0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
To αντίστοιχο ενεργητικό του fio είναι το facio. Οπότε η ενεργητική σύνταξη, φαντάζομαι πως είναι: (Milites) Claudium faciunt.
Εγώ θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με την μετατροπή των αντωνυμιών...Αυτό που θέλω να διευκρυνίσω είναι αν σε όλες τις περιπτώσεις η αντωνυμία(όταν μετατρέπω ευθύ σε πλάγιο λόγο) μετρέπεται και διατηρεί την ίδια πτώση του ευθέος λόγου;;;;
Για παράδειγμα έχω κάποιες σημειώσεις που μου λένε ότι: οι προσωπικές αντωνυμίες β' προσώπου tu και tuus γίνονται ille και illius. Δηλαδή ανστον ευθύ λόγο έχω tibi θα το κάνω illi(dot.enikou) ή ille(ονομ.ενικού);;;;Ή πάλι εξαρτάται από κάτι άλλο;;;;
Θα ήθελα αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει στη μετατροπή προτάσεων σε πλάγιο λόγο. πιο συγκεκριμένα όταν έχουμε πρόταση επιθυμίας με ποιο κριτήριο διαλέγουμε αν η μετατροπή θα γίνει με τελικό απαρέμφατο ή με βουλητική πρόταση?ευχαριστώ!!
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, αλλά θα ήθελα και κάτι ακόμη. Το ego στον πλάγιο το μετετρέπουμς ή σε se ή σε ipse. Έχει σημασία η χρήση της μιας ή της άλλης αντωνυμίας ή είναι το ίδιο;;;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Παράθεση από: nikonana στις Απριλίου 16, 2010, 08:42:38 pmΕυχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, αλλά θα ήθελα και κάτι ακόμη. Το ego στον πλάγιο το μετετρέπουμς ή σε se ή σε ipse. Έχει σημασία η χρήση της μιας ή της άλλης αντωνυμίας ή είναι το ίδιο;;;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για τη χρήση της μιας ή της άλλης. Απλά, όταν πχ πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ονομαστική πτώση, δε μας καλύπτει η se και χρησιμοποιούμε την ipse.Δεν ξέρω αν κάποιος συνάδελφος έχει να πει κάτι παραπάνω..
Παράθεση από: tihea στις Απριλίου 16, 2010, 08:52:35 pmΠαράθεση από: nikonana στις Απριλίου 16, 2010, 08:42:38 pmΕυχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, αλλά θα ήθελα και κάτι ακόμη. Το ego στον πλάγιο το μετετρέπουμς ή σε se ή σε ipse. Έχει σημασία η χρήση της μιας ή της άλλης αντωνυμίας ή είναι το ίδιο;;;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για τη χρήση της μιας ή της άλλης. Απλά, όταν πχ πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ονομαστική πτώση, δε μας καλύπτει η se και χρησιμοποιούμε την ipse.Δεν ξέρω αν κάποιος συνάδελφος έχει να πει κάτι παραπάνω..ο τυπος se προτιμαται - επιβαλλεται στην περιπτωση πλαγιου λογου κρισεως, οταν υπαρχει στην κυρια προταση ρημα σε α' ενικο οριστικης και πρεπει η προταση να τραπει σε ειδικο απαρεμφατο ( με βαση το λατινισμο του ειδικου απαρεμφατου )αλλα χρειαζεται προσοχη στο ρημα εξαρτησης , γιατι καμια φορα μπορει να παγιδεψει... ( αν πχ, και το ρημα εξαρτησης ειναι σε α' ενικο προσωπο, τοτε το ego δε θα τραπει σε se αλλα σε me....)πχ... κ32 "...semper mihi proponebam" -> ille dixit ....se sibi proponere... αλλα ego dixi ...me mihi proponere.
Παράθεση από: g_vagia στις Ιανουαρίου 29, 2008, 12:27:14 pmΘα ήθελα αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει στη μετατροπή προτάσεων σε πλάγιο λόγο. πιο συγκεκριμένα όταν έχουμε πρόταση επιθυμίας με ποιο κριτήριο διαλέγουμε αν η μετατροπή θα γίνει με τελικό απαρέμφατο ή με βουλητική πρόταση?ευχαριστώ!!Ρόλο παίζει το ρήμα εξάρτησης που θα σου δώσουν και η σύνταξή του. Αν δηλαδή συντάσσεται με απαράμφατο π.χ moneo ή με βουλητική πρόταση π.χ oro