0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Είμαι αρκετά μεγάλος και τον διαχωρισμό "πρωτεύοντα-δευτερεύοντα" μου τον καλλιέργησαν κατ΄αρχήν οι γονείς μου από το Δημοτικό (δεκαετία 60). Στη συνέχεια το συναντούσα συνέχεια μπροστά μου. Ως "πρωτεύοντα" χαρακτηριζόταν κυρίως τα "δύσκολα" (γλώσσα, μαθηματικά, φυσικοχημείες). Ως "δευτερεύοντα" χαρακτηριζόταν τα "εύκολα" (γεωγραφίες, θρησκευτικά, ζωολογία/φυτολογία στο Δημοτικό, μουσική, καλλιτεχνικά κλπ.) Ο διαχωρισμός με εκνεύριζε πάρα πολύ, γιατί ως παιδί έβλεπα ως περισσότερο ενδιαφέροντα τα "δευτερεύοντα" και ως "βαρετά" τα "πρωτεύοντα", κυρίως στο Γυμνάσιο/Λύκειο.
Για μενα,η καταργηση των εξετασεων στην ξενη γλωσσα κινειται προς τη σωστη κατευθυνση.Το ΚΠΓ ειναι το ζητουμενο.Θελω μια στανταρ υλη,αναβαθμισμενη,και στο τελος στανταρ τεστ.Ολα τ αλλα ειναι ασπιρινες για τον καρκινο.[/quote1. Νομίζω ότι το υπουργείο δεν ανέφερε σε ποια μαθήματα θα σταματήσουν οι εξετάσεις. Οπότε μόνο υποθέσεις κάνουμε. 2. Όσο για τα αγγλικά. Μακάρι το σχολείο να προετοίμαζε για το ΚΠΓ, αλλά μόνο εξαγγελίες γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση.3. Κι εμείς στο γυμνάσιο δεν δίναμε εξετάσεις (δεκαετία '80, όσοι την προλάβατε). Όμως, υπήρχε το πρόχειρο διαγώνισμα, στο μάθημα της ημέρας, κάτι που δεν ισχύει πλέον. Έτσι, η κατάργηση των εξετάσεων είναι μια επιστροφή στα παλιά... Σε λίγο θα γυρίσουμε και στην έκθεση ιδεών και θα το παρουσιάζουν ως καινοτομία!
Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα. Γι' αυτό και μου κάνει εντύπωση που κάποιοι τους αντιμετωπίζουν αυτούς τους όρους ως κάτι το πρωτάκουστο.Αντιθέτως, θα έλεγα ότι είναι αρκετά παλιομοδίτικοι και το λέω με την αρνητική έννοια.Προσωπικά, δεν συμφωνώ με τους όρους "πρωτεύον-δευτερεύον", γιατί περνούν την λανθασμένη εντύπωση ότι κάποια μαθήματα είναι σημαντικά, ενώ άλλα είναι δευτέρας διαλογής. Όλα τα μαθήματα βοηθούν στο να αποκτήσεις μια σφαιρική εικόνα της πραγματικότητας, οπότε όλα είναι σημαντικά.
Πότε ξεκίνησε αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα στα μαθήματα?Ποιοι υποστηρίζουν ακόμα αυτή τη διάκριση?Με ποια κριτήρια κατηγοριοποιούνται τα μαθήματα?Τα Αγγλικά της πρότασης Λιάκου είναι βασικό μάθημα ή δευτερεύον μάθημα?Το ΙΕΠ αποδέχεται αυτούς τους χαρακτηρισμούς?Ελπίζω να βγούνε μπροστά όσοι υποστηρίζουν αυτή την διάκριση και αυτή τη φορά να επιχειρηματολογήσουν!
Να απαντήσω ότι δεν χρησιμοποιείται η ίδια ορολογία στο εξωτερικό. Σχεδόν πουθενά. Τουλάχιστο στα γραπτά. Δεν ξέρω τι λένε στα γραφεία οι καθηγητές. Υπάρχει διαχωρισμός σε μαθήματα κορμού ή κοινά μαθήματα (τα οποία σας λέω είναι αυτά που εμείς εδώ λέμε δευτερεύοντα.... έστω από παράδοση) και επιλογής. Αν ένα μάθημα δεν θεωρείται σημαντικό, δεν είναι υποχρεωτικό. Τόσο απλά. Είναι δυνατόν στην Ελλάδα να τα αντιλαμβανόμαστε κόντρα στον υπόλοιπο κόσμο?
Ασχολούμαστε με τα 5 καλά και τις 5 μπούρδες που είπε, ή θα βγάλουμε τα μάτια μας για το ποιανού το μάθημα είναι πιο πρωτεύον και πρέπει να εξετάζεται, και θα περάσουν μέτρα που θα πλήξουν και εμάς και το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας. Εμείς βέβαια θα τρωγόμαστε ακόμα για τα πιο δευτερεύοντα ζητήματα του Γυμνασίου...