0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Όταν το τι είναι σύστοιχο αντικείμενο, στην ουσία είναι επιθετικός προσδιορισμός σε ένα σύστοιχο αντικείμενο που παραλείπεται, π.χ. λέγω τι = λέγω τινάς λόγους. Δεν θυμάμαι να έχω δεί σύστοιχο αντικείμενο να λαμβάνει το ίδιο επιθετικό προσδιορισμό.
Στο study 4 exams υπάρχει μια ερώτηση που λέει «Να αντικαταστήσετε την ενδοιαστική πρόταση με έναρθρο απαρέμφατο», στην οποία δίνονται και οι απαντήσεις. Σε όλες τις απαντήσεις το απαρέμφατο βρίσκεται σε γενική. Για παράδειγμα, η πρόταση Φοβοῦμαι μὴ τόδ’ ἔπος ἐκβάλω μετατρέπεται σε Φοβοῦμαι τοῦ τόδ’ ἔπος ἐκβαλεῖν. Εγώ είχα βάλει έναρθρο απαρέμφατο σε αιτιατική. Είδα όμως στο λεξικό του Δημητράκου και την πρόταση φοβοῦμαι δ’ ἔπος τόδ’ ἐκβαλεῖν και μου φάνηκε ότι το έναρθρο και το άναρθρο απαρέμφατο ισοδυναμούν μεταξύ τους, αλλά κανένα δεν ισοδυναμεί ακριβώς με την ενδοιαστική. Εσείς τι λέτε για αυτό; Πάντως, απαρέμφατο σε γενική δεν βλέπω πού μπορεί να στηριχθεί (φοβοῦμαι + γενική δεν βρήκα).
Γίνεται να θεωρήσουμε το ''αγαθον'' ως επιθετικό και το ''τι'' ως σύστοιχο αντικείμενο;
Μόλις βρήκα προηγούμενη απάντηση του Sali σχετικά με το αγαθόν ως ουσιαστικό και ετοιμαζόμουν να την παραθέσω, αλλά με πρόλαβε. Να ρωτήσω όμως κάτι, πέρα από αυτήν την εξήγηση, συνηθίζεται το τι ως σύστοιχο αντικείμενο να συνοδεύεται από επιθετικό προσδιορισμό;
Κανονικά δεν γίνεται. Όταν το τι είναι σύστοιχο αντικείμενο, ξέρουμε ότι αυτό έχει προέλθει από παράλειψη του γνήσιου σύστοιχου αντικειμένου, στο οποίο η αόριστη αντωνυμία ήταν επιθετικός προσδιορισμός: συμβουλεύω τι < συμβουλεύω συμβουλήν τινα. Επομένως τι (σύστ. αντικ.) + επιθ. προσδιορισμός δεν γίνεται. Αν έχουμε π.χ. καλόν τι, το καλὸν λαμβάνεται ως ουσιαστικό και το τι επιθ. προσδιορισμός.
Πάντως είδα τώρα ότι παλιότερα που είχα ρωτήσει στο πραττων τι αγαθον τι είναι το ''αγαθόν'', η μία απάντηση ήταν πως το αγαθον θα μπορούσε να είναι και επιθετικός και το ''τι'' αντικείμενο σε αυτόν..
Δηλαδή εννοείς πως δίνονται παραδείγματα ενδοιαστικών προτάσεων, τις οποίες αντικαθιστούν με έναρθρο απαρέμφατο σε γενική; Αν είναι έτσι, υπάρχε οφθαλμοφανές λάθος. Τα ρήματα φόβου όντως συντάσσονται και με απαρέμφατο, είτε άναρθρο είτε έναρθρο σε αιτιατική. Η σύνταξη με γενική υπάρχει, αλλά είναι πολύ σπάνια και δεν αναφέρεται με έναρθρο απαρέμφατο. Δες στο LSJ, προτελευταία σημασία.
καλημέρα συνάδελφοι!η επιθετική μετοχή όταν λειτουργεί ως κατηγορηματικός προσδιορισμός δεν αναλύεται σε δευτερεύουσα αναφορική πρόταση, έτσι;