0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Μαθημα 29: ερώτηση σε διαγώνισμα: cum Octavianus.......rediret, homo....occurrit: να κάνετε τις απαραίτητες μετατροπές ώστε να δηλώνεται το σύγχρονο στο παρόν. Ο Cum δε χρησιμοποιείται για τις διηγήσεις του παρελθόντος μόνο; Μπορεί να γίνει τέτοια μετατροπή;
παιδια υπαρχει καποιος που διδασκει λατινικα Γ΄ Λυκειου?αν ναι σε ποιο σημειο της υλης βρισκοσαστε?εγω ειμαι στο 32,ειναι καλα ωστε να βγει η υλη το πολυ μεχρι τελος Μαρτιου??
Παράθεση από: beto στις Δεκεμβρίου 05, 2008, 09:11:53 pm Μαθημα 29: ερώτηση σε διαγώνισμα: cum Octavianus.......rediret, homo....occurrit: να κάνετε τις απαραίτητες μετατροπές ώστε να δηλώνεται το σύγχρονο στο παρόν. Ο Cum δε χρησιμοποιείται για τις διηγήσεις του παρελθόντος μόνο; Μπορεί να γίνει τέτοια μετατροπή; συναδελφοι μην αγχωνεστε χωρις λογο και μην αγχωνετε και τα παιδια..τετοιες ασκησεις την σημερον ημερα δεν πεφτουν ουτε με σφαιρες..στις δεσμες (και αν) εμπαιναν..το πολυ πλαγιος λογος και γερουνδιακη ελξη σαν πιο δυσκολες ασκησεις...η ακολουθια χρονων ζητειται παντα η αιτιολογηση της και οχι μετατροπη..ριξτε μια ματια στα θεματα της τελευταιας δεκαετιας..
Επίσης ρίξτε και μια ματιά στις επαναληπτικές εξετάσεις των τελευταίων ετών στις οποίες έβαλαν ασκήσεις τόσο δύσκολες που δεν πέφτανε ούτε σε μας στις δέσμες... δεν ξέρω για εσάς αλλά εμάς στην τρίτη λυκείου (προ δωδεκαετίας) μας είχαν πει ότι ανάλυση λανθάνοντος και εξαρτημένου υποθετικού λόγου (μάθημα 45) δεν θα πέσει, κι όμως το βάλανε στις επεναληπτικές πριν από 3-4 χρόνια...
Στη μετατροπή του εξαρτημένου λανθάνοντα υποθετικού λόγου σε ευθύ στο 45, η αρνητική βουλητική πρόταση μετατρέπεται σε κύρια πρόταση επιθυμίας και εκφέρεται με αποτρεπτική υποτακτική, δηλαδή ne cognoscantur ή με απαγόρευση, δηλαδή ne cognita sint ;;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων