0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
ερώτηση:το επίθετο χρήσιμος είναι τριγενές και τρικατάληκτο;; ή δικατάληκτο;;;;
δεν εχει κενα,ειναι ακετα καλη.ξεκινησα να της κανω κατηγ.ολα τα ειδη εκτος της γενικης και σημερα εβαλα ασκησεις με το αντικειμενο
Πολύ σωστά, συνάδελφε Θάνο. Κατ' αρχάς, το κείμενο προέρχεται από την παράγραφο 51, εδάφιο 2 του 'Αρχιδάμου του Ισοκράτους (όπως αναφέρω στο παραπάνω σχόλιο- βέβαια δεν ανέφερα την ακριβή παραπομπή καθώς είναι εύκολο να το βρει κάποιος από το Thesaurus Linguae Graecae). To ὧν έχει προταχθεί για λόγους έμφασης, όπως και το ἡμεῖς. Απλώς θα είμαι πιο απόλυτος από εσένα, στο ότι η γενική είναι συγκριτική και όχι αντικειμενική, καθώς το συγκεκριμένο επίθετο είναι λέξη με εντελώς συγκριτική σημασία. Επιπροσθέτως, το ρήμα από το οποίο προκύπτει το επίθετο, συντάσσεται με δοτική, όπερ και σημαίνει ότι θα περιμέναμε δοτική αντικειμενική ως εναλλακτικό ετερόπτωτο ονοματικό προσδιορισμό. Αυτό βέβαια, προλαμβάνω, δεν είναι υποχρεωτικό καθώς όταν ένα ρήμα συντάσσεται με δοτική, το παραγόμενο επίθετο ή ουσιαστικό σπάνια συντάσσεται και με γενική αντικειμενική. Ωστόσο, και η παρατήρηση της apri ήταν σωστή καθώς δεν ξέραμε τα συμφραζόμενα. Γι' αυτό, παρακαλούνται οι αγαπητοί συνάδελφοι, εφόσον συμφωνεί και ο Μάρκος, να θέτουν την πλήρη παραπομπή, όπως συνηθίζεται σε μια σοβαρή φιλολογική κουβέντα, ή έστω να παρατίθενται τα συμφραζόμενα (context).
πιστεύω ότι έχει γίνει πρόταξη και του ὧν = τούτων, το οποίο μάλλον δεν είναι γενική αιτίας αλλά γενική συγκριτική από το ἐναντία. δηλαδή η μετάφραση είναι φοβάμαι μήπως πάθουμε τα αντίθετα από αυτάδέδοικα μὴ πάθωμεν τἀναντία τούτων. θα χρησίμευε να βλέπαμε όλο το κείμενο (κάτι μου θυμίζει βέβαια... Αν δεν κάνω λάθος είναι κείμενο του Ισοκράτη και προηγουμένως αναφέρεται στο τι πρέπει να κάνουν οι μυαλωμένοι άνθρωποι. Μετά από αυτή την κρίση έρχεται η φράση που παραθέτει ο συνάδελφος. Με αυτά τα δεδομένα δεν νομίζω ότι το ὦν είναι γενική της αιτίας στο δέδοικα, αλλά γενική συγκριτική/αντικειμενική στο ἐναντία)
Παράθεση από: Iaki στις Οκτωβρίου 17, 2011, 01:34:26 pmερώτηση:το επίθετο χρήσιμος είναι τριγενές και τρικατάληκτο;; ή δικατάληκτο;;;;Είναι και τα δύο: χρήσιμος, -η, -ον και χρήσιμος, -ον
α) Σε ό,τι αφορά αγαπητοί συνάδελφοι την Ν.Ε. απόδοση νομίζω ότι και οι δύο έχετε δίκιο, καθώς εγώ και η apri έχουμε μπροστά μας την έκδοση της Οξφόρδης ή των Bude- Les Belles Lettres (την τελευταία υιοθετεί και το TLG) ενώ ο Θάνος προφανώς έχει κείμενο που υιοθετεί την έκδοση τής Λειψίας. Υπάρχει σίγουρα διάσταση στα κριτικά υπομνήματα. Μην ξεχνάμε ότι στο περίφημο β'στάσιμο τής Ἀντιγόνης με τον ανίκητο έρωτα στη μάχη, η δική μας έκδοση δίνει "...ὃς ἐπὶ πήμασι πίπτεις" και όχι " ...ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις".στη συγκεκριμένη περίπτωση μπέρδεψα δύο διαφορετικά κείμενα, γιατί έγραφα από μνήμης, χωρίς να κοιτάξω ξανά το κείμενο της marita! Συγκεκριμένα, η φράση "ὧν ἡμεῖς δέδοικα μὴ τἀναντία πράττοντες φανῶμεν" μου έφερε στο νου συνειρμικά μια φράση του Ξενοφώντα "νῦν δὲ δέδοικα μὴ πάθωμεν τι μεῖζον τῶν προτέρων" από κείμενο που έδωσα τώρα τελευταία σε μαθητές μου. γι'ατό λοιπόν ανέμειξα τις δύο προτάσεις σε μία πάντως σε όλα τα άλλα συμφωνούμε!
σε χαρακτηρισμο δευτερευουσας ειδικης ο συνδεσμος οτι δηλωνει την αντικειμενικη κριση...αν η δευτερευουσα εκφερεται με ευκτικη του πλαγιου λογου περα απο το γεγονος οτι εξαρταται απο ιστορικο χρονο ορισμενα συντακτικα δικαιολογουν την εγκλιση αυτη λεγοντας οτι δηλωνει υποκειμενικη γνωμη-κριση...συναδουν ομως αυτα τα δυο ; ο συνδεσμος (οτι) να δηλωνει αντικειμενικη κριση και η εγκλιση(ευκτικη πλαγιου λογου ) υποκειμενικη ;