραπτωμα η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου χωρίς άδεια από την υπηρεσία, δεν άλλαξε κάτι τώρα. Και όντως πρέπει να συμβιβάζεται με την ιδιότητα, δηλαδή να μην προσβάλει την θέση σου ως εκπαιδευτικού, όχι να είναι συναφές. Γνωρίζω συναδέλφους που εργάζονται παράλληλα ως γυψοσανιδαδες, ταξιτζήδες, σερβιτόροι, αγρότες, σύμβουλοι επιχειρήσεων χωρίς να τους αρνηθούν ποτέ την άδεια.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 15, 2025, 01:29:43 pm από topsy »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 04:44:02 »

Αποσυνδεδεμένος NoJoker

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #379 στις: Ιουλίου 15, 2025, 02:19:48 pm »
Για ενημερωτικούς και μόνο λόγους, παραθέτω σχετικά με το θέμα αποσπάσματα μίας ερμηνευτικής εγκυκλίου του ΥΠΕΠΘ καθώς και μίας γνωμοδότησης του ΝΣΚ:

Εγκύκλιος: Αρ.Πρωτ.14543/Δ2/13-02-2013/ΥΠΕΠΘ
« ….Όπως συνάγεται από τη γραμματική ερμηνεία και τον σκοπό των παραπάνω διατάξεων το υπηρεσιακό συμβούλιο, για να γνωματεύσει για τη χορήγηση της ανωτέρω άδειας, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα εξής:
….
γ) Το έργο ή η εργασία θα πρέπει να είναι συμβατό με την ειδικότητα του εκπαιδευτικού και να μην προκαλεί σύγκρουση του ιδιωτικού του συμφέροντος με το συμφέρον της υπηρεσίας και γενικότερα να μην μειώνει το κύρος της υπηρεσίας του. ..»

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Αριθμός Γνωμοδότησης 581/2012 (αποδεκτή)
«…Για το σκοπό αυτό η άσκηση από τον υπάλληλο ιδιωτικού έργου με αμοιβή είναι δυνατή μόνο μετά από άδεια του υπηρεσιακού συμβουλίου, ούτως ώστε να ελέγχεται η συμβατότητά του με τη δημοσιοϋπαλληλική του ιδιότητα.
Η ικανοποίηση του αιτήματος του υπαλλήλου για την χορήγηση σ' αυτόν της σχετικής άδειας απαιτεί την συνδρομή των εξής προϋποθέσεων.

β) Το σχετικό αίτημα του υπαλλήλου πρέπει να συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του, δηλαδή να συνάδει με το αντικείμενο της αρμοδιότητας που ασκεί και γενικότερα να μη μειώνει το κύρος της Υπηρεσίας….»

Τέλος, υπάρχει και σχετική αναφορά στη γνωμοδότηση 382/08 του ΝΣΚ χωρίς όμως αυτή η γνωμοδότηση να έχει επισημανθεί ως αποδεκτή.

Επί της ουσίας, για κάθε περίπτωση που φτάνει στα ΠΥΣΔΕ, τίθενται θέματα ερμηνείας από τα μέλη του συμβουλίου. Η ερμηνεία τις περισσότερες φορές γίνεται με τρόπο ευνοϊκό για τον/την εργαζόμενο/η. Σε αυτό βοηθάει σαφώς και το γεγονός πως προβλέπεται ακόμα τουλάχιστον η συμμετοχή αιρετών στα συμβούλια.

