0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Για τη σημασία του ρήματος σ' αυτό δες IV.5https://logeion.uchicago.edu/%CF%86%CE%AD%CF%81%CF%89Το "οβολούς" είναι σίγουρα αντικείμενο. Η γενική "της μνας" εξαρτάται από αυτό. Οι εννιά οβολοί είναι ο τόκος που αναλογεί σε κάθε μνά που έχει δανειστεί. Θα την έλεγα γενική κτητική. Δεν βρίσκω κάτι καλύτερο.Το "τόκους" βρίσκεται σε κατηγορηματική θέση.Θα του φέρει 9 οβολούς ως τόκους.
Το απαρ. είναι ειδικό και εξαρτάται ως υποκ. από την απρόσωπη έκφραση ἐγένετο ἔρις (τοῖς ἀνθρώποις), που ισοδυναμεί με το ἤριζον οἱ ἄνθρωποι, το οποίο έχει λεκτική σημασία (= φιλονικούσαν οι άνθρωποι υποστηρίζοντας). Η άρνηση μὴ μπορεί να δικαιολογηθεί ως έκφραση υποκειμενικού στοιχείου.
Στην προσωπική σύνταξη του χωρίου (ἐγένετο μὲν οὖν ἔρις τοῖς ἀνθρώποις μὴ λοιμὸν ὠνομάσθαι ἐν τῷ ἔπει ὑπὸ τῶν παλαιῶν, ἀλλὰ λιμόν") θεωρώ ότι το απαρέμφατο είναι του σκοπού, πρώτον γιατί η έριδα είναι σκόπιμη ενέργεια και δεύτερον επειδή υπάρχει η άρνηση "μη" στο απαρέμφατο.
καὶ οἴσω δέ σοι ἐννέ᾽ ὀβολοὺς τῆς μνᾶς τόκους.
Το "οβολούς" είναι σίγουρα αντικείμενο.Η γενική "της μνας" εξαρτάται από αυτό. Οι εννιά οβολοί είναι ο τόκος που αναλογεί σε κάθε μνά που έχει δανειστεί. Θα την έλεγα γενική κτητική. Δεν βρίσκω κάτι καλύτερο.
Κι εγώ αρχικά προς αυτήν την κατεύθυνση έκλινα, ότι είναι απαρέμφατο του σκοπού, αλλά πώς γίνεται να ισχύει αυτό, όταν σε όλες τις μεταφράσεις του χωρίου που έχω βρει το απαρέμφατο αποδίδεται ως ειδικό;
Η γενική "τῆς μνᾶς" μήπως εξαρτάται από το "τόκους" και είναι γενική αντικειμενική;
τόκους: κατηγορούμενο του αντικειμένου
Κατά τη γνώμη μου, το μὴ ὠνομάσθαι είναι ειδικό απαρέμφατο για τους εξής λόγους:Πρώτον, όλο το χωρίο μὴ λοιμὸν ... ἀλλὰ λιμὸν λαμβάνεται ως κάτι πραγματικό, εφόσον αναφέρεται σε λέξη που είχε ήδη αναφερθεί από τους ποιητές σε κάποιον εξάμετρο. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα αμέσως προηγούμενα, όπου ο Θουκυδίδης λέει: ἀνεμνήσθησαν καὶ τοῦδε τοῦ ἔπους, φάσκοντες οἱ πρεσβύτεροι πάλαι ᾄδεσθαι. Το απαρ. δηλαδή αναφέρεται στο παρελθόν σε σχέση με τον χρόνο του ρήματος εξαρτήσεως - κάτι που δεν ισχύει όταν το απαρέμφατο είναι τελικό ή του σκοπού, το οποίο αναφέρεται σε κάτι πιθανό και πάντοτε μελλοντικό σε σχέση με την εξάρτησή του.
Αντί όμως να εννοηθεί κάποια μετοχή, γιατί να μην ακολουθήσουμε αυτό που αναφέρει ο Μπαχαράκης για απαρέμφατο της αιτίας, δεδομένης και της σημασίας της φράσης ἔρις ἐγένετο;
Ο Kruger, αν καταλαβαίνω καλά, εξαρτά το απαρέμφατο από το "έρις".Είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν ξέρω αν γίνεται. Το τελικό απαρέμφατο σίγουρα μπορεί να εξαρτάται από ουσιαστικό (πχ εξουσία λαβειν). Για το ειδικό απαρέμφατο δεν ξέρω.
Ο Βερναρδάκης το μεταφράζει σαν επεξήγηση.