*

Αποστολέας Θέμα: Σχολικές Εκδρομές  (Αναγνώστηκε 74874 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
Απ: Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #378 στις: Μαΐου 15, 2025, 10:35:14 pm »
Νομιζω ότι καταλαβαίνετε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, για διάφορους λόγους, με κυριότερο το ότι τα μέλη του ΔΣ του εκάστοτε συλλόγου γονέων έχουν διαφορετικές εργασίες και δεν μπορούν να τις αφήσουν για να συνοδεύσουν εκδρομή. Εκτός αν θέλετε εφεξής να εκλέγονται στα ΔΣ των συλλόγων γονέων μόνο συνταξιούχοι ή νοικοκυρές (χωρίς να υποτιμώ καμία από τις δύο ιδιότητες, κάθε άλλο).
Απ' τη στιγμή που δε θέλετε να συνοδεύουν γονείς τότε να σας πω ότι δεν έχουν καμμιά όρεξη οι καθηγητές να συνοδεύουν και να επωμίζονται την ευθύνη τέκνων που δεν έχουν μάθει κοινωνική συμπεριφορά απ' τους πολυάσχολους γονείς και να τους περνάν και χειροπέδες από πάνω για τις αθλιότητες των βλασταριών. Τα πράγματα έτσι έχουν. Εκδρομές τ έ ρ μ α. Να πάνε οι γονείς τα παιδάκια τους όπου θεν και ν' αναλαμβάνουν και την ευθύνη που 'χουν ως γονείς.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:47:06 »

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #379 στις: Μαΐου 15, 2025, 10:53:54 pm »
Η συνοδεία από γονείς δεν μπορεί να σταθεί. Ο γονέας ως τι θα φέρει ευθύνη; Ως μέλος του Συλλόγου Γονεψξ δηλαδή με εθελοντική ιδιότητα, θα φέρει ευθύνη για παιδιά τρίτων; Ή θεωρούμε ότι η παρουσία τους θα είναι εγγύηση για κάτι; Οι γονείς πιθανότατα είναι χειρότεροι από τα παιδιά τους. Έχετε βρεθεί σε εκδήλωση μαζί με γονείς μαθητών σας; Εγω έχω δει σε τραπέζι αποφοίτησης απ αυτά που διοργανώνουν οι σύλλογοι γονέων, μαμα να τα χει τσουξει και να χει ανεβεί πάνω σε τραπέζι να χορεύει τσιφτετέλι. Σιγά μην τους έχουμε καθ σε εκδρομές. Εξάλλου Scout πολλοί πετάνε τη σκούφια τους για τετοια και πολλοί εργαζόμενοι βρίσκουν άκρες για άδειες. Και τζάμπα ταξίδι; Γιατί αν συνοδεύουν υποχρεωτικά, δεν περιμένουμε να πληρώνουν απ την τσέπη τους κιόλας.

Αν μας τρομάζει η ιδέα της επίρριψης ευθυνών, σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πώς τα παιδιά γενικα δεν είναι αξιόπιστα. Άρα δεχόμαστε ότι σ αυτή τη μορφή οι εκδρομές είναι τεράστιο ρίσκο. Άρα ή ζητάμε να καταργηθούν ή ζητάμε να αλλάξουν πλαίσιο. Πλαίσιο να αλλάξουν οι εκδρομές όμως, όχι οι ευθύνες μας. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό, αλλά είναι μια ειλικρινής συζήτηση.