Αποσυνδεδεμένος dim.george

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #380 στις: Αυγούστου 07, 2025, 11:37:29 pm »
Καλησπέρα στην ομάδα. Ως μόνιμος εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86, μπορώ να ζητήσω  «άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή» από την Υπηρεσία Προσωπικού του σχολείου μου για να ιδρύσω νόμιμα ατομική επιχείρηση παράλληλα με τα διδακτικά μου καθήκοντα, χωρίς να κινδυνεύσω να χασω τη θέση μου; Εννοειται οτι δεν θα παρακωλύονται  τα διδακτικά μου καθήκοντα, εννοειται οτι θα ειναι εκτος ωραριου (πχ μετά τις 16.00 το απογευμα ή τα ΣΚ), οτι δεν θα ξεπερνάει τον μισθο του σχολείου μου κλπ. Θα ειναι ΚΑΘΑΡΑ παροχη υπηρεσιών κατασκευής ιστοσελίδων και δεν θα έχει εμπορική δραστηριότητα (πώληση προιοντων).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οχι να πάρω άδεια ασκησης ιδιωτικου έργου για να εργαστώ σε άλλον εργοδοτη. Θέλω να έχω την δική μου ατομική επιχειρηση παροχης υπηρεσιών.
Γινεται κάτι τέτοιο? ξέρει κάποιος ??? Το chatgpt γράφει οτι μπορεις... αλλά δεν ξερω αν ισχύει ή αν εγκρίνουν κάτι τέτοιο... Γνωριζει καποιος να βοηθήσει ?

Αποσυνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
« Απάντηση #381 στις: Αυγούστου 07, 2025, 11:48:18 pm »
Καλησπέρα στην ομάδα. Ως μόνιμος εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86, μπορώ να ζητήσω  «άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή» από την Υπηρεσία Προσωπικού του σχολείου μου για να ιδρύσω νόμιμα ατομική επιχείρηση παράλληλα με τα διδακτικά μου καθήκοντα, χωρίς να κινδυνεύσω να χασω τη θέση μου; Εννοειται οτι δεν θα παρακωλύονται  τα διδακτικά μου καθήκοντα, εννοειται οτι θα ειναι εκτος ωραριου (πχ μετά τις 16.00 το απογευμα ή τα ΣΚ), οτι δεν θα ξεπερνάει τον μισθο του σχολείου μου κλπ. Θα ειναι ΚΑΘΑΡΑ παροχη υπηρεσιών κατασκευής ιστοσελίδων και δεν θα έχει εμπορική δραστηριότητα (πώληση προιοντων).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οχι να πάρω άδεια ασκησης ιδιωτικου έργου για να εργαστώ σε άλλον εργοδοτη. Θέλω να έχω την δική μου ατομική επιχειρηση παροχης υπηρεσιών.
Γινεται κάτι τέτοιο? ξέρει κάποιος ??? Το chatgpt γράφει οτι μπορεις... αλλά δεν ξερω αν ισχύει ή αν εγκρίνουν κάτι τέτοιο... Γνωριζει καποιος να βοηθήσει ?

Νομιζω οτι δεν μπορεις να εχεις ή να εισαι μετοχος σε επιχειρηση
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 04:44:02 »

Αποσυνδεδεμένος jimpan

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ 86
    • Προφίλ
« Απάντηση #382 στις: Αυγούστου 08, 2025, 12:00:22 am »
Μπορείς, με προϋποθέσεις όπως είπες.

Αποσυνδεδεμένος mmmm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #383 στις: Αυγούστου 08, 2025, 12:04:46 am »
Η επιχείρηση τι ΚΑΔ θα έχει;
Υπάρχει απόφαση που καθορίζει τι ΔΕΝ είναι εμπόριο. Δες αυτό πρώτα και μετά κάνεις αίτηση.
Αν η επιχείρηση έχει έδρα σε άλλο τόπο από το σχολείο, το ξεχνάς.
Υπάρχουν διάφορες γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ.
Πρέπει να αναφέρεις το πού, από ποτέ έως πότε, πόσες ώρες ανά ημέρα και το τι θα κάνεις.
Και πάλι πολύ δύσκολα θα σου δοθεί τέτοια άδεια. Είναι στην κρίση του συμβουλίου και δεν μπορείς να πεις και τίποτα.

Αποσυνδεδεμένος jimys

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #384 στις: Αυγούστου 08, 2025, 12:08:01 am »

Νομιζω οτι δεν μπορεις να εχεις ή να εισαι μετοχος σε επιχειρηση

Σε εταιρεία.. Ατομική επιχείρηση μπορείς να έχεις..όπως ουσιαστικά έχουν όλοι αμοίβονται με μπλοκακι..

Ναι μπορείς να πάρεις άδεια αν η ατομική σου επιχείρηση δεν έχει σχέση με παροχή υπηρεσιών διδασκαλίας φροντιστηρίου ή κατ οίκον και δεν είναι εμπορία..

