*

Αποστολέας Θέμα: Σχολικές Εκδρομές  (Αναγνώστηκε 74111 φορές)

Lasid και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #350 στις: Μαΐου 14, 2025, 08:13:06 pm »
Μου διέφυγε νωρίτερα: για ποια «μόδα» μιλάμε, όταν η συγκεκριμένη πρακτική (λαχειοφόρος, μετά χοροεσπερίδος μάλιστα) ήταν κοινός τόπος ήδη από τη δεκαετία του ‘80, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη λεγόμενη «πενταήμερη»; Ίσως όταν πήγατε εσείς στο λύκειο να είχαν σταματήσει οι χοροεσπερίδες και να μην τις προλάβατε, εμείς οι παλαιότεροι όμως τις προλάβαμε και αυτές, και τις λαχειοφόρους. Δεν πρόκειται λοιπόν για «μόδα». Απλώς, έτσι όπως βλέπω να πηγαίνει το πράγμα με τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στις ζωές μας, σε λίγο θα υποχρεωθούν τα μαθητικά συμβούλια να αποκτήσουν ΑΦΜ και να φορολογούνται για τις εισφορές που δέχονται…

Μόδα χαρακτηρίζω τις πολυήμερες στα Γυμνάσια, γιατί παγιώθηκαν σχετικά προσφατα. Τα λοιπά δεν είναι μόδες, είναι μια χρόνια κατάντια. Αυτά λοιπόν
τα είδα στο σχολείο μου, και για γυμνάσιο τα θεωρώ ακόμα μεγαλύτερες αθλιότητες. Γενικα επειδή έχω ζήσει τη φάση που όλο το σχολείο περιμένει την εκδρομή και συζητάει μόνο γι αυτό και όλη τους η μαθητική ζωή κινείται γύρω από την εκδρομή, συν την όλη φάση για το ποιος θα συνοδεύσει, τις έχω σιχαθεί. Οι εκδρομές που έχουμε κάνει για ομάδες μαθητών, για περιβαλλοντικά κλπ, δεν είχαν σε καμία περίπτωση τέτοιες παρενέργειες στη σχολική καθημερινότητα.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:15:47 »

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #351 στις: Μαΐου 14, 2025, 08:39:14 pm »
Εγώ διαφωνώ και με εκδρομές στο εξωτερικό για λίγα παιδιά εκλεκτά και με εκλεκτά βαλάντια. Το σχολείο δεν πρέπει να διαχωρίζει μαθητές βάσει κοινωνικού status.

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #352 στις: Μαΐου 14, 2025, 08:53:15 pm »
Εγώ διαφωνώ και με εκδρομές στο εξωτερικό για λίγα παιδιά εκλεκτά και με εκλεκτά βαλάντια. Το σχολείο δεν πρέπει να διαχωρίζει μαθητές βάσει κοινωνικού status.

Δεν νομίζω ότι το εξωτερικό είναι πολύ πιο ακριβό από μια πολυήμερη εσωτερικού . Αν κάποιος δίνει για μεσα, σίγουρα μπορεί να κανονίσει να πιεστεί λίγο παραπάνω για έξω που είναι και πιο μοναδικό. Αν κάποιος δεν έχει για έξω, πιθανότατα δεν έχει ούτε για μέσα.

Επίσης δεν είναι όλα τα μερη φτωχοποιημένα. Εμείς όταν οργανώσαμε εξωτερικό για πρώτη φορά, είχαμε επιφύλαξη για το οικονομικό θέμα αλλά δεν υπήρξε ούτε μια διαμαρτυρία, λόγω οικονομικών ιδιαιτεροτήτων του τόπου. Όμως όπως έχω ξαναπεί, εμείς κάνουμε εκδρομές που απευθύνονται σε παιδιά που ενδιαφέρονται για κάτι, ασχέτως αν είναι καλοί μαθητες ή μέτριοι ή και όχι καλοί, σίγουρα όμως έχουν από πίσω τους ένα σπίτι. Επειδή έχει τύχει για προγράμματα ή ομίλους ή μικρές μετακινήσεις άλλες, όντως να αντιμετωπίζουν άτομα πρόβλημα (για πολύ μικρότερε ποσά), εκεί φροντίζει το σχολείο.

Για εμένα είναι πολύ χειρότερο το να πάει όλη η τάξη και να μείνουν πίσω 5-10 παιδιά για οικονομικούς λόγους ή επειδή δεν έχουν παρέα (όπως μας συνέβαινε παλιότερα), σε σχέση με το να φεύγουν περιστασιακά μικρές ομάδες που πάνε κάπου συγκεκριμένα. Γιατί στη δεύτερη περίπτωση, όποιος δεν πάει, έχει κάθε λόγο να αναρωτηθεί γιατί δεν είναι ο ίδιος σ αυτήν την ομάδα κ έχει την ευκαιρία να επιδιώξει να μπει.

Συνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
  • Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί
    • Προφίλ
Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #353 στις: Μαΐου 14, 2025, 08:56:04 pm »
Νομίζω ότι το «για λίγα παιδιά» που ανέφερε η Έσπερος δεν έχει να κάνει με το κοινωνικοοικονομικό status των οικογενειών τους, αλλά αφορά στη συμμετοχή τους σε παράλληλες δράσεις της σχολικής ζωής, όπως οι όμιλοι και τα προγράμματα (που συνήθως υλοποιούνται εκτός διδακτικού ωραρίου) ή κάποιοι διαγωνισμοί στους οποίους μπορεί να έχει συμμετάσχει μια ομάδα μαθητών.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:15:47 »

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #354 στις: Μαΐου 14, 2025, 09:07:21 pm »
Νομίζω ότι το «για λίγα παιδιά» που ανέφερε η Έσπερος δεν έχει να κάνει με το κοινωνικοοικονομικό status των οικογενειών τους, αλλά αφορά στη συμμετοχή τους σε παράλληλες δράσεις της σχολικής ζωής, όπως οι όμιλοι και τα προγράμματα (που συνήθως υλοποιούνται εκτός διδακτικού ωραρίου) ή κάποιοι διαγωνισμοί στους οποίους μπορεί να έχει συμμετάσχει μια ομάδα μαθητών.

ναι, αλλά εγω είμαι σε μέρος που ο κόσμος έχει λεφτά. Φαντάζομαι ότι ένα σχολείο μέσης γειτονιάς της Αθήνας ππυ κάνει εκδρομή στο cern, ξέρει ότι δεν απευθύνεται σε οποιονδηποτε μαθητή, γιατί δεν είναι εύκολο για ολουσ, και αν μιλάμε για κάτι τέτοιο δεν θα ήμουν τόσο θετική. Οι δικοί μου μαθητες αν τους έλεγες ότι μπορούν να πάνε σε δυο μαθητικά συνέδρια έξω την ίδια χρονιά, θα γκρίνιαζαν για τις εργασίες ή για το πόσες θέσεις κρίναμε ότι θα διαθέσουμε ή αν θέταμε τον (όχι αυτονόητο για όλους) όρο, οτι κανένας δεν θα κάνει δυο τετοια μεγάλα ταξίδια την ίδια χρονιά. Δεν θα ελεγε κανείς ότι είναι ακριβό και δεν πρέπει να τα ξεμυαλίζουμε,

Συνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #355 στις: Μαΐου 14, 2025, 09:14:56 pm »
αν θέταμε τον (όχι αυτονόητο για όλους) όρο, οτι κανένας δεν θα κάνει δυο τετοια μεγάλα ταξίδια την ίδια χρονιά.

Γνωρίζω, πάλι, περίπτωση σχολείου που φέτος διοργάνωσε, στα πλαίσια ομίλων/προγραμμάτων, τρεις εκδρομές. Μία στη Θεσσαλονίκη, μία στην Κυανή Ακτή (αμφότερες σχετιζόμενες με διαγωνισμούς) και μία στην Κωνσταντινούπολη. Τον Οκτώβριο, δε, είχε πάει στο CERN που αναφέρατε (η επίσκεψη είχε κανονιστεί από πέρσι και αφορούσε τάξεις πλην της φετινής Α’). Υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις μαθητών που είχαν δηλώσει να πάνε και στις τέσσερεις εκδρομές (η τελευταία ματαιώθηκε δύο μέρες πριν την αναχώρηση, μετά τα επεισόδια για τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης), καθώς δεν υπήρχε κάποιος περιορισμός σαν αυτόν που βάζετε εσείς, παρά μόνο το κριτήριο για το δικαίωμα συμμετοχής στην εκδρομή ήταν προφανώς η συνεπής συμμετοχή στις αντίστοιχες δράσεις όλη τη χρονιά.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 14, 2025, 09:21:44 pm από Scout »

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #356 στις: Μαΐου 14, 2025, 09:33:29 pm »
Αν συμμετέχουν με συνεπεια στις δράσεις, είναι λίγο μπέρδεμα. Αν όμως το σχολείο θέλει να δώσει ευκαιρίες σε πολλούς μαθητες να πάνε κάπου, θα πρέπει να βάζει ένα φίλτρο. Όχι για το αν ένας μαθητής ομίλων  θα πάει μια φορά ένα βράδυ στην Αθήνα με τον έναν όμιλο και μια φορά κάπου αλλού με τον άλλον, αλλά αν μιλάμε για εξωτερικό και δραστηριότητες με συγκεκριμένο
αριθμό θέσεων, όπου το ταξίδι είναι εξαρχής μέρος του προγραμματισμού, πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα κριτήρια επιλογής των μαθητών και σε καμία περίπτωση να μην μείνει έξω κάποιος που θέλει (και θα είχε τη δυνατότητα να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα), επειδή κάποιος άλλος πήγε σε δυο. Το λέω γιατί μας έχει τύχει και αυτό. Πρόγραμμα με αυθαίρετη επιλογή μαθητών που έταζε μεγαλεπήβολες εκδρομές σε παιδιά που ήταν ήδη προγραμματισμένο να πάνε κάπου, και ο «συνάδελφος» δεν
δεχοταν να συζητήσει τίποτα.

