0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ενδιαφέρον θέμα.Εύχομαι καλή επιτυχία στην εργασία. Μια δική μου παρατήρηση, επειδή δεν υπήρχε πεδίο για σχόλια. Η ειδίκευση τιυ πτυχίου (που δεν λέει και πολλά, αφού τα πτυχία είναι ενιαία και μικρές οι διαφοροποιήσεις στα διδασκόμενα μαθήματα, τουλάχιστον στη δική μου σχολή), δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σχετίζεται με την προτίμηση κάποιου σχολικού αντικειμένου. Εγω πχ δεν τελείωσα κλασική κατεύθυνση αλλά μου αρέσει πολύ να διδάσκω αρχαία από μετάφραση γιατί μου αρέσει γενικα να διδάσκω κείμενα, οπότε μου είναι το ίδιο να διδάξω ΝΕ ή ΑΕ λογοτεχνία. Την αρχαία γλώσσα δεν θέλω να τη διδάσκω επειδή δεν μ αρέσει το βιβλίο και η μέθοδος, κι όχι επειδή δν τελείωσα κλασικό. Ιστορία επιλέγω σχεδον κάθε χρόνο γιατί μου αρέσει το αντικείμενο κι ας έχω κάνει ελάχιστα στη σχολή. Τέλος, θα περίμενα κάποια ερώτηση σχετικά με την άποψη των φιλολογων για τα τμήματα ΦΠΨ.
Με τον τρόπο που είναι δομημένο το ερωτηματολόγιο πιέζει σε εισαγωγικά προς την αποτύπωση συγκεκριμένου ερευνητικού πορίσματος, δηλαδή την κατάτμηση του κλάδου σε υποειδικότητες. Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που διατυπώνονται οι ερωτήσεις σε μια έρευνα και ποια απάντηση τεχνηέντως προκρίνει . Δυστυχώς το επίπεδο των εργασιών των μεταπτυχιακών σπουδών είναι πλέον τραγικό. Και όσο για τη θέση μου στο θέμα. Άλλο επιστήμονας και άλλο εκπαιδευτικός . Όταν τελειώνεις το πανεπιστήμιο οποίο τμήμα και αν τελείωσες είσαι ανεπαρκής για τάξη. Έχεις γενικές επιστημονικές γνώσεις οι οποίες όμως συνήθως δεν συμβαδίζουν με τις γνώσεις που απαιτούνται για τη σχολική ύλη. Άσε που αυτά που έμαθες τα ξεχνάς πολύ εύκολα.
Φιλόλογο θα σε κάνει η καθημερινή τριβή στην τάξη και η εμπειρία. Επίσης εννοείται η προσωπική προσπάθεια και το ενδιαφέρον. Δηλαδή σε ένα άνθρωπο που διδάσκει 15 χρόνια πχ ιστορία θα έρθει ο νέος απόφοιτος ιστορίας να του πει θα διδάξω εγώ την ιστορία; Αστεία πράγματα. Αλλά και τεχνικά δεν γίνεται γιατί δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός να τρέχει σε 500 σχολεία για να συμπληρώσει ωράριο διδάσκοντας ένα μάθημα. Έσπερε μην σπέρνεις διχόνοιες. Αυτά τα θέματα είναι για παιδαρελια που είναι εκτός σχολικής πραγματικοτητας
Αν ετίθετο ως κριτήριο η ειδίκευση, δεν θα το θεωρούσες δυσλειτουργικό; Ως ένα σημείο το καταλαβαίνω για μαθήματα κατεύθυνσης και πανελλήνιες. Αλλά να σου πω την αλήθεια θα θεωρούσα μεγάλη προσβολή να μου ελεγε κάποιος οτι δεν θα κάνω αρχαία κατεύθυνσης επειδή τελείωσα το ΜΝΕΦ, αφού είχα σε κάθε εξάμηνο μάθημα αρχαίων ελληνικών και συχνά ιδιο ακριβώς με τους φοιτητές του κλασικού. Άλλο που δεν θα με συγκινούσε προσωπικά λόγω ενδιαφερόντων να διδάξω φιλοσοφία πχ, οπότε δεν θα το ζητουσα. Κατά τ άλλα, σαφώς εκφράζει τα γούστα μας η επιλογή αντικειμένων και ίσως σχετίζεται και με την ειδίκευση. Η δική μου είναι τα ΝΕ αλλά μετά εξειδικευτηκα ακόμα περισσότερο στα μεσαιωνικά, οπότε προτιμώ να κάνω
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ακούσει ποτέ φιλόλογο να συζητά για κατάτμηση του κλάδου. Και όταν είδα το θέμα του ερωτηματολογίου φαντάστηκα ότι έχει σχέση με πιο διαδικαστικά ζητήματα στην κατανομή (πχ παλαιότητα).