Προφανώς δεν πρέπει να παρακωλύεται το έργο σου στο σχολείο.. τα εισοδήματα σου δεν θα ελεγχθούν ποτέ όσο προέρχονται από ιδιώτες..
Εκπαίδευση ή Παιδεία; 2 ημίχρονο 1 τελικό..

Αποσυνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #385 στις: Αυγούστου 08, 2025, 10:20:57 am »
Σε εταιρεία.. Ατομική επιχείρηση μπορείς να έχεις..όπως ουσιαστικά έχουν όλοι αμοίβονται με μπλοκακι..

Ναι μπορείς να πάρεις άδεια αν η ατομική σου επιχείρηση δεν έχει σχέση με παροχή υπηρεσιών διδασκαλίας φροντιστηρίου ή κατ οίκον και δεν είναι εμπορία..

Προφανώς δεν πρέπει να παρακωλύεται το έργο σου στο σχολείο.. τα εισοδήματα σου δεν θα ελεγχθούν ποτέ όσο προέρχονται από ιδιώτες..

OK!

Ερωτηση γιατι προφανως εχεις παραπανω γνωσεις….

Γνωστος μου, ειχε βενζιναδικο. Προφανως ειναι επιχειρηση και ολοτελα διαφορετικη απο το αντικειμενο του σχολειου. Διοριστηκε αναπληρωτης. Εκανε αιτηση για αδεια και δεν του την εδωσαν. Αναγκαστηκε να το κλεισει και σ δεν υπηρχε καποιος να το παρει στο ονομα του…
Ομοιως και με φιλο που ειχε καφετερεια (αυτος την εγραψε αλλου).
Θπαρχει διαφορα με αυτο που ρωτα ο/η θεματοθετης/τρια;

Αποσυνδεδεμένος topsy

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #386 στις: Αυγούστου 08, 2025, 10:27:01 am »
OK!

Ερωτηση γιατι προφανως εχεις παραπανω γνωσεις….

Γνωστος μου, ειχε βενζιναδικο. Προφανως ειναι επιχειρηση και ολοτελα διαφορετικη απο το αντικειμενο του σχολειου. Διοριστηκε αναπληρωτης. Εκανε αιτηση για αδεια και δεν του την εδωσαν. Αναγκαστηκε να το κλεισει και σ δεν υπηρχε καποιος να το παρει στο ονομα του…
Ομοιως και με φιλο που ειχε καφετερεια (αυτος την εγραψε αλλου).
Θπαρχει διαφορα με αυτο που ρωτα ο/η θεματοθετης/τρια;
Είναι εμπορεία προϊόντων που απαγορεύεται. Προσωπικά θεωρώ ότι και η κατασκευή ιστοσελίδων είναι εμπορεία προιοντος, αλλά όπως λένε όλοι, είναι καθαρά στην κρίση του ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ

Αποσυνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #387 στις: Αυγούστου 08, 2025, 10:41:54 am »
Είναι εμπορεία προϊόντων που απαγορεύεται. Προσωπικά θεωρώ ότι και η κατασκευή ιστοσελίδων είναι εμπορεία προιοντος, αλλά όπως λένε όλοι, είναι καθαρά στην κρίση του ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ

Με αυτη τη λογικη ολα ειναι εμπορια προϊοντος…. Εκτος εαν κατι θεωρηθει παροχη υπηρεσιων, που παλι ολα μπορουν να θεωρηθουν (παρεχω βενζινη, παρεχω καφεδες, δεν εμπορευομαι βενζινη ουτε καφεδες)….

Θεωρω πως δεν υπαρχει συγκεκριμενη λογικη!

Α! Επισης, αλλο γνωστο (οχι εκπαιδευτικο) δεν του επετρεψαν να εχει σκαφος αναψυχης τους καλοκαιρινους μηνες και να κανει μινι κρουζιερες…. Αυτο και αν δεν ειναι εμπορια, αλλα προχη υπηρεσιων!