Αποσυνδεδεμένος Mr_Staind

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #357 στις: Μαΐου 14, 2025, 10:44:32 pm »
Πείτε μου κάτι, παρακαλώ, και ειλικρινά ρωτώ καλοπροαίρετα: γιατί "πρέπει" να ψάχνουμε οπωσδήποτε και στα πάντα "υποχρεωτικότητες" και "εξαναγκασμούς" πίσω από τις γραμμές; Γιατί αποκλείετε το ενδεχόμενο, σε κάποιο-α σχολείο-α, οι εκπαιδευτικοί να έχουν πηγαίο μεράκι για να προσφέρουν επιπλέον ερεθίσματα στους μαθητές τους μέσω (και) των εκπαιδευτικών εκδρομών;
Γιατί, είναι λίγοι οι διευθυντές που επιβάλλουν εκδρομές, συμμετοχές σε διαγωνισμούς κι άλλες δράσεις απλά και μόνο για να φαντάξει το σχολείο και να λάβει υψηλούς βαθμούς από τον σύμβουλο; Προφανώς, το υπουργείο κρίνει ότι σπανίζουν οι εκπαιδευτικοί με το πηγαίο μεράκι που αναφέρετε. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα κάθε λογής εργαστήρια και οι πλείστες πλατφόρμες που απαιτούν συμπλήρωση, για να αποδειχθεί ότι οι εκπαιδευτικοί είναι δημιουργικοί και προσφέρουν στους μαθητές τους.

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #358 στις: Μαΐου 14, 2025, 11:03:53 pm »
Γιατί, είναι λίγοι οι διευθυντές που επιβάλλουν εκδρομές, συμμετοχές σε διαγωνισμούς κι άλλες δράσεις απλά και μόνο για να φαντάξει το σχολείο και να λάβει υψηλούς βαθμούς από τον σύμβουλο; Προφανώς, το υπουργείο κρίνει ότι σπανίζουν οι εκπαιδευτικοί με το πηγαίο μεράκι που αναφέρετε. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα κάθε λογής εργαστήρια και οι πλείστες πλατφόρμες που απαιτούν συμπλήρωση, για να αποδειχθεί ότι οι εκπαιδευτικοί είναι δημιουργικοί και προσφέρουν στους μαθητές τους.

Από όλα υπάρχουν. Και ανταγωνιστικοί διευθυντές που θέλουν την προβολή του σχολείου, και μίζεροι που το σχολείο το βλέπουν σαν φροντιστήριο και δεν μπορούν την αναστάτωση, και κομπλεξικοί που ενοχλούνται με όσες δράσεις δεν μπορούν να καπελώσουν. Και εκπαιδευτικοί που αυτά τα κάνουν με χαρά γιατί τους δίνουν ζωή (οι δράσεις, τα προγράμματα, οι όμιλοι, όχι οι εκδρομές), άλλοι που τα κάνουν για να φτιάξουν
βιογραφικό, άλλοι τα κάνουν γιατί είναι ανταγωνιστικοι. Άλλοι δεν τα θέλουν γιατί κι αυτοί βλέπουν το σχολείο μίζερα,άλλοι δεν τα θέλουν γιατί βαριούνται, άλλοι δεν τα θέλουν γιατί είναι κομπλεξικοί με όσους δουλεύουν, άλλοι πιστεύουν ότι έτσι κάνουν αντιπολίτευση. Η αλήθεια είναι ότι οι απανωτές εγκύκλιοι για τις παγκόσμιες ημέρες που έρχονται το μεσημέρι της προηγούμενης, οι πλατφόρμες, οι αποσπασματικές παρεμβάσεις ππυ αλλάζουν όνομα (project, θεματική εβδομάδα, εργαστήρια δεξιοτητων, δράσεις ενεργού πολίτη), συχνά απωθούν, αν και πολλοί επίσης κρύβονται πίσω από αυτά για να συνεχίζουν τη μιζέρια τους.

Συνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #359 στις: Μαΐου 14, 2025, 11:09:40 pm »
Μετά την περίπτωση στην Καρδίτσα που ανέφερε προχθές ο leon, ανακάλυψα πριν από λίγο και αυτό:

https://www.thebest.gr/article/791233-patra-mathitria-methuse-se-ekdromi-kai-brethike-sto-nosokomeio

Συνδεδεμένος Lasid

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ83 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #360 στις: Μαΐου 14, 2025, 11:19:09 pm »
Αυτή η μητέρα που έκανε καταγγελία γιατί θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρόσεξαν να μην πιει αλκοόλ η κόρη της, δεν καταλαβαίνει ότι εκτίθεται και η ίδια που η κόρη της δεν είχε μάθει ότι οι ανήλικοι δεν καταναλώνουν αλκοόλ και μάλιστα στις εκδρομές, εφόσον την ευθύνη της έχουν οι εκπαιδευτικοί της; Δεν μπορώ να καταλάβω, τι περιμένουν οι γονείς να κάνουμε...να ψάχνουμε στα δωμάτια και στις αποσκευές τους αν έχουν οινοπνευματώδη ποτά;  ::)

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #361 στις: Μαΐου 14, 2025, 11:47:28 pm »
Ρε παιδιά, μια στιγμή. Έχουμε μήπως καμμιά κυβέρνηση που θα μας καλύψει; Ή που μας εκτιμά και δε θα στοχοποιεί εκπαιδευτικούς; Όχι. Αντιθέτως έχουμε μια κυβέρνηση που μας έχει βάλει στο κυνήγι και στο σημάδι σα θηράματα. Που ενεργοποιεί σε κάθε ευκαιρία αντανακλαστικά μίσους της κοινωνίας προς εμάς. Που διατάσσει ο εκάστοτε υπουργός της μαζικές ΕΔΕ. Μιλάμε για εκδικητική ψύχωση εναντίον των εκπαιδευτικών. Για ό,τι συμβεί φταιν οι άθλιοι τεμπέληδες δάσκαλοι. Που γυρεύουν τη στραβή για να μας κρεμάσουν στα μανταλάκια. Και συζητάμε σοβαρά για το αν πρέπει να συνοδεύουμε εκδρομές; Κάπου ώπα!

Συνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #362 στις: Σήμερα στις 12:09:18 am »
Αυτή η μητέρα που έκανε καταγγελία γιατί θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρόσεξαν να μην πιει αλκοόλ η κόρη της (…)

Αυτή η μητέρα δεν αποκλείεται να είναι και η ίδια -σίγουρα είναι του ιδίου φυράματος- με τους γονείς της παρακάτω περίπτωσης που έμαθα ότι συνέβη (χωρίς να το έχω ακόμα διασταυρώσει):

Το γυμνάσιο Χ και το γυμνάσιο Υ είναι όμορα (τα χωρίζει ένας δρόμος). Τα χωρίζει επίσης και μια υποφώσκουσα αντιπαλότητα ήσσονος σημασίας. Κάθε χρόνο, «παραδοσιακά» τις τελευταίες μέρες των μαθημάτων, οι μαθητές τους «ανταλλάσσουν» νερόμπομπες, κυρίως στο δρόμο που χωρίζει τα δύο σχολεία μετά τη λήξη του ωραρίου. Πριν λίγες μέρες λοιπόν, ο διευθυντής του γυμνασίου Χ έπιασε έναν μαθητή του γυμνασίου Υ στα πράσα, να εκτοξεύει νερόμπομπες εναντίον δικού του μαθητή. Ωστόσο, ο μαθητής του γυμνασίου Υ δεν μάσησε, στράφηκε εναντίον του διευθυντή του γυμνασίου Χ, και κουβέντα στην κουβέντα άρχιζε να τον βρίζει και να τον σπρώχνει. Μέσα στις αντεγκλήσεις, κάποια στιγμή ο διευθυντής προσπάθησε να του πάρει τη νερόμπομπα από το χέρι, αυτός δεν την άφηνε, και ο διευθυντής τού χτύπησε το χέρι για να πέσει κάτω η νερόμπομπα. Αποτέλεσμα -που επαναλαμβάνω ότι δεν έχω ακόμα διασταυρώσει- ήταν να… μηνυθεί ο διευθυντής από τους γονείς του παραβάτη…

Οπότε, τι να λέμε τώρα για το αν οι γονείς καταλαβαίνουν ποιος εκτίθεται και ποιος όχι;

Συνδεδεμένος Lasid

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ83 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #363 στις: Σήμερα στις 12:23:04 am »
Απαράδεκτη και η μία και ή άλλη μάνα. Κανονικά θα έπρεπε να ντρέπονται για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Όχι να ζητάνε και τα ρέστα!

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32874
  • Τελευταία: Mar_mar
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1183078
  • Σύνολο θεμάτων: 19476
  • Σε σύνδεση σήμερα: 700
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)