Το μόνο που έχω δει είναι φιλολόγους μιας κάποιας ηλικίας να μην θέλουν τα Νέα Ελληνικά επειδή τα θεωρούν πολύ μοντέρνα για τα γούστα τους. Δλδ είχαμε παλιά φιλόλογο που μετά βίας έπαιρνε έκθεση ίσα ίσα για λόγους δίκαιης κατανομής, και δεν έκανε ποτέ λογοτεχνία. Στο σχολείο έχουμε και απόφοιτο του ιστορικού όμως, που δεν έχει ζητήσει ποτέ να κάνει οπωσδήποτε ιστορίες, πολλές φορές μπορεί να μην έχει καθολου, και κάνει οποιοδήποτε άλλο μάθημα κανονικά. Εγω προσωπικά αν υπήρχε κατάτμηση του κλάδου δεν θα ήμουν καθολου ευχαριστημένη. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση επειδή είμαι απόφοιτος ΜΝΕΦ να θεωρείται ότι δεν πρέπει να διδάσκω αρχαία και να υποχρεωνομαι να διδάσκω και περισσότερες γλώσσες.Η Ιστορία πάντως είναι πονεμένο θέμα γιατί θεωρώ ότι στα χέρια πολλών φιλολογων δεινοπαθεί το μάθημα, όχι προφανώς λόγω άγνοιας του αντικειμένου αλλά λόγω μεθοδολογίας (παπαγαλία). Αν υπήρχε εγγύηση ότι όλοι οι απόφοιτοι του ιστορικού δεν ζητούν αποστήθιση, θα το υποστήριζα. Αλλά δεν είμαι σίγουρη, γιατί ας πούμε η συνάδελφος μου που είναι του ιστορικού θέλει τα παιδιά να μαθαίνουν το βιβλίο απ έξω, ενώ εγω δεν θέλω.
Συνολικά πάντως την κατάτμηση τη θεωρώ υπερβολή ούτως ή άλλως. Πιστεύω ότι είναι μεγάλο θέμα στο σχολείο το ότι τα αντικείμενα είναι σπασμένα σε δίωρα έτσι σκόρπια και τα παιδιά έχουν τόσα διαφορετικά αντικείμενα. Και γνωριζω ότι και οι συνάδελφοι των θετικών επιστημών στο γυμνάσιο έχουν την ίδια άποψη, ειδικά επειδή είναι μονόωρα. Οπότε δεν μπορώ να θεωρήσω πρόοδο να κατατμηθει και ο κλάδος των φιλολογων. Ειδικά για το γυμνάσιο το θεωρώ υπερβολη, δεν είναι πια τόσο μεγάλη η εξειδίκευση που απαιτείται ούτε τίθεται θέμα ποιότητας. Τώρα αν πρέπει να κάνει αρχαία κατεύθυνσης κάποιος που διδάχτηκε 3-4 μαθήματα αρχαίων μόνο στο παν/μιο, είναι άλλο ζήτημα…
Δεν είπα ότι είναι για πέταμα το βασικό πτυχίο . Προσφέρει μια βάση αλλά από εκεί και πέρα θα σε απογειώσουν άλλα πράγματα για να γίνεις καλύτερος. Κυρίως η εμπειρία στην τάξη και η διάθεσή σου για διάβασμα .