0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Dwrina, εγώ νομίζω ότι, παρόλη τη συμπερίληψή του μαθήματος της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα του Γυμνασίου και του Λυκείου, η υποβάθμιση της γλωσσικής διδασκαλίας είναι δεδομένη από τη στιγμή που οι μαθητές εξετάζονται σε διδαγμένα κείμενα με αποτέλεσμα το τραγελαφικό φαινόμενο της αποστήθισης των μεταφράσεων. Η γενικευμένη αποτυχία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να διδάξει στους μαθητές την αρχαία ελληνική γλώσσα πιστοποιείται από το ότι μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια διδασκαλίας (και δη την τελευταία από τις τέσσερεις χρονιές επί πέντε ώρες εβδομαδιαίως) οι μαθητές δεν είναι σε θέση να προσεγγίσουν νοηματικά αρχαία ελληνικά κείμενα διαβάζοντάς τα στο πρωτότυπο με αποτέλεσμα τη διδασκαλία τους από τη μετάφραση στη
Και όμως, αντί να καλλιεργείται η σκέψη των μαθητών και να βελτιώνεται η κρίση τους, αυτές έχουν αδρανήσει εντελώς. Οι σημερινοί μαθητές αρνούνται να πιεστούν και να υποβάλουν τον εαυτό τους σε οποιαδήποτε διαδικασία σκέψης. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι απευθύνομαι σε ηλίθιους. Ξέρω όμως ότι αυτό δεν ισχύει. Μια χαρά είναι η νοημοσύνη τους. Εκείνο που τους χαρακτηρίζει στην πραγματικότητα είναι μια απόλυτη και ανεξήγητη αδιαφορία. Αυτή είναι που δεν υπήρχε, σε αυτόν τον βαθμό και σε αυτήν την έκταση, τα παλαιότερα χρόνια. Πού οφείλεται αυτή, δεν ξέρω. Ψάχνω και εγώ να βρω απάντηση.Οπωσδήποτε σε μια αλλαγή στη γενικότερη στάση ζωής, αλλά κάτι πιο συγκεκριμένο δεν μπορώ να πω.
Πιστεύω ότι εν μέρει φταίει το γεγονός ότι έχουν εθιστεί στην ιδέα ότι όποια πληροφορία και να θέλουν, μπορούν να την γκουγκλάρουν και δεν χρειάζεται να την ξέρουν. Έτσι, βέβαια, καταλήγουν να μην έχουν γενικές γνώσεις και να δυσκολεύονται να αξιολογήσουν και τις πληροφορίες που βρίσκουν στο διαδίκτυο. Εθίζονται στη μασημένη τροφή και ό,τι απαιτεί σκέψη, τους φαίνεται χάσιμο χρόνου.
Δεν ξέρω όμως κατά πόσο είναι όλο αυτό μια φάση μόνο· είναι δυνατόν να επιστρέψουμε σε παλαιότερες μορφές μάθησης και κρίσης;