0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Όσο για το υποκείμενο της μετοχής αν πρέπει να λέμε ότι είναι/δεν είναι το άρθρο της είμαι της άποψης πως μπορούμε να το λέμε όχι επειδή το αναφέρει το ένα ή το άλλο συντακτικό, αλλά επειδή ήδη από την εποχή του Ομήρου το άρθρο ήταν δεικτική αντωνυμία. Έτσι όπως θέτουμε ως υποκείμενο το: ο μεν (σε κάποιο ρήμα για παράδειγμα) που στην ουσία είναι ένα άρθρο, έτσι και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε πως το άρθρο της επιθετικής μετοχής είναι το υποκείμενό της!
Κυριοι η μονη επιθετική μετοχή αυτόν τον καιρό είναι η ΜΑΡΦ
Αγαπητή μου frerar σαφώς και είναι δικαιωμα του καθενος να προβληματίζεται για ότι θελει. Όπως και δικό σου να προβληματίζεσαι με την επιθετική μετοχή. Η παρέμβασή μου είχε σκοπό να θίξει το πόσο πολλες φορες, εστω και αθελα μας τα θέματα που μας απασχολουν δεν έχουν καμμια σχεση με αυτά των παιδιων που υποτιθεται διδασκουμε. Όταν λοιπόν τα περισσότερα παιδια σήμερα ιδιως στις μεγαλες πολεις βιωνουν την οικονομική δυσκολια των γονιων τους, την απουσια τους για να εχουν 2 εργασίες μεχρι το βραδυ για να τα βγαλουν περα, οταν βλεπουν το μελλον τους να γραφει "γενια των 600 ευρω" πιστευεις οτι θα εχεις πολλα να τους πεις οταν εξηγεις την διαφορά της επιθετικης μετοχής απο τις αλλες; Φανταζομαι και για τα υπολοιπα θεματα που σου εθιξα θα εχεις αναρτησει συζητήσεις σε αυτό το forum. Ετσι δεν είναι;Συγχωρεσε αν γινομαι ειρωνικος λιγο, ειλικρινά σου λεω ότι δεν αναφέρομαι προσωπικά σε σενα. Δεν θα παρέμβω αλλο στην συζήτηση σας. Αν θελεις ζητησε απο τον διαχειριστή να αφαιρεσει τις δυο απαντησεις μου, δεν εχω προβλημα.ΥΓ. Καλή επιλογή θεωρώ και τα ελπε (ελληνικα πετρελαια)
Παράθεση από: frerar στις Σεπτεμβρίου 27, 2009, 02:44:37 pmΌσο για το υποκείμενο της μετοχής αν πρέπει να λέμε ότι είναι/δεν είναι το άρθρο της είμαι της άποψης πως μπορούμε να το λέμε όχι επειδή το αναφέρει το ένα ή το άλλο συντακτικό, αλλά επειδή ήδη από την εποχή του Ομήρου το άρθρο ήταν δεικτική αντωνυμία. Έτσι όπως θέτουμε ως υποκείμενο το: ο μεν (σε κάποιο ρήμα για παράδειγμα) που στην ουσία είναι ένα άρθρο, έτσι και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε πως το άρθρο της επιθετικής μετοχής είναι το υποκείμενό της! Γι΄αυτό λοιπόν το λόγο τη θεώρησα από την αρχή αναφορική. Καταλαβαίνεις τη λογική;
εφόσον είναι έναρθρη η επιθετική μετοχή θα πάρει υποκείμενό της το άρθρο της. το ουσιαστικό πόλεις συνοδεύεται με την πρόθεση επί και δηλώνται ως εμπρόθετος προσδιορισμός της εχθρικής διάθεσης. Κοίταξα τρία συντακτικά και δεν αναφέρει κάτι επιπλέον για την εναρθρη επιθετική μετοχή.
Είναι σε θέση σας παρακαλώ κάποιος να με βοηθήσει στη σύνταξη του παρακάτω κειμένου γιατί με έχει πιάσει πονοκέφαλος?ουκ επί τούτω κάθηται ο δικαστής, επί τω καταχαρίζεσθαι τα δίκαια, αλλ΄ επί τω κρίνειν Δυσκολεύομαι μετά το δεύτερο επί. Το επί τω καραχαρίζεσθαι είναι εμπρόθετος ως επεξήγηση στο τουτω ή μόνο το έναρθρο απορέμφατο είναι επεξήγηση στο τούτω? Και αν είναι εμπρόθετο το απαρέμφατο μπορεί να πάρει αντικείμενο, δηλαδή τα δίκαια τι είναι συντακτικά?
Σωστά τα λες! ἐπί τῶ καταχαρίζεσθαι και ἐπί τῶ κρίνειν είναι επεξήγηση στο ἐπί τούτω. (Ο δικαστής δε συνεδριάζει γι'αυτό, δηλ για να αποδίδει χαριστικά το δίκαιο, αλλά για να εκφέρει κρίση). Κι επειδή το καταχαρίζεσθαι δεν παύει να είναι ρηματικός τύπος, του κάνουμε σύνταξη κανονικά, οπότε τα δίκαια είναι σύστοιχο αντικείμενο. Ελπίζω να βοήθησα...ΥΓ: η συγκεκριμένη πρόταση υπάρχει στο παλιό συντακτικό του Ασωνίτη που έχω από μαθητρια!