0 μέλη και 9 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ωστόσο, συζητώντας και διαβάζοντας όλες τις μέχρι τώρα απόψεις, έφτασα (με επιφυλάξεις) στο συμπέρασμα ότι η ονομαζόμενη ευκτική του πλάγιου λόγου εκφράζει γενικώς κάποια κριτική στάση, κάποιον σκεπτικισμό του γράφοντος/ομιλητή απέναντι στο περιεχόμενο της δευ/σας πρότασης.
Σκέφτομαι, επίσης, την πιθανότητα, σε τέτοια παραδείγματα εναλλαγής εγκλίσεων, να μην υπάρχει καμία διαφορά ουσίας, αλλά να πρόκειται για υφολογική επιλογή: με την οριστική δηλαδή να δίνει ο συγγραφέας πρωτεύουσα σημασία σε κάποια γεγονότα, ενώ με την ευκτική να δίνει σε κάποια άλλα γεγονότα δευτερεύουσα σημασία, όπως, ίσως, εδώ: Ξενοφ. ΚΑ, ΙΙ, 1, 3 οὗτοι ἔλεγον ὅτι Κῦρος μὲν τέθνηκεν, Ἀριαῖος δὲ πεφευγὼς ἐν τῷ σταθμῷ εἴη. Εδώ το περιεχόμενο της πρώτης πρότασης φαίνεται ότι προβάλλεται ως σημαντικότερο σε σχέση με το δεύτερο (για την αλήθεια του οποίου δεν υπάρχει αμφιβολία).
2. Στο παράδειγμα από τον Θουκυδίδη (ὅτι στρατηγὸς ὢν οὐκ ἐπεξάγοι): ο ιστορικός γνωρίζει την αιτίαση κατά του Περικλή, αλλά κρατάει μιαν αυστηρά προσωπική στάση: διαφωνεί με την αιτίαση αυτή, στηρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την εξωτερική πολιτική του Περικλή. Ο Θουκυδίδης μάς λέει: "αυτή είναι η κατηγορία, αλλά εγώ διαφωνώ με την ουσία της· δεν την αποδέχομαι ως αιτίαση". Ένα εισαγωγικό ὡς (αντί του ὅτι) δεν θα τον κάλυπτε τον Θουκυδίδη για την έκφραση αυτής της διαφωνίας· η ουσία βρίσκεται στην έγκλιση.
Μας έχει ταλαιπωρήσει αυτή η ευκτική του πλάγιου λόγου.
Εγώ μ' αυτό συμφωνώ απολύτως. Και θα το επέκτεινα και λίγο λέγοντας "σκεπτικισμό για το περιεχόμενο ή τη διατύπωση της πρότασης".Αυτό με το οποίο διαφωνώ είναι ότι μ' αυτόν τον σκεπτικισμό εκφράζει πάντα και μάλιστα ρητά διαφωνία επί του περιεχομένου, απόρριψη της αλήθειάς του.
Ωστόσο, αν υπήρχαν και άλλα παραδείγματα, εκτός από αυτό με τον Περικλή, στα οποία από τη μια η ευκτική να μην μπορεί να εξηγηθεί ικανοποιητικά ούτε με την αβεβαιότητα ως προς την ακριβή διατύπωση ούτε με την αβεβαιότητα ως προς το ότι πράγματι συνέβη αυτό που αναφέρεται στη δευτερεύουσα και από την άλλη να είμαστε σίγουροι ότι ο αφηγητής διαφωνεί με την ουσία του περιεχομένου της πρότασης και ότι θα ήθελε και να το εκφράσει, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η διαφωνία του αφηγητή είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιείται η ευκτική.
Ο αφηγητής εδώ δεν διαφωνεί με τους κατηγόρους, επειδή αμφιβάλλει για την αλήθεια της κατηγορίας (την πιστοποιεί άλλωστε ο ίδιος με το "ότι"). Άρα, δεν διαφωνεί με την ουσία του περιεχομένου της δευτερεύουσας πρότασης.Διαφωνεί με την πράξη της κατηγορίας γιατί κατηγορούν τον Περικλή λαμβάνοντας υπ' όψιν μόνο το αληθές γεγονός ότι δεν κάνει επιθέσεις, αλλά όχι ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή όλες του οι αποφάσεις ήταν σωστές.
