0 μέλη και 10 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έχω επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, όταν ακούγονται μπερδεμένα αυτά που λέμε (όχι μόνο στο συντακτικό, γενικά στην επικοινωνία), κάπως έτσι είναι και στο μυαλό μας, αλλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει.
ὣστε....ταύτῃ τῇ πόλει Αἰσχίνην τὸν Ἀτρομήτου φεύγοντα ἀγανακτεῖν οἴεσθαι δεῖν, εἴ τι τῶν εἰωθότων Ἀθήνησιν ἔπαθεν : Πώς μπορώ να εξηγήσω αυτό που λέγεται στην συντακτική αναγνώριση προτάσεων όπως εἴ τι τῶν εἰωθότων Ἀθήνησιν ἔπαθεν, ότι δηλαδή εκφράζει υποθετική αιτιολογία, γιατί εισάγεται με το εἰ, αλλά δηλώνει το πραγματικό (που σημαίνει πραγματική αιτιολογία /αίτιο), γιατί εκφέρεται με οριστική; (Όλοι έτσι γράφουν για αυτές τις προτάσεις, αλλά κανείς δεν εξηγεί πώς αίρεται αυτή η αντίφαση).
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με το ως (υποκειμενική κρίση ή αιτιολογία) + οριστική.
Το ίδιο ισχύει και για το ὡς + οριστική. Με το ὡς ο συγγραφέας μάς τονίζει ότι το περιεχόμενο της πρότασης αποτελεί άποψη κάποιου προσώπου, ενώ η οριστική σημαίνει ότι αυτή την άποψη την αποδέχεται ως πραγματική, όχι με την έννοια ότι οπωσδήποτε συμφωνεί μ' αυτή αλλά με την έννοια ότι όντως ειπώθηκε ή ισχύει.
Το "ως" δείχνει ότι ο ομιλητής δεν θεωρεί αντικειμενικά αληθινό το περιεχόμενο της πρότασης. Η οριστική δείχνει ότι η πράξη παρουσιάζεται ως πραγματική.
ταῦτα λέγω, ὡς τὸ παράπαν οὐ νομίζεις θεούς: το υποκείμενο του λέγω κάνει μία δήλωση την οποία εμφανίζει ως προσωπική του άποψη, όπως εμείς θα λέγαμε "κατά την γνώμη μου" (στην περίπτωση αυτή όμως, αφού υπάρχει α πρόσωπο, ο ομιλητής δέχεται το περιεχόμενο της πρότασης ως αληθινό) και χρησιμοποιεί οριστική, γιατί ο ίδιος θεωρεί πραγματικό αυτό που λέει.
Κῦρος ἔλεγεν ὅτι ἡ ὁδός ἔσοιτο πρός βασιλέα μέγαν: το υποκείμενο του ἔλεγεν (ο Κῦρος) θεωρεί αυτό που λέει ως αντικειμενική πραγματικότητα (για αυτό υπάρχει το ὅτι). Ο Ξενοφώντας όμως χρησιμοποιεί ευκτική, γιατί θέλει να δείξει ότι ο ίδιος θεωρεί αβέβαιο, ποιο ακριβώς όμως, ότι αυτό ειπώθηκε πράγματι από τον Κύρο ή ότι ο δρόμος προς τον βασιλιά θα είναι μεγάλος; (Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Sali, φαίνεται ότι μπορεί να ισχύει ή το ένα ή το άλλο, ανάλογα με την περίπτωση, αλλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε).
Και μια αιτιολογική, ἄξιον θαυμάζειν, εἴ τις ἐλπίζει τὴν πόλιν τοιούτοις συμβούλοις χρωμένην ἐπὶ τὸ βέλτιον ἐπιδώσειν: εδώ η αιτιολογία δεν είναι πραγματική που για λόγους λεπτότητας εμφανίζεται ως υποθετική, είναι πράγματι υποθετική. Επομένως, είναι σωστό το εξής: εισάγεται με ει, γιατί η αιτιλογία είναι ενδεχόμενη και εκφέρεται με οριστική, γιατί το ενδεχόμενο αυτό παρουσιάζεται ως πραγματικό (δηλαδή μια ενδεχόμενη πραγματικότητα);
Από το δύνωνται εξαρτάται ένα εννοούμενο απαρέμφατο εὑρίσκεσθαι ως αντικείμενο. Το ἀγαθὸν είναι αντικείμενο αυτού του εὑρίσκεσθαι (ως ουσιαστικοποιημένο επίθετο με τη σημασία "χρήσιμο", "ωφέλιμο" κ.τ.λ.) και το τι επιθ. προσδιορισμός στο ἀγαθόν.
Μία βοήθεια! Στην φράση "χρήματα ἐτάξαντο ἀντὶ τῶν νεῶν τὸ ἱκνούμενον ἀνάλωμα φέρειν" τι είναι συντακτικά το ανάλωμα;