0 μέλη και 6 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Συμφωνείς με αυτό;
Ομολογώ ότι από ένα σημείο και μετά δεν κατάλαβα τι γράφεις.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά το βρίσκουμε και στις καθαρά υποθετικές προτάσεις του προσδοκώμενου και της αόριστης επανάληψης, όπου μαζί με τον σύνδεσμο εἰ σχηματίζουν το ἐάν και τους συνηρημένους τύπους ἤν, ἄν και συνοδεύονται από υποτακτική.
Δηλαδή το αοριστολογικό ἂν και το υποθετικό είναι το ίδιο, παρόλο που συνηθίζεται να τα διακρίνουμε;
Στον στίχο 136 από τον Αίαντα σὲ μὲν εὖ πράσσοντ' ἐπιχαίρω, γιατί η μετοχή μεταφράζεται ως χρονική, όταν / when; Δεν είναι κατηγορηματική; Γιατί; Δεν μπορούν τα ρήματα ψυχικού πάθους να έχουν κατηγορηματική μετοχή αναφερόμενη στο αντικείμενο;
Εκφράζεται χρονικά, γιατί λειτουργεί ως επιρρηματικό κατηγορούμενο του χρόνου. Συνήθως, οι κατηγορηματικές, όταν λειτουργούν ως επιρρηματικά κατηγορούμενα, εκφράζουν τρόπο ή χρόνο. Θυμήσου λίγο πώς τις μεταφράζεις δίπλα σε διάφορα ρήματα και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Για του χρόνου δεν το καταλαβαίνω. Πάντως η μετάφραση με "όταν" όχι μόνο δεν αποδίδει τη μετοχή ως συμπλήρωμα, αλλά αλλάζει εντελώς και το νόημα, δηλαδή, όπως το βλέπω εγώ, αν η μετοχή είναι όντως κατηγορηματική, η μετάφραση δεν συμβαδίζει με τη σύνταξη. Εννοώ ότι με τα ρήματα ψυχικού πάθους το συμπλήρωμα δείχνει με τι π.χ. χαίρεσαι, χαίρομαι με αυτό, χαίρομαι που συμβαίνει αυτό, ενώ το "όταν" παραπέμπει σε κάτι υποθετικό. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω ξανασυναντήσει κατηγορηματική μετοχή που να μεταφράζεται ως χρονική και δεν μπορώ να το καταλάβω.
Κάτι άλλο τώρα. Στο καὶ διπλοῦν ὥσπερ Τισσαφέρνους οὐδὲν πώποτέ μου οὔτε ποιήσαντος οὔτ᾽ εἰπόντος πρὸς ὑμᾶς ἔχοιτ᾽ ἂν κατηγορῆσαι οι μετοχές είναι αιτιολογικές; Συνήθως τέτοιες αιτιολογικές μετοχές δεν έχουν ὡς;
Και στα ρήματα ψυχικού πάθους τρόπο δείχνει.Όταν λέει κάποιος "Χαίρομαι λέγων" , εννοεί ότι χαίρεται υπό την ιδιότητα του ομιλητή, χαίρεται με το να μιλάει, ότι η ομιλία είναι ο τρόπος να νιώσει χαρά.