0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ὑμῖν μὲν πολλὴν συγγνώμην ἔχω, ὦ ἄνδρες δικασταί, ἀκούουσι τοιούτων λόγων καὶ ἀναμιμνῃσκομένοις τῶν γεγενημένων, ὁμοίως ἅπασιν ὀργίζεσθαι : το απαρέμφατο είναι αντικείμενο στην περίφραση συγγνώμην ἕχω; Αν ναι, το συγγνώμην ἕχω τινί + απαρέμφατο σημαίνει "συμφωνώ με κάποιον να κάνει..."
Η πρόθεση ἐν + δοτική μπορεί να δηλώνει ποσό; Δεν έχω βρει ποσό στις συντάξεις της πρόθεσης. Οπότε στοδηλῶσαι δὲ περὶ τοῦ παντὸς ὡς οὐ ταχέως αὐτοῖς βουλευτέον εἴη, ἀλλ᾽ ἐν πλέονι σκεπτέον ο εμπρόθετος εκφράζει τρόπο;
Το LSJ δίνει τον εξής ορισμό:συγγνώμην ἔχειν= judge kindly, excuse, pardonΆρα, συγχωρώ, δικαιολογώ κάποιον που...
Μηδ’ ἄν τίς ὑπερβάλῃ τὰς ἐκείνων ἀρετάς, μηδέποτε τοιούτων ἐπαίνων ἀξιωθήσεται: πώς ακριβώς συμπτύσσεται σε μετοχή αυτή η δευτερεύουσα; Το τις πρέπει να γίνει μηδεὶς ή δεν χρειάζεται; Μηδεὶς ὑπερβαλὼν τὰς ἐκείνων ἀρετάς μηδέποτε τοιούτων ἐπαίνων ἀξιωθήσεται είναι σωστό;
Η προς σύμπτυξη πρόταση είναι παραχωρητική. Κατά τη σύμπτυξη διατηρείται το οὐδὲ μπροστά από την παραχωρητική μετοχή, χωρίς να μεταβληθεί το τις. Δηλαδή: οὐδ' ὑπερβαλών τις τὰς ἐκείνων ἀρετάς οὐδέποτε...
Η δευτερεύουσα στο Κλέαρχος ἐθαύμαζε, ὅτι βασιλεύς οὐδένα πέμπει συμπτύσσεται σε μετοχή; Και σε τι μετοχή, συνημμένη ή απόλυτη; Βέβαια, και ως συνημμένη η μετοχή σε γενική θα ήταν, αφού το βασιλέως θα ετίθετο ως αντικείμενο σε γενική του ἐθαύμαζε, ἐθαύμαζε βασιλέως οὐδένα πέμποντος. Αλλά η πρόταση ὅτι βασιλεύς οὐδένα πέμπει κανονικά σε τι μετοχή συμπτύσσεται;
Τη διατήρηση του οὐδὲ την προτιμάω και εγώ, γιατί βοηθάει στην αναγνώριση της μετοχής ως παραχωρητικής, αλλά, επειδή δεν είμαι σίγουρη αν συνηθίζεται να διατηρείται κατά τη σύμπτυξη, αν δεν το κρατήσω, το τις θα γίνει οὐδείς;
2. ὧν δὲ δέονται εἰς ἀρετὴν οἱ καλῶς πεπαιδευμένοι ὀρθῶς ἐγνωσμένα ζητῶ λέγειν∙ (+ χωρισμός προτάσεων) (2019)
3. δι᾽ ὃ γὰρ ἐπιτυγχάνουσιν οἵ τε διὰ συνήθειαν καὶ οἱ ἀπὸ τοῦ αὐτομάτου, τὴν αἰτίαν θεωρεῖν ἐνδέχεται, τὸ δὲ τοιοῦτον ἤδη πάντες ἂν ὁμολογήσαιεν τέχνης ἔργον εἶναι. (+ είδος προτάσεων) (2018)
4. ἐγένετο μὲν οὖν ἔρις τοῖς ἀνθρώποις μὴ λοιμὸν ὠνομάσθαι ἐν τῷ ἔπει ὑπὸ τῶν παλαιῶν, ἀλλὰ λιμόν (Επαναληπτικές 2011) [προσωπική η σύνταξη, φαντάζομαι. Επιτρέπεται σε απρόσωπη έκφραση με αφηρημένο ουσιαστικό + ἐστί να τεθεί πρώτα το ἐστί;]
Για το χωρίο από τον Αθήναιο έχω απορίες και επιφυλάξεις για τις αιτιατικές ὀβολούς και τόκους, και για τη γενική τῆς μνᾶς (από πού εξαρτάται;).