0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η μετοχή είναι κατηγορηματική που εξαρτάται από το οἶδεν και αναφέρεται στο αντικείμενό του τρία τάλαντα.
Η δευτ. πρόταση είναι υποθετική, αλλά δεν είμαι σίγουρη για το ποια είναι η απόδοσή της· δεν μπορεί να είναι η μετοχή μεσεγγυηθέντα, γιατί αυτή ισοδυναμεί με οριστική αορίστου. Μήπως εννοείται κάποια άλλη απόδοση...
Για τις υποθετικές αυτές προτάσεις δες τον Smyth 2354. Το εισαγωγικό εἰ έχει ιδιαίτερη σημασία (on the chance that, in case that, in the hope that, if haply). Αυτό το εισαγωγικό συχνά συνοδεύεται από το πως ή το πῃ. Δες Θουηκυδ. 4.11.3 (εἴ πως ὠσάμενοι ἕλοιεν τὸ τείχισμα). Η δε ευκτική εξηγείται λόγω της ιστορικής εξάρτησης.
Για παράδειγμα, στο κείμενο τα τάλαντα δεν θα δοθούν, αν μπορέσουν οι κατήγοροι να σώσουν τον Εργοκλή. Έχουν ήδη δοθεί.
Τοῖς λέγουσι είναι σίγουρα αντικείμενο στη μετοχή μεσεγγυηθέντα; (ποιητικό αίτιο θα μπορούσε να είναι;).
Η Απόδοση στην υπόθεση ποια θα είναι; Το ενδεχόμενο να είναι πλάγια ερωτηματική με εξάρτηση ένα ενν. απαρέμφατο του σκοπού, σκοπεῖσθαι; (μεσεγγυηθέντα τοῖς λέγουσιν σκοπεῖσθαι εἰ...)
Η μετοχή μεσεγγυηθέντα, που είναι του πλαγίου λόγου [ευθύς λόγος; (= μεσεγγυήθησαν;), μπορεί να θεωρηθεί Ιστορικός χρόνος, ανεξάρτητα από το χρόνο του ρήματος οἶδεν;
Τυπικά (κατά τις δικές μας συνήθείες) το τρία τάλαντα είναι αντικ. του οἶδεν· ουσιαστικά είναι μόνο υποκ. της κατηγ. μετοχής, η οποία έχει ως αντικ. τη μτχ. τοῖς λέγουσιν.
Ποιητικό αίτιο δεν μπορεί να είναι. Γιατί είναι αντικείμενο ήθελα και εγώ να ρωτήσω τον Sali, γιατί εμένα μου φάνηκε δοτική προσωπική χαριστική.
Όπως το λες το έβλεπα και εγώ, αλλά με προβληματίζει αυτό που έχει πει πολλές φορές η apri, ότι όλες οι μετοχές -επιρρηματικές και κατηγορηματικές, αν θυμάμαι καλά- είναι επίθετα σε θέση κατηγορηματικού προσδιορισμού, γιατί δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υποκείμενο ή το αντικείμενο.
Γιατί είναι αντικείμενο ήθελα και εγώ να ρωτήσω τον Sali, γιατί εμένα μου φάνηκε δοτική προσωπική χαριστική.
Η μετοχή μεσεγγυηθέντα, που είναι του πλαγίου λόγου [ευθύς λόγος; (= μεσεγγυήθησαν;)
Κι εδώ έχουν κατηγορηματική θέση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως και με ρήματα αίσθησης, έχει αποσιωπηθεί το απαρέμφατο "ειναι" από το οποίο εξαρτιόταν ως κατηγορούμενο η μετοχή.
Δηλαδή ο πλάγιος λόγος είναι στην ουσία το απαρέμφατο και όχι η μετοχή; Αν είναι έτσι, τότε η αιτιατική θα ήταν μόνο υποκείμενο του απαρεμφάτου και όχι και αντικείμενο του ρήματος. Και, αφού το απαρέμφατο αποσιωπάται, η αιτιατική τώρα στην πραγματικότητα είναι όντως μόνο υποκείμενο της μετοχής.