0 μέλη και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλησπέρα συνάδελφοι!Θα ήθελα να θέσω τον εξής προβληματισμό μου:στην αναγνώριση κατηγορηματικής μετοχής είναι σωστό να γίνεται ο χαρακτηρισμός της ως "συνημμένη";Το λέω,γιατί στο σχολικό συντακτικό ο διαχωρισμός σε συνημμένη και απόλυτη γίνεται ξεκάθαρα για την επιρρηματική μετοχή!Άρα τι είναι σωστό να λέγεται,αν θέλουμε να είμαστε σωστοί και σχολαστικοί σε επίπεδο πανελλαδικών εξετάσεων;Είναι αρκετό π.χ. να πούμε ότι η μετοχή "αναφέρεται/αποδίδεται στο υποκείμενο/αντικείμενο του ρήματος εξάρτησης τάδε,από το οποίο εξαρτάται";Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Απορία: στις κατηγορηματικές μετοχές πρέπει να αναφέρουν και τη λειτουργία τους (ως κατηγορούμενο ή κατηγορηματικός προσδιορισμός);
Μάλιστα το ίδιο έχω συναντήσει ακόμα και για την επιθετική.Κι αυτό όμως το ίδιο λάθος είναι έτσι;Στην επιθετική ξέρω ότι δε χρειάζεται να δηλλώνουμε το υποκ,σωστά;A και και ακόμα,είτε πούμε ότι η κατηγορηματική μετοχή "αναφέρεται" είτε πούμε "αποδίδεται"στο υποκ ή αντικ του ρήματος το ίδιο ορθό δεν είναι;
sali,για άλλη μία φορά ήσουν σαφέστατη!Στην ερώτηση μου περί της χρήσης της λέξης "αποδίδεται"η κατηγορηματική μετοχή στο υποκ/αντικ του ρηματος εξάρτησης τι λες;Είναι σωστό να το λέμε,ή καλύτερα να πούμε "αναφέρεται";
Και κάτι ακόμα:στην απρόσωπη σύνταξη,εφόσον το υποκ του απαρεμφάτου δεν αναφέρεται (σε αιτιατική) ούτε έχουμε δοτική προσωπική δίπλα,ποιο υποκ εννοείται για το απαρέμφατο;Τινά ή υμάς;; Ή καποιο άλλο;Αναφέρομαι παντα σε επίπεδο πανελληνίων...Ευχαριστώ!
Δεν πρόλαβα να δώ την απάντησή σου και έθεσα το ερώτημά μου προφανώς ενώ απαντούσες!Το συμπέρασμα είναι ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση η απάντηση δεν είναι απαραίτητα κοινή και θα πρέπει να προσέξουμε αυτά που προανέφερες για να καταλάβουμε τι απόλα ισχυει εν προκειμένω,σωστά;
Γιατί όμως αποκλείεται σε περίπτωση που το υποκ είναι γενικό και αόριστο,όπως είπες,να εννοηθεί το υμάς;
Όποιο απο αυτά που προτείνεις και να βάλουμε είναι σωστό για τον εξεταστή σε επίπεδο εξετάσεων;
Και σχετικά με όσα γράφεις στην τρίτη περίπτωση,εξακολουθείς να αναφέρεσαι σε απρόσωπη σύνταξη;Γιατί λες για αντικείμενο του ρήματος εξάρτησης,δηλαδή κάποιου απρόσωπου;;;Μπορεί να έχει ένα απρόσωπο αντικείμενο;