0 μέλη και 6 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Οὐδέν ἐμποδών ἐστι αὐτοῖς κυρίους τῶν ἀγαθῶν εἶναι: μπορεί να είναι εδώ η σύνταξη απρόσωπη, αφού υπάρχει το ουδέν; (Η πρόταση δίνεται σε άσκηση για απρόσωπη σύνταξη). Το ουδέν μπορεί να είναι αιτιατική ποσού;Και στο τί ἐμποδών ἐστι μὴ οὐχὶ ἀποθανεῖν τὰ δεινότατα παθόντας;, το οποίο επίσης δίνεται ως απρόσωπο, το τί θα είναι αιτιατική αιτίας; Δεν μου ακούγεται καλά...
Νομίζω πως η πρωτη μόνο είναι καθαρά αναφορικη παραβολική.
Τις αναφορικές προτάσεις άχθομαι μεν, ώσπερ εικός εστίν, αγανακτώ δέ ουδέν.Οι μεν άλλοι πάντες, όσοι φεύγουσιν αδίκως, ή δέονται των πολιτών....Και
Sali, ευτυχώς που μου απάντησες περισσότερα από όσα ρώτησα και μου επεσήμανες την πρόταξη της γενικής διαιρετικής (γιατί θα επαναλάμβανα με το
Ναι, η δεικτική ή η επαναληπτική αντωνυμία πάντοτε ανακεφαλαιώνει το περιεχόμενο της αναφορικής πρότασης (αλλά και άλλων προτάσεων). Υπάρχει μικρή πιθανότητα η αντωνυμία να έχει διαφορετική σύνταξη σε σχέση με την αναφορική πρόταση, αλλά πρόκειται για επιφανειακή αλλαγή. Θυμήθηκα τώρα το κλασικό παράδειγμα από τον Επιτάφιο του Λυσία (77): ὥστε τἰ δεῖ, ἃ πάλαι προσεδοκῶμεν πείσεσθαι, ὑπὲρ τούτων νῦν ἄχθεσθαι, όπου το ὑπὲρ τούτων τίθεται αντί του ταῦτα, προφανώς για να τονιστεί η ιδέα της αιτίας.Οι αναφορικές προσδιοριστικές προτάσεις, όπως φαίνεται από το όνομά τους, ανα-φέρονται = φέρονται άνω = αποδίδονται σε όρο που προηγείται. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να αποδίδονται σε όρο που έπεται.
Αυτό εννοώ όταν λέω πως δεν υπάρχει "καταφορά", λέξη που ως συντακτικός όρος είναι επίπλαστη.
Συντάσσεται το κατηγορώ με κατηγορηματική μετοχή; Στην πρότασηΚαὶ διπλοῦν ὥσπερ Τισσαφέρνους οὐδὲν πώποτέ μου οὔτε ποιήσαντος οὒτ' εἰπόντος πρὸς ὑμᾶς ἒχοιτ' ἂν κατηγορῆσαι δύο συντακτικές αναλύσεις που βρήκα χαρακτηρίζουν τις μετοχές κατηγορηματικές, αλλά, μετά από όσα συζητήθηκαν εδώ για τις μετοχές, σκέφτομαι μήπως είναι αιτιολογικές. Δεν μπορώ όμως να το τεκμηριώσω.
Τι εννοείς ακριβώς; Καταφορά έχουμε στην επεξήγηση, γιατί έχουμε μια γενική έννοια που διευκρινίζεται από μια πιο συγκεκριμένη που έπεται (ο καθηγητής, ο Γιάννης).
Μιλάω μόνο για την αναφορική πρόταση σε σχέση με τη δεικτική/επαναληπτική αντωνυμία που την ανακεφαλαιώνει.