Το ίδιο λέμε, αλλά μπορεί να μην το διατύπωσα σωστά. Όταν λέω «ουσία του περιεχομένου της πρότασης», δεν εννοώ ότι αμφιβάλλει για την αλήθεια της κατηγορίας , δηλαδή για το ότι πράγματι αυτή έγινε (άλλωστε όλοι συμφωνούμε στο ότι δεν αμφιβάλλει για αυτό), αλλά ότι διαφωνεί με την πράξη της κατηγορίας. Και ως προς αυτό θα ήθελα και άλλα παραδείγματα, δηλαδή παραδείγματα που να δείχνουν ότι ο αφηγητής χρησιμοποιεί την ευκτική όχι γιατί αμφιβάλλει για την αλήθεια της πρότασης ή για την ακριβή διατύπωση, αλλά κυρίως για να δείξει τη διαφωνία του με την πράξη της δευτερεύουσας.
Διαφωνεί με την πράξη της κατηγορίας γιατί κατηγορούν τον Περικλή λαμβάνοντας υπ' όψιν μόνο το αληθές γεγονός ότι δεν κάνει επιθέσεις, αλλά όχι ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή όλες του οι αποφάσεις ήταν σωστές.
Ο ιστορικός ξέρει ότι η κατηγορία όντως διατυπώθηκε· ξέρει επίσης ότι αληθεύει πως ο Περικλής δεν έκανε επιθέσεις. Η ευκτική εκφράζει την προσωπική του θέση απέναντι σε όλο αυτό: αγνοεί τους κατηγόρους, αδιαφορεί για την αλήθεια τους και υπερασπίζεται την εξωτερική πολιτική του Περικλή. Η πολιτική μη επίθεσης είναι γεγονός, αλλά φαίνεται πως ο Θουκυδίδης την εγκρίνει. Γι' αυτό λέω ότι με την ευκτική εκφράζει τη διαφωνία του ως προς την ουσία της αιτιάσεως.
Και γι' αυτό, εδώ και μέρες το σκέφτομαι να σου ζητήσω να τσεκάρεις κάτι, για να μου λύσεις μια απορία. Αν θυμάμαι καλά, έχεις ηλεκτρονικό σώμα κειμένων. Εάν δεν απαιτεί κόπο (π.χ γίνεται με μηχανή αναζήτησης) και εάν έχεις χρόνο, μπορείς να τσεκάρεις κατά πόσο ο Θουκυδίδης χρησιμοποιεί το "ως" στα κείμενά του;
Δεν είμαι σίγουρη ότι λέμε το ίδιο πράγμα.H πράξη της κατηγορίας (εκάκιζον) είναι άλλη από την πράξη της δευτερεύουσας (αυτό είναι το περιεχόμενο, η βάση της κατηγορίας).
Από εκεί και πέρα το ερώτημα είναι αν η ευκτική ως έγκλιση μπορεί να εκφράσει αυτή τη διαφωνία του (ή αλλιώς αν χρησιμοποιεί την ευκτική, για να δηλώσει αυτή τη διαφωνία του). Και σε αυτό εσύ απαντάς όχι (εκτός ίσως αν το «υπονοεί δια της διπλωματικής οδού της αβεβαιότητας»)….
A, σε ευχαριστώ πολύ που το τσέκαρες. Ήθελα απλώς να δω κατά πόσο ο Θουκυδίδης είχε υιοθετήσει τη σημασιολογική διάκριση "ότι"-"ως". Ρίξε, αν μπορείς, μια ματιά σε δυο-τρεις προτάσεις με "ως", για να δούμε αν εισάγουν υποκειμενική κρίση του ομιλητή. Δεν χρειάζεται να ασχοληθείς περισσότερο, γιατί θα είναι και κάπως χαοτικό το υλικό.Άλλωστε, νομίζω ότι αρκετά προβληματιστήκαμε αυτήν την εβδομάδα με την ευκτική του πλαγίου λόγου.
Όχι, στη συγκεκριμένη πρόταση θεωρώ ότι τη διαφωνία του δεν την εκφράζει μέσω της ευκτικής υπό οποιαδήποτε προσέγγιση. Θεωρώ ότι την εκφράζει εμμέσως μέσω της αναφορικής πρότασης. Γι' αυτό σου λέω ότι δεν λέμε το ίδιο πράγμα.*Η δευτερεύουσα δεν εκφράζει αυτή την υποκειμενική εκτίμηση των κατηγόρων, ώστε ο αφηγητής να κρατήσει απόσταση από αυτήν μέσω της αβεβαιότητας της ευκτικής (και να μας κάνει να φανταστούμε ότι μάλλον διαφωνεί).