0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
ας σκεφτούμε ποιοι και πως διορίζονταν πληροφορικοί μέχρι πριν λίγα χρόνια (ξέρετε τι εννοώ, στην καλύτερη περίπτωση ..μαθηματικοί, φυσικοί κλπ και στη χειρότερη κάποιοι απόφοιτοι ιδιωτικών κομπιουτερο-σχολών ενός ή δύο χρόνων χωρίς ούτε ένα παιδαγωγικό μάθημα),
δεύτερον ότι κάποιοι απ' αυτούς "αράζουν" στην εύκολη λύση των παιχνιδιών με τους μαθητές τους σε κάθε μάθημα, για να' χουν το κεφάλι τους ήσυχο..
(πράγμα βέβαια που είναι στις υποχρεώσεις των πληροφορικών μιας και στην κοινότητα των εκπαιδευτικών ενός σχολείου κάθε ειδικότητα έχει το ρόλο της και τις ξεχωριστες αρμοδιότητές της..)
Κατ' αρχήν , οι επιλογές της κυβέρνησης για τα προσόντα των καθηγητών πλήροφορικής δεν είναι ευθύνη των ίδιων των καθηγητών. Δεύτερον, οι πληροφορικάριοι ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ να διορίζονται περίπου έτσι. Μπορεί να μην δέχονται πλέον μετατάξεις με απλή παρακολούθηση σεμιναρίων, αλλά στην λίστα των σχολών από τις οποίες διορίζονται οι ΠΕ19-20 υπάρχουν πολλές χωρίς κανένα παιδαγωγικό μάθημα (όπως η δικιά μου πχ). Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους κλάδους (όχι σε όλους). Το έχω ξαναπεί σε άλλο ποστ, η κυβέρνηση (παλιά και νέα) έχει ΕΠΙΛΕΞΕΙ να "χώνει" στην παιδεία κάθε καρυδιάς καρύδι (εγώ είμαι το καρύδι #245 της καρυδιάς #12) προκειμένου να "βουλώσει" λιγουλάκι τις τρύπες της ανεργίας, να καλύψει το γεγονός ότι ο δρόμος ανάπτυξης της χώρας δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας για υψηλό επιστημονικό προσωπικό (έχουμε γίνει "πατρίδα σερβιτόρα" που λέει και το άσμα) και να πάρει και τα ψηφουλάκια της . Αποτέλεσμα είναι η υποβάθμιση η δική μας (τι δουλειά έχει ένας μηχανικός ΗΥ ή ένας μαθηματικός με σεμινάρια στους ΗΥ στην τάξη; ) και του σχολείου (ΜΑ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ έχει ένας μηχανικός ΗΥ ή ένας μαθηματικός με σεμινάρια στους ΗΥ στην τάξη;;;; )
Παρόλο που ξέρω ότι σε κάποιες περιπτώσεις συνάδελφοι κάνουν "χαλαρό" μάθημα, το χω απορία εάν αυτή η επιλογή καταλήγει σε ήσυχο κεφάλι ή στο ακριβώς αντίθετο. Εγώ όσες φορές έχω αφήσει ελεύθερο χρόνο πάνω από 10' έχει γίνει τέτοιος χαμός που ζαλίζομαι. Διότι όταν τα παιδιά λένε "κυρία αφήστε μας να μπούμε στο ίντερνετ" εννοούν "αφήστε μας να κόβουμε βόλτες πέρα δώθε στην τάξη και να μιλάμε μεταξύ μας".Όπως και να χει πάντως, πληροφορικάριοι που βγάζουν το "μάθημα" με πασιέντζα και ιντερνετ, γυμναστές που κάνουν "γυμναστική" με στρέτσινγκ στον ίσκιο, φιλόλοφοι που κάνουν "κείμενο" διαβάζοντας μία παράγραφο κτλ κτλ υπάρχουν, αλλά παραδόξως και πως ο σαματάς γίνεται πιο πολύ για τους πρώτους.
Η γραμματειακή δουλειά ΔΕΝ είναι μέσα στις "ξεχωριστές αρμοδιότητες" των πληροφορικάριων. Είναι αρμοδιότητα όλων των κλάδων. Συγκεκριμένα οι δουλειές που απαιτούν την χρήση ΗΥ μπορούν να γίνουν από οποιονδήποτε συνάδελφο έχει πιστοποίηση στην χρήση τους. Το γεγονός ότι συνήθως αυτές οι δουλειές πάνε στους πληροφορικάριους είναι απλά η εύκολη λύση που αβίαστα ακολουθούν πολλοί σύλλογοι με τον ίδιο τρόπο που αναθέτουν τις σχολικές εορτές στους φιλόλογους ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς την ειδικότητα των καθηγητών που επιβλέπουν τις γιορτές. Αυτά είναι γενικά πρακτικές που πρέπει να αλλάξουν.
