0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: billst στις Ιουλίου 24, 2012, 11:53:03 amαπλή δεν είναι η λύση;βάλε κριτήρια μετρήσιμα και ανακοινώσιμα κάθε χρονιά.προϋπηρεσία, σπουδές, οικογενειακοί λόγοι, ειδικές κατηγορίες και ό,τι άλλο θες. ποιος θα διαφωνήσει σε αυτό;αλλά όλοι ξέρουμε το λόγο....μετά τι δουλειά θα κάνουν και οι έρμοι οι αιρετοί, οι διευθυντές εκπαίδευσης κτλ;προυπηρεσία και οικογενειακοί λόγοι υπάρχουν στις αποσπάσεις... δλδ αυτός που έχει παίδι χειρίζεται καλύτερα τα προγράμματα της δ/νσης από τον πληροφορικό; Παράθεση από: leniao στις Ιουλίου 24, 2012, 10:20:03 amΣυνάδελφε , η κάθε Δ/νση είναι μια υπηρεσία , που έχει συγκεκριμένη δομή , οργανόγραμμα και εργασίες που πρέπει να γίνουν. Για να είναι λειτουργική η υπηρεσία θα πρέπει να έχει μόνιμο προσωπικό. Δεν μπορείς ας πούμε στη μισθοδοσία να εναλλάσσεις κάθε χρόνο το υπάλληλο. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί έτσι όπως χρησιμοποιούνται τώρα , επειδή οι περισσότεροι διοικητικοί έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν μπορούν να προσλάβουν άλλους αυτή τη στιγμή για κάθε προϊστάμενο είναι μερικώς αναντικατάστατοι. Ξέρουν το αντικείμενο εργασίας και αυτός δε θέλει να έχει μια υπηρεσία που δε θα λειτουργεί. Γι΄αυτό και υπάρχει η λίστα . Ως ένα σημείο είναι κατανοητό για τη λειτουργικότητα της υπηρεσίας, όμως είναι αλήθεια ότι εκεί ελοχεύει κάθε φορά η πολιτική τάξη που επιθυμεί να επιβάλει τα δικά της παιδιά. Από την άλλη εξυπηρετεί και τους εκπαιδευτικούς να υπάρχει η δυνατότητα απόσπασης. Σήμερα έχω ανάγκη να ειμαι εγώ αύριο μπορεί να έχεις ανάγκη εσύ. Μη τα βλέπουμε όλα μονόπλευρα.Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να υπάρχουν κριτήρια και προσοντολόγιο. Αυτό όμως αποκλείει ειδικότητες που δεν κολλούν σε καμιά υπηρεσία πχ. γυμναστές, μουσικούς,φυσικούς κλπ και ευνοείε άλλες όπως οικονομολόγους, πληροφορικούς κλπ. Αν πχ εγώ θέλω για λόγους ανάγκης απόσπαση και είμαι πληροφορικός πιο εύκολα μπορώ να πάρω απόσπαση από έναν γυμναστή γιατί θα μπορώ να κολλήσω σε μια εργασία και να προσφέρω. Ο γυμναστής ενδεχομένως να προβληματιστεί για το τι ακριβώς θα κάνει!δε νομιζω ότι αποκλείεται κάποιος. όλες οι ειδικότητες μπορούν να έχουν πιστοποίηση υπολογιστών και αγγλικών και να παρακολουθησουν σεμινάρια διοικητκής υποστήριξης, δεν έχει να κάνει με την ειδικότητα! σίγουρα πάντως τις διευθύνσεις τις συμφέρει να έχουν μόνιμο προσωπικό, αλλά εμάς δε μας συμφέρει αυτό. Όμως, δε νομίζω ότι μια γραμματέας ΔΕ μαθαίνει τη γραμματειακή δουλειά πιο εύκολα από έναν πτυχιουχο ΠΕ! εξαλλου ενας άξιος άνθρωπος με όρεξη μεσα σε λίγες μέρες μπορεί να μάθει να χειρίζεται τα πάντα. αλλά για να έχεις άξιους υπαλλήλους, πρέπει να κρίνεις προσόντα και όχι βύσμα ή οικογενεικούς λόγους!