Αποσυνδεδεμένος jimys

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #388 στις: Αυγούστου 08, 2025, 09:42:30 pm »
Αρχικά υπάρχει μια ας το πούμε ποικιλία αποφάσεων ανά Πυσδε..

Το τι είναι εμπορία μπορείς να το εξακριβώσεις εύκολα από τους ΚΑΔ στην ααδε πριν κάνεις την έναρξη σου..online γίνεται δεν είναι τίποτα το γκουγκλαρεις και θα βρεις το site στην ααδε και να επισυνάψεις στην αίτηση σου τη λίστα με τους ΚΑΔ..

Θα ακούσεις πολλές ιστορίες.. πχ οδοντίατρος που το απόγευμα έχει άδεια για το ιατρείο του.. άλλοι να δουλεύουν σε φαρμακείο.. σε ταβέρνα έχω ακούσει μέχρι και σε παγωτατζιδικο..

Εν τέλει έχει να κάνει με τη διεύθυνση που είσαι.. αν είσαι προσεκτικός στο ωράριο που δηλώνεις και όσο πιο σαφής γίνεται στην περιγραφή των υπηρεσιών σου πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα.. αυτό που περιγράφεις είναι συναφές με το αντικείμενο σου και είναι παροχή υπηρεσιών.. δεν μου μοιάζει με εμπορία αλλά μπορείς να το τσεκαρεις..έχω ακούσει πολύ πιο ακραίες άδειες..

Εκπαίδευση ή Παιδεία; 2 ημίχρονο 1 τελικό..

Αποσυνδεδεμένος mmmm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #389 στις: Αυγούστου 08, 2025, 10:52:50 pm »
Το τι δεν είναι εμπορική δραστηριότητα υπάρχει στο φεκ 2292/β/2024, για όποιον θέλει να το ψάξει.

Αποσυνδεδεμένος 3P

• Νέο μέλος
  • *
  • ΠΕ86
    • Προφίλ
« Απάντηση #390 στις: Αυγούστου 08, 2025, 11:16:47 pm »
Το τι δεν είναι εμπορική δραστηριότητα υπάρχει στο φεκ 2292/β/2024, για όποιον θέλει να το ψάξει.

Δίνεται άδεια από το πυσπε/πυσδε για όλα αυτά; Υπάρχουν συνάδελφοι να μας πουν συγκεκριμένες περιπτώσεις;

Αποσυνδεδεμένος dim.george

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #391 στις: Αυγούστου 10, 2025, 08:23:24 am »

Το ΦΕΚ Β’ 2292/18-4-2024 (ΥΑ 31615) είναι ακριβώς η απόφαση που απαριθμεί τους ΚΑΔ «που δεν αντιστοιχούν σε άσκηση εμπορικής δραστηριότητας». Δηλαδή ποιοι θεωρούνται μη εμπορικοί (άρα παροχή υπηρεσιών και όχι εμπορία).
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Η «κατασκευή ιστοσελίδων» αντιστοιχεί στον ΚΑΔ 62.01.11.04 – Υπηρεσίες δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο. Ο ίδιος ο τίτλος του ΚΑΔ το κατατάσσει ξεκάθαρα στις υπηρεσίες (όχι εμπορία).
ΒΕΑ

Άρα, για την αίτηση άδειας ιδιωτικού έργου μπορείς να δηλώσεις ΚΑΔ της ομάδας 62 (π.χ. βασικό 62.01.11.04 και, αν χρειάζεται, συμπληρωματικούς όπως 62.02.20 «συμβουλές για συστήματα/λογισμικό», 62.03.* για διαχείριση συστημάτων), τονίζοντας ρητά ότι δεν θα κάνεις εμπορία αγαθών (καμία 46.* ή 47.* δραστηριότητα, κανένα e-shop με πώληση προϊόντων).

ΥΓ.: Υπάρχει και μεταγενέστερη συμπλήρωση της απόφασης (36091/12-5-2025), αλλά δεν αλλάζει το συμπέρασμα για τους ΚΑΔ 62. ως μη εμπορικούς.*

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 33110
  • Τελευταία: Mimao
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1193276
  • Σύνολο θεμάτων: 19561
  • Σε σύνδεση σήμερα: 434
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)