Έχουμε και λέμε:Κατ' αρχήν βλέπω ότι συμφωνούμε απόλυτα ότι ο τρόπος εισαγωγής δεν ήταν-είναι και ο καλύτερος δυνατός για τους πληροφορικούς, και ότι στον κλάδο παρείσφρησαν,-ύουν "κουτσοί-στραβοί" (να ένα δικαίωμα να "μουρμουράνε" οι υπόλοιποι λοιπόν και να σας παίρνει -λάθος- όλους η μπάλα), πράγμα που δεν ισχύει στους περισσότερους κλάδους. Προς τιμήν σου το σημειώνεις και αναφέρεσαι στην υποβάθμιση και του κλάδου και του σχολείου με αυτόν τον τρόπο, αλλά το θέμα εδώ δεν είναι ποιός ευθύνεται γι' αυτό, αυτό είναι άλλη κουβέντα και θέμα συνδικαλιστικό του κλάδου σας- απαιτήστε να λυθεί με τον καλυτερο-δικαιότερο-σωστότερο τρόπο.. Το θέμα είναι ότι υπάρχει κάποιο πάτημα για να εκδηλώνονται συμπεριφορές τύπου blueswire (δεν τις επικροτώ, απλά τις καταλαβαίνω, όπως θα τις καταλάβαινες και συ καλύτερα ίσως αν ήσουν "έξω απ' το χορό"). Θεωρώ πάντως από αυτά που έχεις πει πως είσαι αρκετά δίκαια για να τις καταλαβαίνειςκαι συ..
Συμφωνούμε και εδώ και το ανέφερα και στο δικό μου post πιο πάνω, ότι δεν είναι θέμα ειδικότητας το καλό μάθημα ή το χαζολόγημα, απλά το δικό σας αντικείμενο βοηθάει: παιδί μπροστά από οθόνη με παιχνίδι= κεφάλι ενήλικα ησυχο.. Με αποτέλεσμα να το μεταχειρίζονται αρκετοί του κλαδου σας, όπως το ίδιο κάνουν και αρκετοι γονείς (λάθος). Huh Ειμαι σίγουρος ότι το ξέρεις πολύ καλά. Embarrassed
Ποιός μίλησε για γραμματειακή δουλειά;;; AngryΕννοείται ότι όλοι οι καθηγητές έχουν τέτοιες αρμοδιότητες. Εγώ μίλησα για ρόλους. Ο ρόλος ο δικός σας είναι και υποστηρικτικός σε ένα σύγχρονο σχολείο που όλο και περισσότερο βασίζεται στους υπολογιστες και στην on-line επικοινωνία.. Και όχι, δεν μπορούν να γίνονται όλες οι δουλειές που απαιτουν υπολογιστή από όλους τους πιστοποιημένους συναδέλφους.. Και δε μιλώ για απλή λήψη mail ή για ένα έγγραφο word, αλλά για λήψη θεμάτων στις πανελληνιες, συστημα ΝΕΡΩΝ, ευθύνη για το εργαστήρι και την εύρρυθμη λειτουργία του καθώς και την ηλεκτρονική λειτουργία του σχολείου κλπ.
Να διαβαστεί με προσοχή:
Εννοώ τον αδιαφανή και περίεργο τρόπο με τον οποίο έμπαιναν από τα παράθυρα όποιοι δήλωναν πληροφ/οι πριν μερικά χρόνια, πράγμα που δε συνέβαινε σε κανέναν άλλο κλάδο
για το ποιοι είναι καθηγητές πληροφορικής στα σχολεία.
Και ναι, στις περισσότερες σχολές τα παιδαγωγικά είναι υποχρεωτικά ή προαπαιτούμενα για να διδάξεις.. Και επίσης κάνεις και πρακτική (κάποιες ώρες) σε σχολεία..
2ον-> Όταν λέω ότι "το δικό σας αντικείμενο βοηθάει", αναφέρομαι στο χαζολόγημα μπροστα από μια οθόνη και ένα παιχνίδι, ακριβώς γιατί υπάρχει οθόνη και παιχνίδι.. Ή μήπως δε χρησιμοποιούνται οι υπολογιστές με τέτοιο τρόπο " κατευναστικό" και "ναρκωτικό" από αρκετους (όχι όλους) του κλάδου σας προς τους μαθητές τους;
Ο "καβγάς" γίνεται για τη λούφα;
3ον-> Δεν ξέρω τι κάνετε στο δικό σας σχολείο, στα περισσότερα πάντως οι γραμματειακές δουλειές μοιράζονται εξίσου (ή ..περίπου), σε όλους τους συναδέλφους και βέβαια γραμματειακές δουλειές είναι το πρωτόκολλο, τα πρακτικά, οι υπεύθυνοι τάξης, οι απουσίες, τα ποινολόγια κλπ.. Στο συντριπτικό ποσοστό των σχολείων οι δουλειές αυτές γίνονται ακόμα με τον παραδοσιακό τρόπο, χειρόγραφα.. Όταν γίνουν ηλεκτρονικά και τα αναλάβουν επ' ώμου μόνο ΠΕ19-20, τότε να μιλήσουμε εκ νέου..
