0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Πέταξε ο Πρωθυπουργός ένα "πυροτέχνημα" για λαϊκή κατανάλωση και καθαρά για προεκλογικούς λόγους. Τα σχολεία στην Ελλάδα (ακόμη και αυτά της Αθήνας) έχουν περιορισμένο αριθμό αιθουσών και υποδομών. Επί της ουσίας η ελεύθερη επιλογή σχολείου είναι ανεφάρμοστη στην πράξη και μόνον προβλήματα δημιουργεί μιας και θα υπάρξουν παιδιά τα οποία θα μείνουν εκτός του σχολείου της γειτονιάς τους και θα τρέχει σε μακρινότερο γιατί δεν πρόλαβαν να κάνουν εγγραφή από τους πρώτους. Επιπλέον η αναφορά στα voucher έγινε για τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων και όχι για τα σχολεία. Οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ελεύθερη επιλογή σχολείου, με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό μαθητών, είναι ανέφικτο να γίνει. Η δυναμικότητα των σχολικών μονάδων είναι συγκεκριμένη, τόσο σε αίθουσες όσο και σε εκπαιδευτικούς.
θα φτάσουμε στο σημείο οι γονείς να καταθέτουν "βιογραφικό" στο σχολείο της επιλογής τους. "Διαγωγή κοσμιοτάτη και βλέπετε οι βαθμοί του είναι άριστοι!". Και φυσικά το (κάθε) σχολείο θα "προτιμά" τέτοιους μαθητές. Το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι που θα μείνουν απ'εξω είναι "δικό τους πρόβλημα".
Αν φτάσουμε στο σημείο να επιλέγει και το σχολείο το μαθητή (εκτός από το αντίστροφο που διατυμπάνισε στο πρόγραμμά του το κυβερνόν κόμμα), τότε μιλάμε για ακραίο άνοιγμα της ψαλίδας από γειτονιά σε γειτονιά, μέσα στην ίδια πόλη. Για γκετοποίηση/ΕΠΑΛοποίηση (διαλέξτε όποιον όρο σας φαίνεται πιο "πολιτικά ορθός") ολόκληρων σχολείων δηλαδή.
Η απάντηση απλή. Διότι είναι δεξιούλης.
Αν δεν επιλέγει το σχολείο, τότε πώς ακριβώς θα γίνεται; Όποιος προλάβει; Τα "καλά" σχολεία θα τα θέλουν παραπάνω μαθητές από όσους χωράει το σχολείο, άρα σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους διαλογή. Αν βάλει κριτήρια το υπουργείο (απόσταση από το σχολείο π.χ.), τότε δεν υπάρχει ελεύθερη επιλογή σχολείου.
Σε άλλο νήμα, σε ανύποπτο χρόνο, έχω αναφέρει την περίπτωση των σχολείων όπου φοιτούν τα παιδιά μου. Για την εγγραφή σε αυτά γίνεται σφαγή, και είναι κοινό μυστικό εις τους παροικούντας ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει ανοίξει και για τα τρία σχολεία της περιοχής (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) ολόκληρη φάμπρικα εικονικών μισθωτηρίων συμβολαίων, ώστε να στοιχειοθετηθεί δικαίωμα εγγραφής από μη εν τοις πράγμασι δικαιούχους κατοίκους της πόλης. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν θεσμοθετηθεί και η "ελεύθερη επιλογή". Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.
Εσυ κλαψουριζεις, ανθρωπε μου. Μονιμα κλαψουριζεις και πονας.
Γιατί θεωρείτε "κλάψα" την επισήμανση των κινδύνων από την (εξαγγελθείσα) προγραμματική κατεύθυνση της "ελεύθερης επιλογής σχολείου"; Υπάρχουν κάποια στέρεα επιχειρήματα τα οποία σας επιτρέπουν να αποκλείετε κατηγορηματικά τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, οψέποτε εφαρμοστεί; Σε τι ακριβώς έχει οπωσδήποτε άδικο η gia 96 που τις ανέφερε; Ή απλώς νομίζετε ότι έχετε δέσει το γάιδαρό σας σε ατομικό επίπεδο και δεν σας αγγίζουν οι επιπτώσεις αυτές;
Γάιδαρο δεν έχω, αν είχα όμως θα φρόντιζα να τον δέσω όχι φυσικά με τον τρόπο που υπονοείς. Αγαπητέ συνάδελφε εδώ και πολλά πολλά χρόνια ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σε οτιδήποτε προτείνει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία απαντούν με ένα "οχι" και νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν. Στο τέλος το βάρος πέφτει στην συνείδηση και στη πλάτη κάθε εκπαιδευτικού.
Το να θεωρείτε ότι κάποιοι "λένε πάντα όχι και ξεμπέρδεψαν", ακόμα και αληθές αν υποθέταμε ότι είναι (που δεν είναι, γιατί απεναντίας εγώ μάλλον ενδοτισμό βλέπω τα τελευταία χρόνια στο λεγόμενο συνδικαλιστικό κίνημα), πώς ακριβώς εξουδετερώνει τους κινδύνους που θα προκύψουν από την "ελεύθερη επιλογή σχολείου" και από το "αυτοχρηματοδοτούμενο σχολείου"; (Σας ρωτώ διότι επικαλεστήκατε "κλάψα", όχι τίποτε άλλο.)
"Από το να μην υπάρχει καθόλου αξιολόγηση, ας ξεκινήσουμε από κάπου και μετά το διορθώνουμε στην πορεία".Εν τω μεταξύ, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα πράγματα που έχουν διορθωθεί στην πορεία, αντί να χειροτερέψουν. Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι. Ε κι αν χειροτερέψουν, νόμος του κράτους είναι. Να μην τον εφαρμόσουμε; Άλλωστε είπαμε. Ο καλός εκπαιδευτικός δε φοβάται τίποτα...