0 μέλη και 10 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Διαφοροποιούνται όμως σαφώς οι Smyth και Goodwin, οι οποίοι περιλαμβάνουν αυτές τις συντάξεις στην πραγμάτευσή τους γύρω από την επιθετική μετοχή, αλλά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί.
Εδώ έχεις κύρια πρόταση επιθυμίας με ευχετική οριστική (ευχή ανεκπλήρωτη). Το οἷοί τ' εἶναι αντικ. του ὤφελον (ή μόνο το εἶναι και το οἷοι κατηγορούμενο). Το οἱ πολλοὶ υποκ. και του ρ. και του απαρεμφ. Το ἐξεργάζεσθαι αντικ. του οἷοί τ' εἶναι ή απαρ. της αναφοράς (ή του αποτελέσματος) από το οἷοι. Το κακὰ σύστοιχο αντικ. του ἐξεργάζεσθαι.
Έγραψε ο Sali: ενώ σε όσα παραδείγματα δοτικής απόλυτης γνωρίζω, κάτι τέτοιο δεν στέκει: Ξενοφ. ΚΑ VI, 3, 10 Ξενοφῶντι πορευομένῳ οἱ ἱππεῖς ἐντυγχάνουσι πρεσβύταις. Το Ξενοφῶντι πορευομένῳ το θεωρείτε δοτική απόλυτη; Και εγώ έτσι το θεωρούσα, μέχρι που ανακάλυψα ότι τα συντακτικά (τουλάχιστον αυτά που έχω διαβάσει), εκτός από το συντακτικό του Γρηγορόπουλου, ο οποίος το έχει στις δοτικές απολύτους, το δίνουν ως παράδειγμα δοτικής προσωπικής της αναφοράς με μετοχή. Το έλεγξα και στον Smyth και το αναφέρει και αυτός στην δοτική προσωπική (1498).
Στην πρόταση τῷ γὰρ πλήθει τῶν Πλαταιῶν οὐ βουλομένῳ ἦν τῶν Ἀθηναίων ἀφίστασθαι το ἀφίστασθαι είναι υποκείμενο στο βουλομένῳ ἦν; Δεν έχω δει πουθενά να αναφέρεται κάτι τέτοιο, αλλά, αν δεν είναι, ποιο είναι το υποκείμενο;
Άρα με βάση τα παραπάνω, το αφίστασθαι πρέπει να θεωρηθεί ως αντικείμενο στην εννοούμενη περίφραση "ουκ εβούλετο το πληθος".
Ολιγου δειν απεθανον. Ποια είναι η σύνταξη εδώ;