Για τα υπόλοιπα δε βλέπω να διαφωνείς κάπου μαζί μου, όπως για την ευθύνη των πανελληνίων, εργαστηρίου, ομαλής λειτουργίας τοπικού δικτύου του σχολείου... (Για το ΝΕΡΩΝ ούτε εγώ ξέρω το νόμο, αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι άλλο η πιστοποίηση στην εξοικείωση χρήσης υπολογιστών και άλλο η εξειδίκευση. Σε κάθε περίπτωση οι γνώσεις των συναδέλφων στους Η/Υ ποικίλουν από χακεροκαταστάσεις εως απλή περιήγηση στο internet..Χαρακτηριστικά σου αναφέρω ότι είχα συνάδελφο χημικό που μπροστά του δεν έπιαναν μία οι πληροφ/κοί.. Όσο για το ΠΛΗΝΕΤ που λες, πήγαινε σε κανένα δυσπρόσιτο ή απομακρυσμένο σχολείο και πες μου και μένα αν το δεις..)
Επίσης να σου πω ότι συμφωνώ γι' αυτά που λες περι τρία σε ένα, όπως και για τη θεωρία συνομωσίας ( Wink ) που αναφέρεις..Τι κάνετε όμως γι' αυτό; Διορίζεστε και το αποδέχεστε με όλα τα παρεπόμενα, ή όχι;
Από την άλλη, άλλο να λαμβάνεις mail και να γράφεις υπηρεσιακά έγγραφα στο word, και άλλο η μηχανοργάνωση - μηχανογράφηση που λες.. Τα πρώτα μπορεί να τα κάνει με ευκολία ο οποιοσδήποτε, ή τα κάνει ήδη, OK μεχρι εκεί.. Θεωρώ όμως παράλογο να ζητάμε από συναδέλφους με βεβαρυμένο πρόγραμμα, ύλη, γραπτά και εκθέσεις να διορθώνουν, και αρκετή προετοιμασία στο σπίτι για παράδοση την άλλη μέρα, να σκύβουν και πάνω από εγχειρίδια και να σπαζοκεφαλιάζουν ώστε να μας μηχανοργανώνουν,-γραφούν το σχολείο.. Για την εξοικείωση με τους Η/Υ δεν πιστεύω ότι οφείλεται στη βαρεμάρα τους όπως λες (όχι πάντα τουλάχιστον), άλλα στην έλλειψη χρόνου και στην εγγενή απέχθεια, τεχνοφοβία που έχουν κάποιοι από αυτούς.. Το τι πάει σε κάποιον όμως και τι όχι είναι αντικείμενο άλλης κουβέντας..
Anyway, θεωρώ ότι με διαθεση για αλληλοβοήθεια και στήριξη ο ένας στο έργο του άλλου, όλα αυτά ξεπερνιούνται και όλα τα θέματα έχουν να κάνουν με το είδος και την ποιότητα των ανθρώπων που τα χειρίζονται.. Smiley
διότι άμα το δούμε σοβαρά το θέμα, το να παίζουν τα παιδιά μπάσκετ ή να σχεδιάζουν ότι θέλουν είναι τόσο γυμναστική και ζωγραφική όσο είναι η περιήγηση στο ιντερνετ πληροφορική Sad
Ο "καβγάς" γίνεται για τη λούφα;γιατί γίνεται; (δεν είναι ρητορική η ερώτηση)
(αυτό το πράμα να καταχωρούμε 2 φορές τα στοιχεία των μαθητών, τους βαθμούς και τις απουσίες , μια στο χαρτί και μια στο πρόγραμμα δεν μπορώ να το καταλάβω Undecide
διοριζόμαστε και παλεύουμε να αλλαξει η κατάσταση. και στην πάλη αυτή θέλουμε όλους τους συναδέλφους μαζί μας γιατί το πρόβλημα είναι πρόβλημα του σχολείου και όχι πρόβλημα των πληροφορικάριων.
τι ακριβώς νομίζεις ότι διδάσκεται στις σχολές τις πληροφορικής που κάνει τους ΠΕ19-20 να σπαζοκεφαλιάζουν λιγότερο πάνω από εγχειρίδια χρήσης προγραμμάτων;;
γι αυτόν ακριβώς τον λόγο υποτίθεται ότι χάλασε το κράτος ένα σκασμό λεφτά για τα σεμινάρια πιστοποίησης
για να καταθέσω και μερικές προσωπικές σκέψεις...η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προβλημάτων που έχουν "ανακύψει" στο μάθημα της πληροφορικής, πηγάζουν από την προχειρότητα με την οποία εισήχθηκε στα σχολεία και την απαξίωση με την οποία εξ αρχής αντιμετωπίζεται από το υπουργείο. πιο συγκεκριμένα, η πληροφορική δεν αντιμετωπίζεται (βάση του προγράμματος σπουδών και των βιβλίων που έχω δει) ως επιστήμη, όπως θα έπρεπε να γίνεται. αντ' αυτού, προσπαθείται να αντιμετωπιστεί ως "επιστήμη" ένα απλό εργαλείο της επιστήμης (ο ΗΥ)