απλή δεν είναι η λύση;βάλε κριτήρια μετρήσιμα και ανακοινώσιμα κάθε χρονιά.προϋπηρεσία, σπουδές, οικογενειακοί λόγοι, ειδικές κατηγορίες και ό,τι άλλο θες. ποιος θα διαφωνήσει σε αυτό;αλλά όλοι ξέρουμε το λόγο....μετά τι δουλειά θα κάνουν και οι έρμοι οι αιρετοί, οι διευθυντές εκπαίδευσης κτλ;
Συνάδελφε , η κάθε Δ/νση είναι μια υπηρεσία , που έχει συγκεκριμένη δομή , οργανόγραμμα και εργασίες που πρέπει να γίνουν. Για να είναι λειτουργική η υπηρεσία θα πρέπει να έχει μόνιμο προσωπικό. Δεν μπορείς ας πούμε στη μισθοδοσία να εναλλάσσεις κάθε χρόνο το υπάλληλο. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί έτσι όπως χρησιμοποιούνται τώρα , επειδή οι περισσότεροι διοικητικοί έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν μπορούν να προσλάβουν άλλους αυτή τη στιγμή για κάθε προϊστάμενο είναι μερικώς αναντικατάστατοι. Ξέρουν το αντικείμενο εργασίας και αυτός δε θέλει να έχει μια υπηρεσία που δε θα λειτουργεί. Γι΄αυτό και υπάρχει η λίστα . Ως ένα σημείο είναι κατανοητό για τη λειτουργικότητα της υπηρεσίας, όμως είναι αλήθεια ότι εκεί ελοχεύει κάθε φορά η πολιτική τάξη που επιθυμεί να επιβάλει τα δικά της παιδιά. Από την άλλη εξυπηρετεί και τους εκπαιδευτικούς να υπάρχει η δυνατότητα απόσπασης. Σήμερα έχω ανάγκη να ειμαι εγώ αύριο μπορεί να έχεις ανάγκη εσύ. Μη τα βλέπουμε όλα μονόπλευρα.Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να υπάρχουν κριτήρια και προσοντολόγιο. Αυτό όμως αποκλείει ειδικότητες που δεν κολλούν σε καμιά υπηρεσία πχ. γυμναστές, μουσικούς,φυσικούς κλπ και ευνοείε άλλες όπως οικονομολόγους, πληροφορικούς κλπ. Αν πχ εγώ θέλω για λόγους ανάγκης απόσπαση και είμαι πληροφορικός πιο εύκολα μπορώ να πάρω απόσπαση από έναν γυμναστή γιατί θα μπορώ να κολλήσω σε μια εργασία και να προσφέρω. Ο γυμναστής ενδεχομένως να προβληματιστεί για το τι ακριβώς θα κάνει!
η διοικητική διαδικασία της εκπαίδευσης είναι εξίσου σημαντική με τη δουλειά μέσα στην τάξη, γι αυτό και όποιος αποσπάται σε μία τέτοια θέση θα πρέπει να έχει όραμα... γιατί ότι γίνεται στη Διεύθυνση μας αφορά όλους!!! Αν πρέπει να είναι όλοι οι πίνακες με τους αιτούμενους για απόσπαση αναρτητέοι και φανεροί ας το προτείνουμε, κάποια ΔΔΕ θα κάνει την αρχή... το αίτημα του περιορισμού των νταραβεριζτήδων είναι πιο ώριμο από ποτε!!!
Είναι εύκολο κάποιος να κρίνει εκ του ασφαλούς. ειμαι σε διευθυνση τα δυο τελευταια χρονια και φετος αφου εκλεισαν και τα γραφεια ενα θα πω . οτι κανεις από εσάς που κρίνετε και κατακρινετε όλα αυτά δε θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλεια. σημερα ξεκίνησε η αδεια μου 20 ημερων και μεχρι τώρα από τις 7 εως τις 3 δε σήκωνα κεφάλι ενω εσεις αγαπητοι συνάδελφοι, εχετε διακοπές από τα μέσα Ιουνίου και το ωράριό σας όλη τη χρονιά ήταν καλύτερο, καθώς και οι αργίες και οι διακοπές. και θα σας πω πως ισως δεν ειναι μόνο μέσο. εγω και τις δυο χρονια ήρθα μόνο με την πρόταση του διευιθυντή επειδή γνωρίζω το αντικείμενο. φέτος βέβεια ακούγονται πολλά και δεν ξέρω τι θα γίνει. καλή τυχη σε όσους έχουν κάνει αίτηση απόσπασης και για φορέα και φυσικά από πυσπε σε πυσπε.
Φανταζεστε να μεταταξουν στις Διευθυνσεις
Ωραία, μπράβο, άντε να αρχίσουμε μεταξύ μας να πλακωνόμαστε πάλι.αντί να υποστηριζόμαστε βγαίνει από τον καθένα μας μία επιθετικότητα, μία μιζέρια για το τί κάνει ο συνάδελφος, αν ξύνεται, πώς και πού ξύνεται, στο σχολείο ή στο γραφείο και ο εαυτός μας πάντα είναι ο καλυτερότερος έτσι;άντε μετά να περιμένουμε κατανόηση από την υπόλοιπη κοινωνία στα αιτήματα/προβλήματά μας.αν λέμε τέτοια μεταξύ μας φανταστείτε τι θα λένε οι υπόλοιποι για μας που δεν είναι εκπαιδευτικοί.άντε, συγχίστηκα πρωί πρωί....