Στο σχολείο μου όσα χρόνια τραβιόμασταν με την ιδέα της «τριήμερης» κατέληξα στα εξής: ο συλλογός μας βαριέται να συνοδεύσει. Εννοώ οι μόνιμοι παλιοί. Οι οποίοι βασικά βαριούνται να πάρουν τα παιδιά να τα πάνε στο απέναντι τετράγωνο. Εκτός από 1-2 που θα συνοδεύσουν με βαριά καρδιά «για τα παιδιά» και θα το κοπανάνε με passive aggressive στιλ για όλη τη χρόνια, αλλά την επόμενη θα κάνουν το ίδιο. Ο παλιός διευθυντής μας το ήθελε για να κρατάει τα παιδιά απασχολημένα. Όσοι συνόδευαν τελικά ήταν 1-2 νέες/νέοι που δεν ήταν φανατικοί αλλά λυπούνταν που τα παιδιά το περίμεναν και δεν ήθελαν να το χάσουν (αλλά δεν είναι τύποι ππυ θα πίεζαν ένα σχολείο να κάνει τετοια εκδρομή), και μετά κάποιοι αναπληρωτές χωρίς υποχρεώσεις που τους άρεσε η ιδέα, κάποιοι τυχάρπαστοι παντελώς ανίκανοι να κρατήσουν τα παιδιά μέσα στην τάξη σε ώρα μαθήματος, που δεν έλεγαν όχι για χίλιους άκυρους λόγους, άλλοι που ο διευθυντής τηυς πίεζε εμμεσως τάζοντας χατίρια. Καποιοο συνόδευαν έχοντας μαζί και τα παιδιά τους. Και πάντα υπήρχε και ο κλασικός μαθητοπατερας που χρησιμοποιούσε την εκδρομή για να τον λατρεύουν τα παιδιά. Δεν νομίζω ότι οι τύποι που περιέγραψα δεν απαντώνται και σε άλλα σχολεία…

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
  • Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί
    • Προφίλ
Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #380 στις: Μαΐου 15, 2025, 11:08:48 pm »
Αν μας τρομάζει η ιδέα της επίρριψης ευθυνών, σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πώς τα παιδιά γενικα δεν είναι αξιόπιστα. Άρα δεχόμαστε ότι σ αυτή τη μορφή οι εκδρομές είναι τεράστιο ρίσκο. Άρα ή ζητάμε να καταργηθούν ή ζητάμε να αλλάξουν πλαίσιο. Πλαίσιο να αλλάξουν οι εκδρομές όμως, όχι οι ευθύνες μας. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό, αλλά είναι μια ειλικρινής συζήτηση.

Τι είδους «αξιοπιστία» περιμένετε από έφηβους, που σε αυτή την ηλικία ανακαλύπτουν αφ’ ενός τα όριά τους και αφ’ ετέρου τον κόσμο; Μήπως φταίμε εμείς γι’ αυτό, που ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως πολίτες στο φινάλε, με τις επιλογές μας τούς έχουμε βυθίσει στον κυνισμό; Πάντως τείνω να συμφωνήσω με την επισήμανσή σας για την ανάγκη αναπλαισίωσης των εκδρομών.

Αποσυνδεδεμένος Lucifer

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #381 στις: Μαΐου 15, 2025, 11:12:11 pm »
Εκδρομες τερμα. Συλλαμβανουν καθηγητες που δεν εχουν δικαίωμα να ψαξουν στα πραγματα των μαθητων!!!
Περαν των απογοητευτικων συμπεριφορων και της ελλειψης κοινωνικης ενσυναισθησης και δεξιοτητων των μαθητων (αλλα και των γονεων τους).

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:47:06 »

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #382 στις: Μαΐου 15, 2025, 11:18:37 pm »
Τι είδους «αξιοπιστία» περιμένετε από έφηβους, που σε αυτή την ηλικία ανακαλύπτουν αφ’ ενός τα όριά τους και αφ’ ετέρου τον κόσμο; Μήπως φταίμε εμείς γι’ αυτό, που ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως πολίτες στο φινάλε, με τις επιλογές μας τούς έχουμε βυθίσει στον κυνισμό; Πάντως τείνω να συμφωνήσω με την επισήμανσή σας για την ανάγκη αναπλαισίωσης των εκδρομών.