Όσο περνάνε τα χρόνια και αποκτούμε μεγαλύτερη εμπειρία στην τάξη τόσο περισσότερο λιγοστεύει μέσα μας η πεποίθηση για την αξία του πανεπιστημιακού πτυχίου. Φαντάζει μια μακρινή ανάμνηση που τη δεδομένη χρονική στιγμή προσέφερε μια βάση αλλά από εκεί και πέρα η βελτίωση ήρθε μέσα από την πράξη και την τριβη. Εννοείται αναφέρομαι σε περιπτώσεις συνειδητοποιημένων ανθρώπων που μελετούν το μάθημα τους δεν είναι αδιάφοροι. Γιατί σε όλους τους κλάδους υπάρχουν και αδιάφοροι. Εγώ πάντως αν είχα φροντιστήριο θα προτιμούσα να προσλάβω έναν καθηγητή που διδάσκει το μάθημα 15 χρόνια και ας έχει τελειώσει και άλλο τμήμα από τα να προσλάβω ακόμα και διδακτορα με μηδενική εμπειρια. Το μήνυμά μου είναι ότι η πράξη διαφέρει πολύ από τη θεωρία. Στο εξωτερικό είναι αλλιώς τα πράγματα. Υπάρχουν τα major και τα minor και μάλιστα σε επιστήμες που δεν συνδέονται πολύ μεταξύ τους. Ο βιολόγος πχ μπορεί να έχει minor στην ιστορία και να διδάσκει και τα δύο αντικείμενα. Εκεί διαφοροποιείται πολλές φορές η σχολική ύλη από την γενική επιστημονική ύλη και πολλές φορές προηγούνται στη διδασκαλία απόφοιτοι τμημάτων προσαρμοσμένα για διδασκαλία δηλαδή πχ υπάρχει μαθηματικός προορισμένος για εκπαίδευση που δεν εμβαθύνει τόσο πολύ σε όλες τις επιστημονικές περιοχές των μαθηματικών και μαθηματικός σαν το δικό μας μαθηματικό που μαθαίνει τα πάντα σε βάθος αλλά χωρίς να εστιάζει στην εκπαίδευση. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Άλλωστε τα φιλολογικά μαθήματα περιπλέκονται και διεισδύουν το ένα στο άλλο. Στα αρχαία πχ της γ κάνουν φιλοσοφία και στααρχαια α κάνουν ιστοριογραφία. Οπότε δεν μπορείς έτσι απλά να βάλεις στεγανά και ταμπέλες αποδίδοντας στον καθένα μάθημα ανάλογα με το πτυχίο του.
@ΈσπεροςΔεν έχω παρά να συμφωνήσω με αυτά που γράφεις. Ήθελα μόνο να ξανατονίσω το εξής: θεωρώ ότι είναι αδύνατο ένας εκπαιδευτικός να παρακολουθεί, να ενημερώνεται, να έχει έτοιμες και επικαιροποιημένες σημειώσεις, εργασίες και διδακτικά σενάρια και γενικά να είναι up-to-date για 6-7 διαφορετικά διδακτικά αντικείμενα κάθε χρόνο. Εδώ χρειάζεται η εξειδίκευση ή να το πω διαφορετικά η προσήλωση στη διδασκαλία συγκεκριμένων αντικειμένων, και μ' αυτή τη λογική προτείνεται η κατάτμηση.Μια απορία έχω μόνο: πώς γίνεται κάποιος/κάποια να συμπληρώνει ωράριο χωρίς να επιλέγει αντικείμενα? 17 χρόνια στα σχολεία, κάθε φορά που κάποιος επιλέγει ώρες, επιλέγει και μαθήματα. Άντε να γίνεται καμιά τράμπα στο ποιο τμήμα θα πάρει (πχ. το