0 μέλη και 14 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Όσο για το άλλο που είπες για τις κατηγορηματικές μετοχές, δηλαδή ότι θα μπορούσαν να είναι κατηγορούμενα του αντικειμένου, πώς θα το εξηγούσαμε αυτό; Το κατηγορούμενο δεν δηλώνει μόνιμη ιδιότητα; Εγώ τουλάχιστον, μετά από πολύ προβληματισμό, αποφάσισα να χρησιμοποιώ αυτό το κριτήριο, δηλαδή της μόνιμης ή παροδικής ιδιότητας, για να κάνω διάκριση μεταξύ κατηγορουμένου και κατηγορηματικού προσδιορισμού με ρήματα, όπως το έχω, αλλά και άλλα ρήματα για τα οποία δεν έχω δει να αναφέρεται ρητώς σε κάποιο συντακτικό ότι δέχονται κατηγορούμενο του αντικειμένου, έχω διαβάσει όμως ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει με οποιοδήποτε ρήμα.
Nα ρωτήσω κάτι; Γιατί το σκέφτομαι από το μεσημέρι που το διάβασα αυτό το κομμάτι.Ο κατηγορηματικός προσδιορισμός είναι ένας προαιρετικός προσδιορισμός του ονόματος, δεν είναι συμπλήρωμα του ρήματος, όπως συμβαίνει με τις κατηγορηματικές μετοχές που λειτουργούν ως κατηγορούμενα.Μήπως οι συγκεκριμένες μετοχές των παραδειγμάτων δεν λειτουργούν ως κατηγορηματικοί προσδιορισμοί, αλλά ως κατηγορούμενα αντικειμένου;
apri, έχω κάνει τόσο κόπο για να καταλήξω σε αυτό και τώρα μου το ανατρέπεις! Έχεις δίκιο για τα παραδείγματα που ανέφερες, αλλά τότε πώς θα γίνει η διάκριση; Με βάση αυτά που λες για απαραίτητο συμπλήρωμα ή όχι, εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να διακρίνω το κατηγορούμενο από τον κατηγορηματικό προσδιορισμό. Μπορείς να βοοηθήσεις;
ΠΛΑΤΩΝΠρωταγόρας (311a-312e)Τί ἂν εἴποιμεν αὐτὸν εἶναι, ὦ Σώκρατες, ἢ ἐπιστάτην τοῦ ποιῆσαι δεινὸν λέγειν; ― Ἴσως ἄν, ἦν δ᾽ ἐγώ, ἀληθῆ λέγοιμεν, οὐ μέντοι ἱκανῶς γε· ἐρωτήσεως γὰρ ἔτι ἡ ἀπόκρισις ἡμῖν δεῖται, περὶ ὅτου ὁ σοφιστὴς δεινὸν ποιεῖ λέγειν·Ποιεῖ=Ρήμα.Ο σοφιστής=Υποκ.Δεινόν=Κατηγ. στο σε που είναι αντικείμενο στο ρήμα.Λέγειν=Απαρφ.αναφοράς στο δεινόν.Περί ὅτου=εμπροθ.προσδ.αναφοράς.Μτφ.Γιατί η απάντησή μας φέρνει και άλλη ερώτηση: πάνω σε τί ο σοφιστής σε κάνει επιδέξιο ομιλητή;
@SaliΣτα άλλα δυο παραδείγματα (ὁ δὲ κῆρυξ ... ηὗρε τοὺς ἄνδρας διεφθαρμένους/ οἱ ἱππεῖς ἐντυγχάνουσι πρεσβύταις πορευομένοις), πιστεύω ότι τα ρήματα "ευρίσκω-τυγχάνω" στα συγκεκριμένα συμφραζόμενα έχουν χοντρικά την ίδια έννοια με το "καταλαμβάνω" πιο πάνω, δηλ. "βρίσκω κάποιον και ανακαλύπτω κάποια ιδιότητά του που δεν ήξερα πιο πριν". Οπότε θα έλεγα ότι και εκεί έχουμε κατηγορηματική μετοχή σε θέση κατηγορουμένου του αντικειμένου.