Οι έφηβοι του σήμερα δεν είναι ίδιοι με τους εφήβους 10 χρόνια πριν. Στα γυμνάσια απαντάς συμπεριφορές που παλιότερα ταίριαζαν σε άγρια ΕΠΑΛ. Το να φοβάσαι μη μεθύσουν ή κάνουν τίποτα βλακείες σεξουαλικές είναι ένας αναμενόμενος φόβος, λογικός για το λύκειο, όχι λογικός για το γυμνάσιο, αλλά μπορεί να είναι και το λιγότερο. Γιατί εγω ε αυτά ππυ έχω δει ξέρω ότι πρέπει να φοβηθώ μην
κλέψουν, μην νοικιάσουν ηλεκτρικό πατίνι, μην δαρθούν με άλλα σχολεία. Δεν θα εμπλακεί σε αυτά πάνω από το 10% των μαθητών μου αλλά αυτό το θεωρώ αρκετο λόγο για να μην θέλω ρίσκα. Και το
θεωρώ και αρκετά επίφοβο να χαλάσουν την
εκδρομή των
υπολοίπων. Και δεν θέλω να παίξω τη δική μου επαγγελματική υπόληψη κορώνα γράμματα, επειδή 5 μαθητες μου την ώρα που θα κόβουν φλέβες από βαρεμάρα στις ξεναγήσεις, μπορεί να πάνε στις τουαλέτες κ να βανδαλίσουν ή να πειραματιστούν με το σύστημα πυρόσβεσης του χώρου. Προτιμώ σαν σχολείο να αφιερώσουμε χρόνο να οργανώσουμε κάτι άλλο με λιγότερα ρίσκα και πιο ελεγχόμενο.

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #383 στις: Σήμερα στις 12:18:04 am »
Η συνοδεία από γονείς δεν μπορεί να σταθεί. Ο γονέας ως τι θα φέρει ευθύνη; Ως μέλος του Συλλόγου Γονεψξ δηλαδή με εθελοντική ιδιότητα, θα φέρει ευθύνη για παιδιά τρίτων; Ή θεωρούμε ότι η παρουσία τους θα είναι εγγύηση για κάτι;
Ούτε των εκπαιδευτικών μπορεί να σταθεί. Και για να το πω κι αλλιώτικα. Όσο στέκεται να συνοδεύουν οι εκπαιδευτικοί άλλο τόσο στέκεται να συνοδεύουν οι γονείς. Τα παιδιά είναι των γονέων. Οι εκδρομές πέραν του σχολικού ωραρίου αφορούν ώρες εποπτείας γονέων. Κι όχι εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν καθήκοντα στα πλαίσια του σχολικού ωραρίου. Επομένως δε μπορείς να δέχεσαι ότι οι ευθύνες είναι όλες των εκπαιδευτικών και καμμιά των γονέων. Κι αν το δεχτείς αυτό, έτσι το θέλει κι η κυβέρνηση, τότε τ έ ρ μ α οι εκδρομές απ' τη μεριά των εκπαιδευτικών. Να τα παν οι γονείς τους όπου θέλουν.

Αν θέλετε λύση για διανυκτερεύσεις η απάντηση είναι απλή. Κάθε παιδί θα 'χει και το γονέα του μαζί και θα 'χει εκείνος ολάκερη την ευθύνη. Ο εκπαιδευτικός θα 'ρχεται μόνον επικουρικά και χωρίς ευθύνη. Αλλιώς να ξεχάσουμε τις εκδρομές.
« Τελευταία τροποποίηση: Σήμερα στις 12:21:28 am από leon. »

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #384 στις: Σήμερα στις 12:35:04 am »
Ούτε εγώ πάλι περίμενα συνάδελφο να μου πει (έχει συλληφθεί 2 φορές) σε παραινέσεις μου να μην συνοδεύσει ξανά "σιγά, αφού μας αφήνουν ελεύθερους" και γενικά περνάμε ωραία.
Άμα είπε αυτά τότε ο άνθρωπος είναι βλάκας.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32874
  • Τελευταία: Mar_mar
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1183119
  • Σύνολο θεμάτων: 19476
  • Σε σύνδεση σήμερα: 717
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)