0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Νομιζω ότι καταλαβαίνετε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, για διάφορους λόγους, με κυριότερο το ότι τα μέλη του ΔΣ του εκάστοτε συλλόγου γονέων έχουν διαφορετικές εργασίες και δεν μπορούν να τις αφήσουν για να συνοδεύσουν εκδρομή. Εκτός αν θέλετε εφεξής να εκλέγονται στα ΔΣ των συλλόγων γονέων μόνο συνταξιούχοι ή νοικοκυρές (χωρίς να υποτιμώ καμία από τις δύο ιδιότητες, κάθε άλλο).
Αν μας τρομάζει η ιδέα της επίρριψης ευθυνών, σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πώς τα παιδιά γενικα δεν είναι αξιόπιστα. Άρα δεχόμαστε ότι σ αυτή τη μορφή οι εκδρομές είναι τεράστιο ρίσκο. Άρα ή ζητάμε να καταργηθούν ή ζητάμε να αλλάξουν πλαίσιο. Πλαίσιο να αλλάξουν οι εκδρομές όμως, όχι οι ευθύνες μας. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό, αλλά είναι μια ειλικρινής συζήτηση.
Τι είδους «αξιοπιστία» περιμένετε από έφηβους, που σε αυτή την ηλικία ανακαλύπτουν αφ’ ενός τα όριά τους και αφ’ ετέρου τον κόσμο; Μήπως φταίμε εμείς γι’ αυτό, που ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως πολίτες στο φινάλε, με τις επιλογές μας τούς έχουμε βυθίσει στον κυνισμό; Πάντως τείνω να συμφωνήσω με την επισήμανσή σας για την ανάγκη αναπλαισίωσης των εκδρομών.
Η συνοδεία από γονείς δεν μπορεί να σταθεί. Ο γονέας ως τι θα φέρει ευθύνη; Ως μέλος του Συλλόγου Γονεψξ δηλαδή με εθελοντική ιδιότητα, θα φέρει ευθύνη για παιδιά τρίτων; Ή θεωρούμε ότι η παρουσία τους θα είναι εγγύηση για κάτι;
Ούτε εγώ πάλι περίμενα συνάδελφο να μου πει (έχει συλληφθεί 2 φορές) σε παραινέσεις μου να μην συνοδεύσει ξανά "σιγά, αφού μας αφήνουν ελεύθερους" και γενικά περνάμε ωραία.
Προσωπικά θεωρώ τις εκδρομές απαραίτητες μόνο στο Δημοτικό (πραγματικά απαραίτητες και συγχαίρω κάθε δάσκαλο που συνοδεύει. Φυσικά τις μονοήμερες, όχι άλλη μόδα κι εκεί. Χρήσιμες είναι στο Γυμνάσιο, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις (ιδανικά λειτουργεί το σχολείο της Εσπέρου) και επιζήμιες (όχι μόνο άχρηστες) στο Λύκειο. Το Λύκειο είναι η ανώτερη δευτεροβάθμια και όπως και η τριτοβάθμια ανήκει σε άλλη κατηγορία κανονικά.
οι ίδιοι συνήθως εκπαιδευτικοί που μέσα στο σχολείο είναι με το ρολόι στο χέρι, ξαφνικά προσφέρονται για "ψυχαγωγικές" υποχρεώσεις με νομικές παγίδες και γίνονται εθελοντές με ασαφή όρια ευθύνης. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένδειξη ότι η συμμετοχή δεν στηρίζεται μόνο σε "αγνές προθέσεις". Άρα αρκετοί συνοδεύουν είτε χωρίς να γνωρίζουν το νομικό πλαίσιο, είτε το αγνοούν συνειδητά με τη λογική "ας περάσουμε καλά και βλέπουμε".
Υπάρχει, ξέρετε, και άλλη εκδοχή. Αυτή τού "ενδιαφέρομαι για τους μαθητές μου και προτείνω -και προφανώς συνοδεύω- εκδρομές με σαφή εκπαιδευτικό προσανατολισμό, δομή και πρόγραμμα, κι ας είναι κουραστικές". Αν κάτι τέτοιο δύναται να θεωρηθεί από "μαζοχισμός και άγνοια κινδύνου" έως "συμφεροντολογικό για εμπλουτισμό βιογραφικού" (με όλη την ενδιάμεση διαβάθμιση), δεν φταίνε όσοι το επιλέγουν.
δεν θα γκρινιάξουν για ελεύθερο χρόνο, δεν θα δυσανασχετήσουν σε ξεναγήσεις,